Box Office: Spider-Man jako první film pandemie utržil miliardu dolarů

Box Office: Spider-Man jako první film pandemie utržil miliardu dolarů | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 2 obrázky
The Matrix Resurrections v pokladnách kin pohořel.

Jasným králem letošních Vánoc se stal Spider-Man: Bez domova, který utržil ve svém druhém víkendu 81,5 milionu dolarů. Přehoupnul se tak přes miliardu globálně, z čehož Amerika má na svědomí 467 milionů. Je to tedy upřímně s největším mezivíkendovým propadem v rámci MCU, kdy 68 % dolů je víc než dosavadní dvaašedesátiprocentní úbytek diváků u druhého víkendu Eternals. Ve studiu Sony (které financovalo větší část snímku a tudíž sklidí větší část zisku) si s nějakými marvelovskými čísly moc hlavu ale nelámou, když jde o jejich doposud největší film (Spider-Man: Daleko od domova a Skyfall budou překonány už za pár dní). Spidey si může připsat třetí nejlepší tržbu na Štědrý den, která se zastavila na 31,7 milionu. To bylo kus od Vzestupu Skywalkera (32 milionů) a o trochu dál od Síla se probouzí s 49,3 miliony. Je ale potřeba říct, že Štědrý den letos v Americe případl na sobotu, takže byznys byl v podstatě zamrznutý celý pátek a v sobotu se začalo chodit až k večeru. Přesná výše celosvětových tržeb v tuto chvíli činí jednu miliardu a 54 milionů.

Z novinek se pak dokázal blýsknout už jen animovaný muzikál Zpívej 2, který utržil 24 milionů za klasický víkend a od středy v úhrnu nahrabe 41 milionů dolarů. Disney tento rok s ničím pro rodiny nepřišel, takže není divu, že diváci utekli k Universalu. Mezinárodně bylo utrženo dalších téměř 25 milionů.

Universal
Animovaný muzikál Zpívej 2 zabodoval

Pohořel ale nakonec Matrix Resurrections, z jehož předpokládaných 40 milionů bude jenom 12 milionů za víkend a 22,5 mega za pět dní promítání v USA. Poslední warnerovka nasazená souběžně do kin i na HBO Max neutrpěla jenom kvůli streamovací platformě a již zmíněné sobotě, ale hlavně kvůli opravdu rozporuplným recenzím. Wonder Woman 1984 minulý rok zvládla 16,7 milionu a to byla řada kin dokonce i zavřená a ochota diváků někam chodit výrazně nižší. Na mezinárodních trzích bylo utrženo dalších 47 milionů.

Pokud vás neúspěch Matrixu mrzí, tak vězte, že na tom nebyl tak zle jako Kingsman: První míse. Prequel kingsmanovské série ukazoval trailery už nějaké dva roky a oproti původní premiéře v únoru 2020 se filmu dočkáváme teď. Producenti se nakonec musejí spokojit s otřesnými 6 miliony za víkend a film dá za pět dní promítání v USA stěží 10 mega. Kingsmanovkám se v minulosti hodně dařilo díky malé konkurenci v době jejich premiéry, ale stín obřího Spider-Mana byl velkou překážkou. Chápu ale, že Disney a Foxové už nemohli déle otálet s premiérou. Mimo USA se zatím podařilo utržit dalších 7 milionů.

20th Century Fox
První kingsmaní mise nedopadla podle představ

Ze starších filmů se asi nejlépe zadařilo Licorice Pizza od Paula Thomase Andersona, která se konečně dostala mimo dosavadní čtyři kina a ze 786 projekcí padly 2,3 milionu dolarů. Poslední naděje na oživení muzikálu West Side Story padly a filmu Vánoce maximálně snížily propad na 23 % ve třetím víkendu. Tržby tak nakonec budou 2,8 milionu. Celosvětově dosud snímek utržil 36 milionů. Žádný zázrak nenastal ani pro Uličku přízraků od Guillerma del Tora, která měla k dispozici víc než dvojnásobek kin jako Licorice Pizza, ale utržila stěží 1,3 milion dolarů. Dohromady má jen něco málo přes chabých 5 milionů. Eternals překročili milník, když se stali 10. filmem, který letos překročil v kinech hranici 400 milionů utržených dolarů.

Zdroj: Deadline

Galerie: 3

Box Office: Spider-Man jako první film pandemie utržil miliardu dolarů | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man jako první film pandemie utržil miliardu dolarů | Fandíme filmu Box Office: Spider-Man jako první film pandemie utržil miliardu dolarů | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest