Matrix 4: Název oficiálně potvrzen a trailer poprvé promítán

Matrix 4: Název oficiálně potvrzen a trailer poprvé promítán | Fandíme filmu
Warner Bros.
První vyvolení viděli trailer pro Matrix 4. Co všechno se v něm objevilo?

Momentálně probíhá CinemaCon, velká obchodní akce, kde hollywoodská studia prezentují provozovatelům kin svoje chystané filmové novinky, jež hodlají v nadcházejícím roce uvést do distribuce. Jedním ze žhavých očekávaných titulů byl i Matrix 4.

Oficiálně bylo potvrzeno, co už se delší dobu proslýchá. Snímek se bude jmenovat Matrix: Resurrections – tedy Matrix: Vzkříšení (množné číslo). Krom odhalení názvu se také promítal první trailer a vedle provozovatelů kin u toho byli také američtí novináři, kteří mohli předat filmovým fandům zprávu o tom, co vlastně bylo v traileru k vidění a tudíž tedy, co od snímku vlastně můžeme čekat.

Trailer začíná společně s Thomasem Andersonem (Keanu Reeves), jenž svému terapeutovi (Neil Patrick Harris) vykládá, že měl sny, které nebyly jenom sny. Rovnou se táže, zda zešílel. Thomas zjevně tuší, že se světem není vše tak docela v pořádku, ale neví nic o tom, co se odehrálo v prvních třech filmech. Později se v kavárně střetne s ženou (Carrie Anne Moss), s níž si potřese pravicí a je patrné, že to mezi dvojicí jiskří, avšak ani jeden si toho druhého nepamatuje.

Thomas denně bere modré pilulky a podivuje se nad tím, proč jsou všichni kolem někoho konstantně přikovaní ke svým telefonům – v plném výtahu je jediný, kdo do obrazovky neciví. Časem se Thomas setkává s mužem, jenž připomíná Morhepa (hraje jej Yahya Abdul-Mateen II), bojovníka za svobodu z původní trilogie, jeho ztvárnil Laurence Fishburne. Tajemný muž Andersonovi dá červenou pilulku a brzy trailer ukazuje záběry, kde má hrdina síly z předchozích filmů a poznává, že je Matrix pouze falešnou zástěrkou reality.

Trailer hodně připomíná první Matrix a má celou řadu hodně podobných momentů, jako když například Reeves bojuje s Abdulem Mateenem II v dojo, nebo když ukázka nabízí záběr na Andersona v inkubátoru. V jednom záběru se Neo dívá do zrcadla a vidí v něm starší verzi sebe sama. Trailer tak demonstruje Neovy nadlidské síly, kdy například v jenom záběru silou vůle odvrátí raketu, jež na něj mířila.

Jak můžete slyšet, takhle při popisu traileru zní nový film skoro jako remake legendární jedničky z roku 1999. Dříve se ven dostávaly různé kusé informace o tom, že je snímek dost meta, popřípadě, že se strukturou podobá jedničce. Z dřívějších filmů také víme, že se v Matrixu už několikrát objevil „Vyvolený“ a lidé povstali proti strojům. Spolu s událostmi trilogie Matrixu se zřejmě status quo změnil, tudíž by nový snímek mohl ukazovat, co přesně úspěchy Nea a spol. mohly znamenat pro jejich nástupce v dalších cyklech. Co přesně z toho ale nakonec vyleze, zatím těžko soudit. Můžeme se jen dohadovat o tom, zda režisérka Lana Wachowski povědomé momenty nejstaršího snímku následuje cíleně a něco zajímavého tím sleduje, anebo jde naopak o tvůrčí bezradnost a zoufalou snahu o návrat k něčemu, co dříve fungovalo.

Matrix 4 režíruje Lana Wachowski. V hlavních rolích Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss, Neil Patrick Harris, Yahya Abdul-Mateen II, Jessica Henwick, Jada Pinkett Smith, Jonathan Groff, Priyanka Chopra Jonas, Daniel Bernhardt, Christina Ricci nebo Telma Hopkins. Datum české premiéry je stanovené na 23.12. 2021.

Foto je ilustrační (Matrix - 1999)

Zdroje: Deadline, The Hollywood Reporter

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest