Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home

Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 41 obrázků
Rozkrýváme tajemství, která přinesl první trailer na vysoce očekávanou komiksovku.

Jeden z nejočekávanějších trailerů letošního roku je konečně tady. Po velmi nekvalitním leaku studio Sony oficiálně zveřejnilo první trailer na film Spider-Man: No Way Home, který bude uzavírat „domácí“ trilogii Petera Parkera hraného Tomem Hollandem. Film si prošel neskutečným množstvím spekulací, odhadů, překvapivých oznámení i překvapivých návratů. Některé z nich nám trailer potvrdil, jiné naznačil, a my pro vás máme po delší době další detailnější rozbor traileru, který vám snad nabídne nový pohled a odhalí nové skutečnosti, které nejsou na první pohled patrné. Jdeme na to.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Trailer začíná na střeše, kde leží Peter (Tom Holland) a MJ (Zendaya), zatímco druhá jmenovaná čte z novin New York Post o schopnosti „Petera hypnotizovat samice podobně jako pavoučí samci“. Tato schopnost skutečně má reálný základ, zajímavější je nicméně obálka novin. Na ní je vyobrazený Spider-Manův oblek s Peterovou hlavou, který tahá za nitky dvě další postavy s hlavami Neda (Jacob Batalon) a MJ. Trochu necitlivá karikatura naznačující, že Peter manipuluje svými přáteli, kteří znají jeho identitu. „Modlete se za New York“ hlásá druhá strana novin. V pozadí můžeme zahlédnout odkaz na Steva Ditka, spolutvůrce Spider-Mana, v podobě jeho příjmení zobrazeného jako grafitti na zdi.

V dalších záběrech můžeme vidět přímé následky potitulkové scény z Far From Home, ve které byla zveřejněna Peterova identita, když zmatený Peter sviští na svých sítích s MJ mezi newyorskými mrakodrapy, zatímco je jeho jméno veřejně vytrubováno. To má mimochodem na svědomí nám známý J. Jonah Jameson, jehož opět ztvárnil J.K. Simmons, kterého v této roli známe z původní Raimiho trilogie. Deník Daily Bugle zde pak působí spíše jako informační web, než jako tisk. Později v traileru je však vidět dodávka s logem Daily Bugle, a v traileru na Venoma 2 se objevil tisk se stejným názvem i logem, takže bude zajímavé sledovat, jak je tohle vše propojené. Fotka ukazující Peterovu tvář napůl s maskou Spider-Mana se pak objevila na obálkách hned několika komiksů s pavoučím mužem.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Dále pak vidíme Petera již sedícího v poutech, vyslýchaného agenty DODC (Department of Damage Control), tedy oddělení pro kontrolu škod. Vypadá to, že zaměstnanci oddělení tak nyní působí jako nějací agenti, kteří se objeví pokaždé nějaký superhrdina způsobí velké škody. Velký štos papírů hozený na stůl přímo před Petera pak může obsahovat veškeré škody, které po sobě Spider-Man zanechal, např. z incidentů na Washingtonově monumentu, na výletním parníku či všude po Evropě.

Někteří pak hned začali spekulovat, zda chlápek v bílé košili náhodou není Peterův obhájce, kterým by mohl být Matt Murdock. Charlie Cox, který postavu ztvárnil v seriálu od Netflixu, a kterému jako jednomu z mála chce Marvel údajně ponechat jeho roli, je jedním ze jmen, o kterých se spekuluje v souvislosti se snímkem. Záběr sice šikovně neukazuje tvář postavy, pouze její ruce, které jsou podobně chlupaté jako ty Coxe, z předešlého záběru kde je vidět celá postava si však osobně nemyslím, že jde o Coxe.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Na zdech pokoje MJ, ve kterém leží v dalším záběru, pak zahlédneme četné kresby a skicy, mezi kterými je kresba kouče Wilsona z Homecoming, kdy MJ kreslila „lidi nacházející se v krizi“. Milé vidět, že tvůrci dokážou i těmito drobnostmi chytře budovat postavy, a připomenout nám, že nefungují jen jako účelová výplň.

Cesta do školy skrz dav lidí je pak pro Petera a jeho přátele dle jejich výrazů docela nepříjemná a ponižující. Zvlášť pro MJ, která pozornosti zatím úspěšně unikala. Za ní je možné zahlédnout Flashe Thompsona (Tony Revolori), který si pro tento film obarvil vlasy na blond. V davu nicméně můžeme vidět kromě odsuzujících transparentů jako „ďábel v přestrojení“ i podporující transparenty. Zajímavý je také záběr s helikoptérami obklopujícími Petera a MJ, ve kterém stojí na Queensboro bridge. Na něm se odehrála scéna s lanovkou ze Spider-Mana od Sama Raimiho, kdy se lid New Yorku postavil Green Goblinovi a zahnal ho na útěk, zatímco Spidey zachraňoval padající MJ a lanovku.

Velké pozornosti pak Peter čelí i při procházení školními chodbami, kde si ho všichni natáčí, jak je již dnešním dobrým zvykem. V pozadí pak pro školní televizi vysílá nám známá Betty Brant (Angourie Rice). Následující záběr na Petera a tetu May (Marisa Tomei) zřejmě pochází ze scény, ve které si agenti DODC dojdou pro Petera, May a zřejmě i Neda, kterého také můžeme v traileru vidět ve výslechovémístnosti. Milá halloweenská dekorace v podobě hlavy Doctora Strange s čarodějnickou čepicí pak zřejmě přivede Petera na myšlenku, o kterou se s námi podělí o záběr později.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Jako jeden z nejmocnějších mágů by totiž Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) mohl vymazat vzpomínku na Peterovu identitu ze všech hlav na světě. Peter tak přichází do Sanctum Sanctorum v New Yorku, které je však docela překvapivě celé zamrzlé a pod sněhem. Škody způsobené pádem Hulka skrze Bifrost do Sanctora již byly opraveny, a film se ani neodehrává v zimě, takže co stojí za tímto jevem je zatím tajemstvím. Strange pak nosí svůj ikonický levitující plášť, svetr s logem Kolumbijské univerzity kde studoval, a vtipný hrneček se slovní hříčkou „Oh for fox sake“.

V dalším záběru pak odmaskovaný Peter probíhá útočištěm pro lidi bez domova, které má nejspíš na starosti organizace F.E.A.S.T. pro kterou Peter občas dobrovolničí v komiksech. Zvláštností je však jeho černý oblek, který bude dalším zbrusu novým kostýmem, ve kterém Spider-Mana uvidíme. Design obleku již unikl dříve, je protkaný zlatými vzory a údajně má poskytovat jisté mystické schopnosti, což by naznačovalo, že oblek pro Petera vytvořil Doctor Strange.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Peter přednese Strangovi svoji prosbu, nicméně Wong (Benedict Wong) ho důrazně varuje, že je kouzlo nebezpečné, a ať ho nezkouší. Wong mimochodem míří někam s kufry, možná do Madripooru na zápas s Abominationem, který se odehraje v Shang-Chim? Podle pozadí v portálu však spíš míří do Kamar-Taj, nebo jiné podobné asijské základny čarodějů. Strange se však i přes jeho varování rozhodne náročné kouzlo seslat, což je ovšem značně nezodpovědné jednání, které spoustu fanoušků nechápe a rozporuje to jeho přísnost a zodpovědnost z Infinity War.

Tak jako tak, Peter během sesílání kouzla konstantně ruší, a tak se vše vymkne kontrole a čtyři runové kruhy (které mohou znamenat jednotlivé vesmíry? MCU, Sony, „Raimiverse“ a svět Amazing Spider-Mana), se nekontrolovatelně roztočí a zřejmě způsobí trhlinu v časoprostoru, která povede v protnutí různých realit. Seslání kouzla nicméně předchází zajímavé věci, jako nalití neznámé zlaté tekutiny do misky, či nakreslení runových kruhů zřejmě pomocí Peterova vlasu, podobně jako Strange použil Thorův vlas k vyhledání Odina v Ragnaroku.

K zamyšlení určitě je skutečnost, jak vlastně souvisí toto narušení reality s Lokiho finále, případně pak jak do něj promluví Scarlett Witch (Elizabeth Olsen). Zatím se zdá, že narušení, které uvidíme v tomto filmu přímo nesouvisí s narušením posvátné časové linie v Lokim. Může se však stát, že se všechny situace stanou v krátkém časovém úseku, či nezávisle na sobě ve stejné době, což povede ke zmatku, který bude později řešit Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Marvel Studios

Marvel Studios

A nyní začíná ta pravá sranda. Přetváření reality, jaké jsme mohli již vidět v sólovce Doctora Strange, které ohýbá celý New York vzhůru nohama. Dále pak scéna s vlakem, který až moc nápadně připomíná ten, na kterém svedl ikonický souboj Spidey hraný Tobeym Maguirem s Doctorem Octopusem. Blesky šlehající do policejních aut pak naznačují přítomnost Electra, záporáka z Amazing Spider-Mana 2, kterého hraje Jamie Foxx. Toho sice v traileru přímo nevidíme, nicméně pro tento film byl prvním potvrzeným návratem. Blesky jsou zde žluté, nikoliv modré jako měl v AS2, nicméně Foxx smazaným postem na Instagramu již dříve naznačil, že jeho postava projde jistou vizuální obměnou, pravděpodobně aby byla více podobná komiksům.

V záběru, kde Strange oddělí Peterovo skutečné od jeho astrálního já pak vidíme zvláštní věc ve tvaru kostky, kterou Peter drží, a na které je symbol Vishanti (podobně jako na velkém okně v Sanctum Sanctorum). Možná jde o jakýsi artefakt, možná jde však o jakési kapesní vězení, ve kterém Strange drží záporáky z jiných vesmírů, aby nenadělali větší neplechu. Tuto teorii naznačuje i pozdější záběr, ve kterém je Peter v tajemné tmavé místnosti a z temnoty na něj vyskočí něco, co je dost pravděpodobně Lizard z prvního Amazing Spider-Mana! V útoku mu však zabrání tajemná magická bariéra. Jelikož jde o velmi tmavý záběr, těžko říct, zda jde skutečně o Lizarda, rozhodně je to však pravděpodobné.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Následně se Peter ukazuje ve svém Iron Spider obleku, který jsme na něm mohli naposledy vidět na začátku Far From Home, kde ho však nepoužil v akci. Záběr na zničenou budovu obklopenou jednotkami S.W.A.T. a následně vystrašený pohled Happyho Hogana (Jon Favreau) může naznačovat, že jde o úkryt, ve kterém se Peter, MJ a Ned skrývali na dříve zveřejněných fotkách z filmu. Že by její zničení způsobila například jistá oranžová bomba?

Přesně taková se totiž objeví za chvíli. Mezitím však ještě jeden záběr na blesky mířící na Petera, které však blokuje jakási stěna z hlíny či snad písku? Dalším záporákem naznačeným v traileru je totiž Sandman, který se objevil v podání Thomase Haden Churche v nechvalně známé trojce z Raimiho trilogie. Sám herec spekulace o návratu nijak nekomentoval, některé záběry z traileru však návrat Sandmana rozhodně naznačují.

Marvel Studios
Marvel Studios

To, na co všichni fanoušci a nerdi netrpělivě čekali se ukazuje v posledních několika záběrech. Přiletí totiž již zmiňovaná oranžová „dýňová bomba“ používaná v úplně prvním Spider-Manovi za ikonického a démonického smíchu Willema Dafoea, který se tak na 99,9% vrací jako Green Goblin!

A následně se nám ukáže jeden z nejlepších hraných komiksových záporáků, Doctor Octopus v podání Alfreda Moliny. Ten již dříve svoji účast ve filmu potvrdil, a dokonce prozradil, že jeho postava bude vytržena ze své reality v době, kdy se potápí za obřím "sluncem" do řeky Hudson. Ta mimochodem teče pod mostem George Washingtona, na kterém stojí Peter v přidružených záběrech, takže vše dává parádní smysl. Pozdrav „Hello Peter“ působí jako by byl adresován Tomu Hollandovi, nicméně zde může zafungovat kouzlo střihu, a kdo ví, zda Doc Ock nezdraví svého starého známého Tobeyho.

Marvel Studios

Sluší se ještě zmínit, že trailer kromě Doctora Octopuse všechny zmíněné záporáky pouze naznačil, a lze očekávat, že jejich návraty potvrdí v dalším traileru. Zda se skutečně objeví i předchozí představitelé Spider-Mana Tobey Maguire a Andrew Garfield je zatím stále ve hvězdách, osobně však doufám, že je trailery nepropálí, pokud ve filmu skutečně jsou. Osobně mám obavu o to, zda Sony nebude chtít přeci jen lákat diváky na co nejvíc věcí, a zbytečně tím neprozradí až moc.

To je nicméně všechno pro náš rozbor a spekulace na základě prvního traileru, který jsme k filmu Spider-Man: No Way Home dostali. Určitě do komentářů dejte vědět čeho jste si všimli vy, a jaké jsou vaše teorie ohledně tohoto vysoce očekávaného filmu.

Podklady a foto: Sony

Galerie: 42

Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu Rozbor prvního traileru na Spider-Man: No Way Home | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest