Víkend nabitý cenami ovládly Síla psa a Duna

Víkend nabitý cenami ovládly Síla psa a Duna | Fandíme filmu
Warner Bros.
Ceny BAFTA, Critics' Choice Awards, DGA a Annie rozdávaly sošky. Uhodneme i Oscary?

V noci z 27. na 28. března se budou rozdávat Oscary, to nejvyšší filmové ocenění. Než se k nim prokousáme, je před námi ještě několik menších ocenění. Tento víkend se rozdávaly hned čtyři ceny, tak se pojďme alespoň stručně podívat na to nejzajímavější, co přinesly.

Nejvýznamnější jsou jednoznačně britské ceny BAFTA. Na těch se stala absolutním favoritem kovbojská Síla psa (The Power of the Dog), jež si odnesla cenu za nejlepší film a režii. Po dvou cenách získaly ještě neslyšící hřejivé drama CODA a Spielbergovo West Side Story. To si odneslo i výraznou cenu za nejlepší casting. CODA zase za scénář. Králem v počtu sošek se stala Duna, která si odnesla rovnou pět ocenění (v technických kategoriích).

Američtí filmoví kritici udělují celou řadu ocenění, ale díky televiznímu přenosu a dlouhé tradici jsou nejvíc vidět Critics' Choice Awards. Na těch opět vládla Síla psa. Ta opět brala nejlepší film i režii, ale ještě také scénář a kameru. Po třech soškách odnášely černobílý Belfast a Duna, po dvou West Side Story a životopisné The Eyes of Tammy Faye.

Ceny asociace režisérů, DGA Awards, ocenily Jane Campion, režisérku Síly psa a Maggie Gyllenhaal jako nejlepší začínající režisérku za její snímek Temná dcera. Na animačních cenách Annie si osm dílčích sošek odnesla Rodina na Baterky, tři ceny Encanto. Rodina na baterky dostala cenu hlavní.

Kdo nakonec vyhraje Oscary

Můžeme z dosavadních ocenění (už se rozdávaly také ceny asociace herců – SAG Awards a nezávislé Independent Spirit Awards) něco předpovídat na Oscary? Jako favorit na hlavní cenu se začíná rýsovat Síla psa. To je vedoucí závodník, kterého ostatní zkoušejí porazit. Pokusit by se mohly snímky CODA nebo West Side Story. Ty zjevně mají podporu herců, kteří tvoří velkou část Akademie. Malou šanci by mohl mít ještě Belfast, kterému se daří získávat různé dílčí sošky. Ostatní filmy jsou ale asi mimo hru (kompletní nominace je zde).

Kategorie režie v tuhle chvíli působí jako definitivní home run pro Jane Campion, autorku Síly psa. Jakýkoliv jiný výsledek zní nepravděpodobně a právě proto je The Power of the Dog také takovým favoritem i v hlavní kategorii. Pokud jde o scénář, tak v kategorii těch originálních to momentálně vypadá na souboj mezi Lékořicovou pizzou a Belfastem. A u adaptovaného scénáře se zřejmě poperou CODA a Síla psa. Potenciálně by v téhle kategorii mohla bodovat Temná dcera, jako takové „menší“ ocenění pro Maggie Gyllenhaal za její autorskou prvotinu. Obecně jde spekulovat o tom, že scenáristické kategorie by letos mohly představovat „cenu útěchy“ pro černé koně, kteří hlavní cenu v cílové novince projedou s ultimátním šampionem.

Pokud jde o herecké sošky, tak tam to vypadá, že je vymalováno. Will Smith nejspíš vyhraje za Krále Richarda, Jessica Chastain za The Eyes of Tammy Faye. Smithovi to vyhraje jeho charisma, Chastain výrazná fyzická proměna. Ve vedlejších kategoriích je zdánlivě už také rozhodnuto. Mužskou cenu za vedlejší výkon odnese Troy Kotsur za snímek CODA, plný neslyšících protagonistů. Herecká cena by pro film mohla představovat jisté poděkování za účast. A zlatá soška pro ženský výkon ve vedlejší roli by nakonec to samé mohla znamenat pro West Side Story. V téhle kategorii totiž téměř jistě vyhraje představitelka Anity Ariana DeBose.

Když už se o víkendu rozdávaly ceny Annie, kdo nakonec vyhraje animovanou kategorii? Těžko říct. Tady to vypadá, že se bude rozhodovat až do poslední chvíle mezi Encantem a Rodinou na baterky. Mezinárodního Oscara si odnese Drajv maj kár. A technické kategorie by mohla i na Oscarech vyzobat Duna.

28. března se dozvíme, jak jsem se ve svých předpovědích mýlil. Zatím dejte vědět v komentářích, jaké výsledky Oscarů předpovídáte vy.

Titulní foto: Duna

Zdroje: BAFTA, Critics Choice Association, DGA, Annie Awards, SAG, Film Independent Spirit Awards

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest