Zemřel Sonny Chiba, legenda bojových umění a akční herec

Zemřel Sonny Chiba, legenda bojových umění a akční herec | Fandíme filmu
Miramax
Hattori Hanzo už není mezi námi.

Po komplikacích koronaviru zemřel ve věku 82 let Sonny Chiba, japonský průkopník v žánru bojových filmů. Narodil se v roce 1939 v Japonsku a od dětství miloval pohyb. Věnoval se atletice, gymnastice a nebýt zranění, zřejmě by se stal olympionikem. Během vysoké školy se začal věnovat bojovým uměním, kde dosáhl vysoké úrovně v řadě z nich, včetně karate, juda, ninjutsu či kenda.

Od útlého věku měl rád hrdinské filmy (hlavně westerny) a někdy po roce 1960 byl objevený při talentovém náboru studia Toei. Začínal v televizi, v seriálu Seven Color Mask a jeho prvním filmem byla v roce 1961 Invasion of the Neptune Men. V celé filmografii má více než 120 zápisů, přičemž do povědomí mezinárodního publika pronikl v roce snímkem The Street Fighter. Chiba diváky zaujal svým agresivním přístupem k bojovým scénám, kdy se protivníky snažil likvidovat efektně. Jeho technika podle tehdejších standardů nepůsobila jako secvičená choreografie, ale jako skutečný boj. I jeho údery diváci vnímali jako uvěřitelnější, ne tak fingované.

Největší hvězdou byl v 70. a 80. letech, krom hraní se věnoval i filmové choreografii. Inspiroval další tvůrce a jeho obdivovatelem byl Quentin Tarantino. Ten jej ještě více představil euroamerickému publiku, když jej obsadil jako Hattoriho Hanza v Kill Billovi. Vystupoval také jako mafiánský boss v Rychle a zběsile 3 nebo v Battle Royale II.

Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest