The Woman King: Historický epos představí „africké Amazonky“

The Woman King: Historický epos představí „africké Amazonky“ | Fandíme filmu
Sony Pictures
Zobrazit další 2 obrázky
První fotky představují velkofilm o významných válečnicích afrického království Dahomey.

Často se setkáváme s historickými filmy z prostředí Evropy nebo USA, popřípadě z jiných oblastí světa, kde zrovna operovali evropští kolonizátoři. To doplňují více méně už jen vlastenecké eposy z Číny a zbytek světových dějin zůstává trochu mimo hledáček mezinárodní kinematografie. Do (z našeho středoevropského pohledu) bílých míst historie vyplula režisérka Gina Prince-Bythewood a její snímek The Woman King.

Ten je zasazený do Dahomejského království, tedy na území dnešního Beninu, jednoho ze států Guinejského zálivu. Příběh z 19. století nás seznámí s bojovnicemi Mino, někdy přezdívanými také „Dahomejské Amazonky“. Ženy se v Dahomeji bojovnicemi stávaly už od počátku 18. století. Začínaly jako členky královské ochranky, později už ženské jednotky tvořily běžnou součást armády a v 19. století se dahomejská armáda skládala z žen asi z jedné třetiny. Mino měly ve společnosti důležité postavení a podílely se na politickém směřování země.

Protagonistkou filmu The Woman King (zhruba „Ženský král“) jsou generálka Nanisca a ambiciózní rekrutka (podle starších zpráv generálčina dcera) Nawi, která je podle některých historických pramenů poslední doloženou Mino a zemřela až v 70. letech minulého století. Obě ženy společně bojovaly proti nepřátelům, kteří „pošpinili jejich čest, zotročili jejich lid a hrozili, že zničí vše, pro co žily“.

Naniscu hraje Viola Davis, herečka oceněná Oscarem za Ploty, známá také ze Sebevražedného oddílu, Černobílého světa, Vdov nebo seriálu Vražedná práva. Nawi ztvárnila Thuso Mbedu (Podzemní železnice) a dále ve snímku hrají Lashana Lynch (Captain Marvel, Není čas zemřít) či John Boyega (Star Wars). Režíruje Gina Prince-Bythewood (Tajný život včel, Old Guard: Nesmrtelní), která napsala scénář spolu s Danou Stevens (Město andělů, Bezpečný přístav). Mezi producenty figuruje i samotná Davis.

O mezinárodní distribuci se stará studio Sony, premiéra v kinech je ohlášená na 16. září (u nás tedy snad o den dříve).

Foto: Sony

Zdroj: Deadline

Galerie: 3

The Woman King: Historický epos představí „africké Amazonky“ | Fandíme filmu The Woman King: Historický epos představí „africké Amazonky“ | Fandíme filmu The Woman King: Historický epos představí „africké Amazonky“ | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest