Box Office: Uncharted i Vražda na Nilu začínají v pokladnách pozvolna

Box Office: Uncharted i Vražda na Nilu začínají v pokladnách pozvolna | Fandíme filmu
Sony Pictures
Na Oscara nominované snímky si v kinech polepšily. Spider-Man dýchá na záda Avatarovi.

Do kin dorazilo hned několik divácky zajímavých novinek. Ve Spojených státech tento víkend větší pozornost než filmy přitahuje finále ligy amerického fotbalu, tak pojďme začít mezinárodně. Videoherní dobrodružství Uncharted vstoupilo do mezinárodních kin a zatím utržilo 21,5 milionu dolarů. Snímek zatím vstoupil na 15 trhů (včetně Česka). Podle Exhibitor Relations Co. na všech trzích snímek začal na prvním místě žebříčku. Největší příjmy snímku přinesly Velká Británie, Rusko a Španělsko. Do Spojených států film nastoupí za týden.

Právě v USA tenhle týden vrchol žebříčku obsadila Smrt na Nilu, pokračování Vraždy v Orient expresu. Za mořem snímek utržil 12,8 milionu. Rozpočet činil 90 milionů. To vůbec není pozitivní vizitka, zvlášť když budeme porovnávat s Orient expresem. Ten stál 55 milionů a a za první víkend utržil 28 milionů. Nakonec to za mořem film dotáhl na stovku a celosvětově na 350, což u pokračování působí naprosto nedosažitelně. Můžeme spekulovat o tom, že na podobné filmy chodí především starší publiku, které v pandemických časech přistupuje k návštěvě kina opatrněji. Mezinárodně na 47 trzích snímek utržil dalších necelých 21 milionů. Celkem to v tuhle chvíli dělá 33,5 milionu. Pokud by mělo vzniknout další pokračování, tak už nejspíš rovnou pro stream.

Na druhém místě je jen o pár desítek tisíc Jackass Forever, novinka minulého týdne. Snímek utržil lehce přes 8 milionů, což oproti minulého víkendu představuje výrazný pád o 65 procent. Mezinárodně je utrženo prozatím celkem necelých 5 milionů a celkem utrženo 42 milionů. Snímek má reálnou šanci, že by se mohl stát třetím nejúspěšnějším dílem celé série.

Jen o pár tisícovek níž je na třetí příčce amerického žebříčku romantická novinka Vem si mě. Jennifer Lopez a Owen Wilson svou láskou z diváků vytáhli 8 milionů dolarů. Mezinárodně dalších 8,5 milionu a celosvětově to dělá v tuhle chvíli 16,5 milionu. Na valentýnský víkend žádná velká sláva.

Jen o necelý milion méně utržil Spider-Man: Bez domova. V kinech už se promítá devátým týdnem, přesto se opět za víkend podařilo utržit více než 7 milionů. V USA tím pádem snímek utržil celkem už 759 milionů a do překonání Avatara v historickém žebříčku nejvýdělečnějších filmů v amerických kinech zbývá jeden a půl milionu. Celosvětová tržba činí 1,804 miliardy dolarů.

Třetí novinkou v amerických kinech je další z nekonečné řady akčních kriminálek s Liamem Neesonem. Snímek se jmenuje Black Light a utržil za premiérový víkend 3,6 milionu. To je plus mínus taková tržba, jakou měly při premiéře i předchozí Liamovy filmy z posledních let. Obvykle se pak v celosvětovém součtu podaří utržit kolem 20-30 milionů, což jsou zřejmě částky, při nichž se relativně nízkonákladové neesonovky vyplatí stále točit.

Zuby nehty se v 8. týdnu promítání v žebříčku pořád drží Zpívej 2. Necelé 3 miliony tento týden stačily na 6. příčku žebříčku a snímek dolárek k dolárku docupital už k pěkné úhrnné částce 310 milionů, což je jeden z nejlepších pandemických výsledků. Naopak o Moonfall není prakticky zájem. Už při prvním víkendu byly tržby minimální a teď následoval gigantický propad. Snímek spadl o 71 procent a tentokrát utržil slaboučkých 2,8 milionu. Celosvětově je nastřádáno 21 milionů a můžeme mluvit o regulérním propadáku. A z „větších“ filmů je ještě na 8. příčce Vřískot. Ten přisypal do kasičky také zhruba 2,8 milionu a celosvětově je na kotě 117 mega. Na pátý díl série a pandemické časy to vůbec není špatné.

Oscary přitahují diváckou pozornost

Ještě se pojďme podívat na to, jak si vedly filmy, které byly během týdne nominované na Oscary. Nejlépe na tom byla Lékořicová pizza. Ta narostla o 43 procent, utržila za víkend 922 tisíc a celosvětově už stačila nastřádat 23 milionů. Belfast narostl o 42 procent. Tento víkend 285 tisíc, celkem 26 milionů. Nejhorší člověk na světě posílil o 85 procent, utržil 255 tisíc a celkem světově 5,2 milionu dolarů. Drajv maj kár oproti minulému týdnu plus 92 procent, tržba za víkend 192 tisíc a celosvětová dosavadní tržba 3,2 milionu. West Side Story naopak padá o 44 procent (522 tisíc za víkend, 63 milionů celkem), Encanto minus 49 procent (124 tisíc za víkend, 223 milionů celosvětově v součtu) a Ulička přízraků pád o 60 procent (85 tisíc za víkend, 28 milionů dohromady). Jak tedy můžeme vidět, o Oscary letos bojují především menší filmy, kterým nominace v řadě případů reálně pomáhají k větší divácké pozornosti a zájmu, což je speciálně pro ty nejmenší nezávisláky důležitá podpora. Jak se skladba oscarových nominací podepíše na zájmu veřejnosti o vyhlašování cen, to se teprve dozvíme.

Titulní foto je ilustrační, ze snímku Uncharted

Zdroje: Exhibitor Relations Co. I, II, Deadline I, II, Box Office Mojo, The Numbers

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest