Obyčejní diváci mají vůbec poprvé možnost hlasovat na Oscarech

Obyčejní diváci mají vůbec poprvé možnost hlasovat na Oscarech | Fandíme filmu
Academy of Motion Picture Arts and Sciences
Hlasujte o svůj nejoblíbenější film roku na Oscarech. Víme, kdo bude moderovat.

Oscary řadu let zápasí s klesající sledovaností. Má to celou řadu důvodů. Diváci vyjma sportovních přenosů obecně sledují živé televizní vysílání méně a méně. A pak je tu rozdíl mezi vkusem současné oscarové Akademie a širokou veřejností. Zatímco ještě krátce po roce 2000 o Oscary zápolily divácké hity, v poslední době je docela běžné, že se o zlaté sošky perou vesměs klubové a festivalové snímky „pro náročné“, které většinová divácká veřejnost nikdy neviděla.

Akademie filmového umění a věd se dlouho snaží diváky přivábit zpět. Ať už pro pocit vlastní důležitosti, kvůli financím (prodej vysílacích práv slavnostního ceremoniálu je pro Akademii klíčový zdroj příjmů) nebo pod tlakem televizní stanice, která v dané době drží vysílací práva a chce z přenosu předávání co nejvíc vytřískat. V minulosti tak proběhl nejrůznější pokusy o změnu. Rozšíření počtu nominovaných v hlavní kategorii z pěti na (až) deset nepomohlo – prostě se nominoval větší počet „náročných“ filmů, nikoliv typově širší spektrum snímků. V roce 2018 dokonce bylo navrženo udělování „populárního Oscara“ (pro populární filmy). Nikdy nebylo zcela vyjasněno, jak přesně by se podobná kategorie definovala a po odporu filmové veřejnosti byl nápad zamítnutý.

Teď se něco obdobného obloukem vrací. V kategorii nejlepší film lze jako o diváckých hitech mluvit možná o K zemi hleď, potenciálně o Duně. Zbytek snímků vidělo vesměs málo nebo ještě méně diváků. Akademie se s touhle potíží rozhodla vypořádat šalamounsky. Diváci letos vůbec poprvé dostanou příležitost hlasovat o svém nejoblíbenějším filmu.

Diváci budou hlasovat o svém nejoblíbenějším filmu

Aby bylo jasno, vítěz diváckého hlasování nedostane Oscara! Pouze bude během slavnostního ceremoniálu odtajněno, který snímek vyvstal jako favorit širší veřejnosti. A také nelze hlasovat pro libovolný film! Po oznámení diváckého hlasování se na Twitteru do trendů okamžitě dostala Justice League Zacka Snydera, protože armáda Snyderových zapálených příznivců okamžitě začala hlasovat pro jeho režisérský sestřih. Ten sice skutečně měl premiéru loni, ale vyhrát nemůže. Hlasovat je možné pouze pro ty samé filmy, pro které hlasovali členové Akademie. To znamená pro ty filmy, které byly uvedeny v období od 1. března do 31. prosince 2021. Snímky musely být v daném období alespoň po dobu jednoho týdne promítané v kině v Los Angeles nebo New Yorku (a existují i další podmínky). Kompletní seznam volitelných filmů najdete na stránkách Akademie.

Pokud se chcete do hlasování o nejoblíbenější film sami zapojit, tak kompletní pravidla najdete zde. V kostce je důležité následující: Hlasování přes oficiální webové stránky je otevřené pouze dospělým občanům USA. Ale vypadá to, že prostřednictvím sociální sítě Twitter snad může hlasovat libovolný twitterový účet (v nejhorším se váš hlas prostě nezapočítá). Každý účet může během jednoho dne zaslat až dvacet hlasů (co tweet, to hlas) a to každý den až do 3. března (včetně). Do tweetu lze do volného místa napsat celkem cokoliv, ale aby se hlas započítal, je třeba správně zadat #OscarsFanFavorite a k tomu se pak připojí jméno filmu (předpokládám že v přesném plném znění, v angličtině, tak jak je název vypsaný v kompletním seznamu kandidátů).

Krom nejoblíbenějšího filmu se hlasuje také o nejoblíbenějším filmovém momentu. Pro ten se hlasuje opět na Twitteru, tentokrát s pomocí #OscarsCheerMoment. Opět lze předpokládat, že lze vybírat jedině momenty z filmů platných pro hlasování. Nicméně filmů jsou stovky, scén mají v úhrnu spoustu. Jak se přesně definuje „moment“? Jak jej v tweetu identifikovat? Hlasující volí slovní popis, fotky, gify i krátká videa, takže ani vaší fantazii se zřejmě meze nekladou. Každopádně se domnívám, že počítání téhle kategorie bude oříšek. A internet bude kvůli tomuto hashtagu zaplavený spoilery.

Doufám, že se mi nepodařilo při výkladu pravidel nic zkomolit, v případě nejasnosti se podívejte na oficiální stránky nebo se ozvěte v komentářích.

Vítězný film bude vyhlášený v noci z 27. na 28. března během slavnostního ceremoniálu. Vítězný filmový moment taktéž. Během ceremoniálu budou na obrazovce k vidění tweety některých vybraných hlasujících. Akademie si od tohoto kroku slibuje hned několik věcí. Jednak zvýšená aktivita na Twitteru dává šanci dopředu vyrobit zvýšenou mediální pozornost, diváky do Oscarů více vtáhnout a potenciálně tak přilákat k vysílání diváky, kteří by si jej jinak nezapnuli. K přenosu by pak také mohla fanoušky lákat vidina toho, že na pódiu bude jmenovaný právě ten „jejich“ nejoblíbenější film roku. Předpoklad Akademie je zřejmě takový, že hlasování vyhraje Spider-Man: Bez domova, Není čas zemřít nebo nějaký jiný populární hit.

Způsob hlasování může působit poněkud kostrbatě, zároveň je ale dost jednoduchý na to, aby se kdokoliv mohl bez potíží zúčastnit. A ačkoliv by se teoreticky mohla armáda šibalů spojit a hlasovat pro nějaký bizárek, jen aby si udělala z Oscarů dobrý den, ve finále by to až tak nevadilo, když daný film nedostane oficiálního Oscara, ale jen se dočká během slavnostního večera krátké fanfáry.

Co vy na to? Zúčastníte se hlasování? Kdo si myslíte, že u diváků vyhraje? A je tohle zpestření letošního ročníku dobrý nápad?

Kdo bude moderovat letošní ročník

Na závěr ještě jedna novinka k ceremoniálu. Už víme, kdo bude letos moderovat. Poslední tři ročníky byly bez stálého moderátora a osobnosti se v uvádění večera postupně střídaly. Letos se moderování zhostí tři komičky: Regina Hall, Amy Schumer a Wanda Sykes Mega. Informovaly o tom přední hollywoodské zpravodaje, ačkoliv samotná Akademie s oficiálním potvrzením ještě otálí. Zatím není zřejmé, jakým přesně způsobem se dám o moderátorské povinnosti podělí. Každá by snad měla moderovat část večera. Už z jejich výběru lze každopádně usuzovat, že se ceremoniál po loňské eleganci bude chtít více přiklonit k humoru. Potenciálně celkem ostrému. Akademie oslovila desítky možných moderátorů, všichni však postupně odmítali, primárně zřejmě proto, že uvádění Oscarů je považované za hodně nevděčný úkol – většinou bojujete pouze o to, jak moc (málo) na vás nakonec budou diváci nadávat. Tak snad dámy předvedou něco zajímavého.

Foto: Akademie filmového umění a věd

Zdroje: Variety, The Hollywood Reporter

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest