Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série

Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 8 obrázků
Staří známí herci či režiséři se sešli po dvaceti letech zavzpomínat na jednu z nejúspěšnějších filmových sérií vůbec. A jde o milou podívanou.

Knižní a filmová série Harry Potter patří mezi absolutně nejpopulárnější fantasy všech dob. Příběh mladého kouzelníka Harryho a jeho přátel Hermiony a Rona studujících na Škole čar a kouzel v Bradavicích zaznamenal nejprve velký úspěch na literárním poli v roce 1997, kdy vyšel první díl Harry Potter a Kámen mudrců, a následně i na filmových plátnech, kam ji v roce 2001 přenesl ve stejnojmenném filmu režisér Chris Columbus. Vznikla tak značka, se kterou vyrůstala nejedna generace a do dnešní doby se těší obrovské popularitě.

Filmové sérii čítající sedm filmů navíc patří třetí místo v žebříčku nejvýdělečnějších filmových značek všech dob, hned za Marvel Cinematic Universe a Star Wars. Pomohla také ke hvězdnému statusu nejen ústřední trojici (Danielu Radcliffovi, Emmě Watson a Rupertu Grintovi), ale také spoustě dalších. Studio Warner Bros. tak využilo loňského dvacátého výročí od prvního filmu s Harry Potterem, a nachystalo nám oslavu v podobě dokumentárního filmu s názvem Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts (v českém překladu Harry Potter 20 let filmové magie: Návrat do Bradavic), ve kterém se setkávají nejen herci, ale i tvůrci kteří na sérii v průběhu let pracovali.

Warner Bros.
Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts

A za sebe musím říct, že setkání je to opravdu příjemné. Jak už to u takových výročí bývá, vše sází na opravdu velkou dávku nostalgie, a na chemii mezi ústřední trojicí Radcliffe – Watson – Grint, kteří jsou uprostřed toho všeho. Vše je pojato retrospektivním mapováním jednotlivých období, které série zažívala, jak se posouvala s měnícím se tónem předlohy a také s měnícími se režiséry. Každý z nich nabízí svůj pohled na to, jak k látce přistupoval, co to pro ně znamenalo v jejich kariéře a samozřejmě zmiňují dojemné a zábavné střípky z natáčení. To vše v rámci interakce s navrátivšími herci nejen z ústřední trojice, ale i se spoustou dalších jako jsou Tom Felton (Draco Malfoy), Gary Oldman (Sirius Black), Jason Isaacs (Lucius Malfoy), Ralph Fiennes (Lord  Voldemort), Helena Bonham Carter (Bellatrix Lestrange) či Robbie Coltrane (Rubeus Hagrid).

Jednotlivá setkání tak fanoušky rozhodně potěší, stejně tak jako záběry z natáčení, ve kterých sledujeme křepčení herců i režisérů. Zároveň skrze dialogy poznáváme, jaké emoce a pocity ústřední trojice zažívala během těch deseti let na place, jak se z nadšených dětí stali mladí dospělí, kteří vždy vzhlíželi ke svým zkušeným hereckým kolegům, a přáli si být jako oni.

Warner Bros.
Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts

V tomto ohledu pak zamrzí neúčast některých herců, především těch, které ani nebylo kvůli jejich úmrtí možné oslovit (Alan Rickman, Richard Harris či Richard Griffiths). Hereckých tváří se však objeví i tak dost, takže netřeba zoufat. Zároveň nad dokumentem trochu visí kauza kolem autorky knižní série J.K. Rowlingové, která upadla v nemilost části veřejnosti skrze její tweety o trans lidech. V dokumentu se sice objevuje, ovšem pouze v záběrech natočených před třemi lety v rámci jiného projektu, a celkově působí trochu neuctivě vynechat někoho, bez koho by značka vůbec neexistovala, neudělala by z neznámých jmen takové hvězdy a nevygenerovala takové zisky. Taková je však doba, a osobně jsem byl rád, že tento opar ve snímku není nijak znát, a Rowling je poskytnut alespoň nějaký prostor.

Warner Bros.
Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts

Ano, Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts opravdu silně sází na nostalgii. Všichni jsou k sobě neskutečně milí, děkují si za roky strávené pospolu a atmosféra je opravdu nasycená pozitivitou. Některým právě toto vadí, jsou slyšet hlasy, že dokument jinak nenabízí opravdu nic navíc. Co víc však jako fanoušci série potřebujete, než vidět své oblíbené hrdiny a herce, se kterými jste vyrůstali, jak si mezi sebou i po takové době rozumí, a vzpomínají na všechny ty vtipné a dojemné zážitky. Pokud nejste fanoušci série, tak vás může výroční snímek zaujmout alespoň jako o něco delší dokument, který poodkrývá produkci celé série, a přibližuje vám vizi jednotlivých režisérů. Za mě se tak jedná o velmi milou záležitost, která potěší a dojme zároveň, nechá spoustu lidí zavzpomínat na dospívání a zvýrazní onu nadčasovost, díky které si budou moci (nejen filmovou) sérii Harryho Pottera připomínat i budoucí generace.

Foto: Warner Bros.

Naše hodnocení
7/10

Galerie: 9

Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu Harry Potter 20 let filmové magie zahřeje u srdce nejen fanoušky série | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest