Box Office: V pokladnách vládne Uncharted, Tom Holland je regulérní hvězdou

Box Office: V pokladnách vládne Uncharted, Tom Holland je regulérní hvězdou | Fandíme filmu
Sony
Zobrazit další 3 obrázky
Spider-Man dál boduje, Smrt na Nilu či Moonfall se propadají. Diváci slyší na pejsky.

Po nějaké době tu máme zase jednou víkend, při němž létala v kinech zajímavá čísla. Jasnou jedničkou amerického žebříčku je videoherní novinka Uncharted. Ta jen za víkend utržila za mořem (kde se do velké míry rozhoduje o tom, co Hollywood bude do budoucna točit) 44 milionů. Za celý prodloužený sváteční víkend se odhaduje, že snímek utrží celkem 51 milionů.

Pro porovnání, nejúspěšnějšími videoherními filmy byly dosud během úvodního víkendu Ježek Sonic (58 milionů) a Detektiv Pikachu (54 milionů). To jsou snímky cílené na mladší publikum, navíc promítané před pandemií. Ve srovnání si tedy Uncharted nevede tak špatně. Porovnatelnou tržbu měl Tomb Raider s Angelinou Jolie z roku 2001 – tehdy za první víkend diváci v amerických pokladnách nechali 47 milionů. Kdyby Uncharted kráčelo ve stopách Tomb Raidera, skončil by v amerických pokladnách někde u 130 milionů. Kopírovat Sonicovu dráhu by znamenalo utržit v USA zhruba 150 milionů. Mezinárodně tento víkend bylo na 62 trzích utrženo 55 milionů dolarů a celosvětový součet (včetně americké tržby z celého prodlouženého víkendu) dělá už skoro 140 milionů. Snímek bude uvedený v Číně. Na pandemickou dobu nejsou výsledky a vyhlídky vůbec špatné, navíc měl film relativně rozumný rozpočet v údajné výši 120 milionů dolarů. Studio Sony si tak může připsat další hit.

Uncharted nemělo kdovíjak nadšené recenze, dost možná tedy zafungovalo obsazení Toma Hollanda do hlavní role. Jeho Spider-Man: Daleko od domova si i nadále vede skvěle. Oproti minulému víkendu se propadl v pokladnách pouze o 4%, což je na 10. týden v kinech parádní výkon stačilo to na 3. příčku aktuální žebříčku, 7 milionů za běžný víkend a celkem 9 milionů za víkend prodloužený. Mezinárodně bylo utrženo dalších 8 milionů. Dohromady už to dělá 772 milionů z USA a 1,832 miliardy ze světa. V uplynulém týdnu Spider-Man pokořil v amerických pokladnách Avatara (760 milionů), ale další mety už působí nedobytně. V USA jsou nad Spider-Manem Avengers: Endgame (858 milionů), celosvětově potom Avengers: Infinity War (2,048 miliardy). Vše nasvědčuje tomu, že Spider-Man: Bez domova nebude uvedený v Číně a na takhle vysoké částky se tak zkrátka nedostane. Určitou šanci v postupu by mohlo dávat snad jedině nasazení prodlouženého sestřihu, o němž se v posledních dnech začalo šuškat. Tak uvidíme, jak to dopadne.

Slušně si vedla novinka Pes (Dog) s Channingem Tatumem v hlavní roli. Snímek za víkend utržil 15 milionů, za prodloužený víkend dokonce 18 milionů. Rozpočet činil jen 15 milionů, takže vše nasvědčuje tomu, že tahle investice se studiu MGM vyplatí. Na 4. příčce Smrt na Nilu, která se oproti premiéře propadla o 51%. Za víkend utrženo 6 milionů, za prodloužený víkend sedm. To dělá dohromady 26 milionů z USA a dalších 50 z mezinárodních trhů. To na první pohled možná nepůsobí na staromódní detektivku špatně, jenže film stál vysokých 90 milionů dolarů a výrazně levnější „jednička“ (Vražda v Orient expresu) vydělávala násobně více. Novinka sice byla nasazena do Číny, ale tam utržila jen 6 milionů, což není žádná velká vzpruha. Tohle je kol a kolem celkem průšvih.

Na páté příčce žebříčku Jackass Forever. Ve druhém týdnu pád 35%. Za víkend 5 milionů, za prodloužený šest. Celkem 47 milionů z USA a dalších 9 z mezinárodních trhů. Rozpočet činil pouze 10 milionů a na první pohled by se mohlo zdát, že je značka už dávno vyčpělá, takže jde jednoznačně o krásné výsledky. Třetí víkend promítání má za sebou romantická komedie Vem si mě s Owenem Wilsonem a Jennifer Lopez v hlavních rolích. Tentokrát se utržily 3 miliony (4 za prodloužený víkend) a celosvětový úhrn zatím činí zhruba 36 milionů.

Zázračně se v žebříčku pořád ještě drží Zpívej 2, u něhož stále platí, že animovaná konkurence je prostě malá. Tenhle víkend sedmá příčka, za prodloužený víkend 4 miliony a v globálním úhrnu už 333 milionů. Mezi animáky si polepšilo také Encanto, zřejmě po své nedávné oscarové nominaci. To při svém už 13. víkendu zvládlo utržit docela pěkných 423 tisíc dolarů a celosvětově se může chlubit téměř 224 miliony dolarů. Z dalších oscarových kandidátů do žebříčku promluvily ještě snímky Lékořicová Pizza, Nejhorší člověk na světě, West Side Story, Drajv maj kár, Belfast a Ulička přízraků. Ve všech případech šlo ale pouze o víceméně symbolické tržby a z žádného oscarového adepta komerční hit nebude.

Vřískot se ve Spojených státech při svém šestém týdnu promítání propadl na 8. příčku žebříčku. Za prodloužený víkend utržil zhruba 2,5 milionu dolarů a celosvětově má na účtu asi 121 milionů. A jako kámen padá i nadále k Zemi Moonfall. Oproti minulému týdnu snímek propadl o 65%, přišel o stovky kinosálů (protože diváci prostě na film nechodí) a za víkend přidal jen upachtěný milion. V celosvětovém součtu je utrženo zoufalých 29 milionů a film je prozatím největším propadákem letošního roku.

Příští týden to bude s premiérami slabota. Největší tržby si zřejmě odnesou aktuální premiéry a trh se bude pomalu připravovat na nástup The Batmana, který dorazí už za necelé dva týdny.

Titulní foto je ilustrační, snímek Uncharted

Zdroje: The Numbers, Deadline, Exhibitor Relations Co.

Galerie: 4

Box Office: V pokladnách vládne Uncharted, Tom Holland je regulérní hvězdou | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách vládne Uncharted, Tom Holland je regulérní hvězdou | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách vládne Uncharted, Tom Holland je regulérní hvězdou | Fandíme filmu Box Office: V pokladnách vládne Uncharted, Tom Holland je regulérní hvězdou | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest