Seveřan: Primitivní „Hamlet“ přinese rozmáchlou historickou podívanou

Seveřan: Primitivní „Hamlet“ přinese rozmáchlou historickou podívanou | Fandíme filmu
A24
Zobrazit další 4 obrázky
Režisér o obřím měřítku a historické přesnosti vikinského filmu, pro nějž Alexander Skarsgard prošel tělesnou proměnou.

Režisér Robert Eggers natočil dva relativně komorní snímky – Čarodějnici a Maják. Pro svůj třetí film, Seveřana (The Northman) dostal daleko větší rozpočet, aby mohl natočit plnohodnotný historický velkofilm. Pro magazín Total Film řekl:

Byla to výzva, která mě naplnila bázní. Byl jsem naprosto vyděšený, když se mi dostalo cti natočit něco takového. Celý ten proces byl vzrušující. Studio mě nechalo znovu najmout štáb z mých dvou předchozích filmů a měl jsem možnost pracovat s předními světovými odborníky na Vikingy, což bylo úžasné.“

Ve starším rozhovoru pro Film Independent Coffee Talk Eggers osvětlil, že měl možnost točit na mnoha exteriérových lokacích a postavit kulisy ve volné přírodě. Dopředu se stavěly celé vesnice, vyráběly se tisíce kostýmů a rekvizit, cvičily se koně a jednotlivé záběry se pečlivě rozkreslovaly.

Krom vizuálního spektáklu nás ale čeká také osobní příběh ústředního hrdiny, vikinského prince Amletha, který se snaží pomstít smrt svého otce. Snímek vychází z lidové pověsti, kterou na počátku 13. století zaznamenal dánský kronikář Saxo Grammaticus. Z jeho práce později vycházel William Shakespeare, když psal svého Hamleta. Eggers se však navrací k původní legendě, která je daleko primitivnější, hrubší a násilnější.

Ústřední roli ztvárnil Alexander Skarsgard, který podle režiséra prošel neskutečně přísným režimem, aby se do divokého bojovníka dokázal vtělit. Své tělo prý přetransformoval ještě výraznějším způsobem, než když před lety točil Tarzana. To ostatně můžete sami porovnat dole v galerii, kde najdete jak nejnovější fotku ze Seveřana, tak fotku z Legendy o Tarzanovi.

Ve snímku Seveřan vikinský dědic trůnu Amleth ztratí svého otce, za jehož smrt je zodpovědný uzurpátorský strýc. Drsný sever raného středověku se s nikým nemazal, a aby Amleth mohl myslet na pomstu vůči strýci, musí se stát animalistickým bojovníkem, který se vrhá do boje s berserkeřím odhodláním. Na cestě ho provázejí nejrůznější vize a další postavy v čele s mladou Olgou.

Hlavní roli ztvárnil Alexander Skarsgård, Olgu Anya Taylor-Joy. Dále hrají Nicole Kidman, Willem Dafoe, Ethan Hawke, Claes Bang, Björk nebo Kate Dickie. Scénář spolu s Eggersem napsal Sjón Sigurdsson. Seveřana v českých kinech uvidíme 14. dubna 2022.

Foto: A24

Zdroje: Total Film, Film Independent Coffee Talk

Galerie: 5

Seveřan: Primitivní „Hamlet“ přinese rozmáchlou historickou podívanou | Fandíme filmu Seveřan: Primitivní „Hamlet“ přinese rozmáchlou historickou podívanou | Fandíme filmu Seveřan: Primitivní „Hamlet“ přinese rozmáchlou historickou podívanou | Fandíme filmu Seveřan: Primitivní „Hamlet“ přinese rozmáchlou historickou podívanou | Fandíme filmu Seveřan: Primitivní „Hamlet“ přinese rozmáchlou historickou podívanou | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest