Incal: Taika Waititi zfilmuje ikonický galaktický komiks

Incal: Taika Waititi zfilmuje ikonický galaktický komiks | Fandíme filmu
Humanoids
Zobrazit další 1 obrázek
Ve stínu úspěchu Duny se dozvídáme o tom, že režisér Thora: Ragnarok zfilmuje látku, jež z Duny úzce vychází.

Alejandro Jodorowsky je umělec tělem i duší, který prozkoumal všechny možné tvůrčí formy, od loutkoherectví, přes kompozici až po filosofii. Nejznámější je jako filmař a komiksový autor. Jeho kultovní filmy Svatá hora či Krtek jsou proslulé svou neurvalostí, experimentátorstvím, nečekanými výjevy, hloubavostí a důrazem na podobenství. V 70. letech se Jodorowsky pokusil zfilmovat Dunu. Pojal ji hodně po svém (ve filmu měla být například pouze jedna mluvící postava a zdálo se, že snímek bude 14 hodin dlouhý) a tak se ambiciózní projekt nikdy nedočkal realizace. Po letech vznikl alespoň poutavý dokument Jodorowsky's Dune, který nedokončenou produkci blíže přibližuje.

Alejandro se rozhodl výtvarné návrhy, které pro film připravil Jean Giraud (alias Moebius), zpracovat v přenesené podobě v komiksu, a tak v 80. letech vznikla sci-fi série Incal. Ta je epickou space operou, která míchá fantaskní intergalaktické cestování, vědu, technologii, politické intriky, konspirace, mystiku, mesianismus lásku, satiru či smysl pro humor. Postupně ještě vznikl prequel a pokračování, stejně jaké další příběhy zasazené do stejného univerza.

Teď se dozvídáme, že se Incal dočká zfilmování. Můžeme pouze spekulovat, zda k oznámení došlo kvůli nedávné úspěšné premiéře Duny, anebo jde o shodu okolností. Podstatné je, že se celovečerní zpracování chystá. Ve zveřejněném videu to potvrdil sám Jodorowsky, který zároveň uvádí, že by před lety považoval za nemyslitelné, aby jeho dílo zfilmoval někdo jiný. Aktuálně si ale uvědomuje, že ve svých 92 letech letech už nemá na mohutné veledílo síly a zároveň připouští, že je skvělé, když umělec vezme původní dílo a při adaptaci jej transformuje v něco nového.

Ideálním „náhradníkem“ se ukázal být Taika Waititi, dlouholetý Jodorowskyho fanoušek. Když navíc Alejandro viděl Taikovy filmy, okamžitě si byl jistý, že se našel ideální člověk pro zpracování jeho veledíla. Taika bude režírovat a scénář spolu s ním píší jeho tradiční parťák Jemaine Clement (Co děláme v temnotách) a Peter Warren (The History of Us). Waititiho konkrétně na Incalu baví, jak si v něm při každém čtení najde něco nového. Líbí se mu hledání základních otázek našeho bytí, ale zároveň je zkrátka zábavné, že osud lidstva leží v rukou upachtěného hrdiny, který o úlohu zachránce vůbec nestojí.

Hrdinou epické space opery je ošuntělý soukromý detektiv, John Difool. Tomu se náhodou dostane do rukou artefakt známý jako Incal – objekt s nesmírnou silou, o nějž usilují nejrůznější skupiny z celé galaxie. Difool postupně odhaluje síly Incalu a jeho účel a následně se s podivně poskládanou skupinou parťáků vydává na cestu za velice nepravděpodobnou záchranou vesmíru.

Waititi momentálně dokončuje Thora: Love and Thunder, měl by točit nové Star Wars, stojí o natáčení Akiry a měl by zpracovat novou verzi Flashe Gordona. Takže bůhví, kdy vlastně na Incal bude mít čas.

Foto: Humanoids

Zdroj: Deadline

Galerie: 2

Incal: Taika Waititi zfilmuje ikonický galaktický komiks | Fandíme filmu Incal: Taika Waititi zfilmuje ikonický galaktický komiks | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest