Není čas zemřít slaví úspěch, režisér má v hlavně námět na restart série

Není čas zemřít slaví úspěch, režisér má v hlavně námět na restart série | Fandíme filmu
MGM
Zobrazit další 1 obrázek
Kdo nahradí Daniela Craiga? A na co tvůrci před každou novou bondovkou kladou důraz?

Spolu se snímkem Není čas zemřít se bondovská série loučí s Danielem Craigem. A zatím jde o jednoznačný triumf. Převažují pozitivní recenze a v kinech snímek odstartoval také dobře. Mezinárodní tržby se zatím vyšplhaly na 121 milionů a na stěžejním americkém trhu analýzy předpovídají, že páté Craigovo dobrodružství za úvodní víkend utrží víc, než jakákoliv jiná bondovka.

Spolustrůjcem úspěchu byl jednoznačně režisér Cary Joji Fukunaga. Pětadvacátou bondovku nejprve připravoval Danny Boyle, který s Craigem už v minulosti točil bondovský segment pro olympijské hry v Londýně. Mezi režisérem a studiem však zavládly tvůrčí neshody a v srpnu 2018 Boyle z pozice odstoupil. Jako náhradník byl vybraný právě Fukunaga, který v rozhovorech pro Slashfilm, Esquire a oficiální bondovský podcast popsal složitý proces vzniku snímku.

V září 2018 mu všichni, kdo v té době na projektu pracovali, popsali, co od snímku očekávají. Cary okamžitě začal přání měnit v soudržný příběh. K tomu se vzaly některé nevyužité elementy z předchozích verzí (té Boyleovy i starších) a celé se to začalo skládat dohromady. Kreativní proces pak pokračoval dál během celého natáčení a dokonce i v postprodukci.

Fukunaga dokonce přiznává, že některé repliky pro postavu M psal schválně co nejobecnější, aby se na ně dalo navázat několika různými způsoby. V traileru jde prý najít pasáže, kde už ani režisér ani Ralph Fiennes nepamatují, proč vlastně M říká to, co říká. I když byla premiéra několikrát odkládána kvůli pandemii, čas navíc už Fukunaga nedostal, i když ve snímku vidí místa, která by si zasloužila vylepšit. Ale studio kvůli zastropování nákladů prostě řeklo „stop“ a Cary si musel poradit s tím, co se mu podařilo dát dohromady v původním šibeničním termínu.

Jak už bylo řečeno v úvodu, navzdory komplikacím dovedl režisér projekt k úspěšnému závěru. Nebylo by tedy překvapením, pokud by studio chtělo s Fukunagou pracovat znovu. Sám režisér k tomu řekl, že on sám by se vůbec nebránil, jen aktuálně natáčí další projekt (Masters of Air), a pak už bude kvůli dlouhému natáčení Bonda a pandemii tak dlouho odtržený od světa, že bude potřebovat pauzu. Kdyby ale po ní projevili producenti zájem, moc rád se s nimi sejde a případnou výzvu přijme. V tuhle chvíli už prý má v hlavě nápad na to, jak by se celá série dala restartovat, až bude nevyhnutelně zvolený Craigův herecký nástupce.

Kdo jím bude, to je otázka, jaká se probírá už několik let. Producenti trvají na tom, že se problémem budou zabývat teprve ve chvíli, kdy Daniel skutečně uzavře svou kapitolu. Sázkové kanceláře nicméně nelení a živě vypisují kurzy. Největší šance aktuálně dostává Regé-Jean Page, jehož vystřelila mezi hvězdy role v seriálu Bridgertonovi. V těsném závěsu je Tom Hardy a v žebříčku nechybí staré známé firmy jako Henry Cavill nebo Idris Elba. Co na to říkají samotní pánové?

Idris Elba při posledním rozhovoru pro ITV řekl, že příštím Bondem nebude. A dává to smysl. Elbovi je v tuhle chvíli 49 let, tedy jen o rok méně než bylo Craigovi v momentě, kdy začal točit No Time to Die. Fanoušky Idrise může potěšit alespoň starší video z časů premiéry Zlatého oka, které teď začalo kolovat po internetu. Diváci v reportáži říkají, co si myslí o Pierci Brosnanovi v roli Bonda a mezi respondenty byl náhodou také Elba. Spolu s Tomem Hardym si čerstvě ve snímku Venom 2 zahrála Naomie Harris, představitelka bondovské Moneypenny. Ta v rozhovoru řekla, že je Hardy skvělý herec a byl by vynikající Bond. Když se ET Online Toma zeptalo, co si o tom myslí, tak pouze vyhýbavě odvětil: „No já vám nevím“.

Henry Cavill v posledním rozhovoru odpověděl, že pokud se s ním producenti budou chtít sejít, tak by se s nimi s chutí o účasti v bondovské sérii pobavil. A Regé-Jean Page? Pierce Brosnan o něm řekl, že by byl skvělý Bond a drží mu palce. Sám Page se k takové možnosti vyjadřoval začátkem roku, kdy v show Jimmyho Fallona pouze uvedl, že internet má tendenci nadchnout se pro nejrůznější spekulace.

A pak je tu ještě postava Nomi, jež ve filmu převzala kódové označení 007, po tom co Bond odešel do výslužby. Před premiérou to vzbudilo poprask, ale ve filmu bylo velice jasno dáno najevo, že postava není náhradou Bonda, ale někým, kdo mu může nastavovat zrcadlo a doplňovat jej. Představitelka Nomi Lashana Lynch v rozhovoru pro ComicBook.com každopádně uvedla, že kdyby měla příležitost, tak se k roli znovu ráda vrátí.

Pak se ještě obloukem vraťme zpátky k pozici režiséra. Co kdyby to s Fukunagou neklaplo? Pak se o slovo hlásí více než schopný náhradník. Denis Villeneuve, režisér filmů jako Příchozí, Sicario nebo Duna, se v rozhovoru pro Happy Sad Confused nechal slyšet, že opravdu touží po tom jednou natočit bondovku. S postavou žije už od dětství a má ji rád. Craig je podle Denise ultimátní Bond, takže by bylo těžké přijít s něčím novým, ale výzvy by se nebál.

A jak si budoucnost 007 představují producenti Barbara Broccoli a Michael G. Wilson? Ti odpovídají, že když chystají každou další bondovku, vždy si položí dvě otázky: 1) Čeho se bude obávat svět v momentě, kdy bude mít příští snímek premiéru? 2) Jakým emocionálním výzvám bude James tentokrát čelit? Můžeme odhadovat, že i kdyby šly věci kupředu skutečně raketovým tempem, nedozvíme se to dříve než za dva roky.

Zdroje: Happy Sad Confused, CNN, Slashfilm, Esquire, Oficiální podcast, MovieWeb, Rolling Stone, ET Online, ET Online II, The Movie Dweeb, Jimmy Fallon, ComicBook.com

Galerie: 2

Není čas zemřít slaví úspěch, režisér má v hlavně námět na restart série | Fandíme filmu Není čas zemřít slaví úspěch, režisér má v hlavně námět na restart série | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu