Scarlett Johansson žaluje Disneyho kvůli Black Widow

Scarlett Johansson žaluje Disneyho kvůli Black Widow | Fandíme filmu
Marvel Studios
Herečka je přesvědčená, že studio nedodrželo původní finanční dohodu.

Kolem premiér velkých blockbusterů na streamovacích platformách byl od začátku značný rozruch. Spousta hollywoodských komentátorů se domnívala, že k něčemu takovému zkrátka nemůže dojít, protože by to odporovalo smlouvám, které se studii sepsaly největší hvězdy. A smlouvy skutečně přinesly řadu komplikací.

Gal Gadot byla za uvedení Wonder Woman 1984 na HBO Max kompenzována dodatečnými deseti miliony dolarů. Studio Legendary se s partnery z Warneru tvrdě soudilo o to, aby byly jejich společné snímky Godzilla vs. Kong a Duna nasazeny výhradně do kin. Situaci řešilo finanční vyrovnání. A nespokojená je teď i Scarlett Johansson, hlavní hvězda Black Widow.

Herečka podle některých zdrojů dostala 15, podle některých dokonce 25 milionů na ruku. Ve svém postavení už si však mohla diktovat také podíl ze zisku. Podle žaloby, kterou herečka podala u soudu v Los Angeles, měl podíl ze zisku tvořit dokonce velkou část její finanční kompenzace. Studio Disney se však rozhodlo snímek uvést současně s kinem také na službu Disney+.

Tím Disney navýšil počet předplatitelů Disney+, zvýšil hodnotu svých akcií a díky těmto dobrým ekonomickým ukazatelům vzrostly bonusy pro konkrétní Disneyho manažery. Johansson však v žalobě uvádí, že se obohatili na její úkor, protože měla od Marvelu slíbeno, že snímek bude uvedený výhradně v kinech a větší část její odměny se měla odvíjet od výdělku filmu v kinech. Protože byl film souběžně uvedený na Disney+, byly příjmy z kin výrazně nižší, než by byly bez Disney+.

Snímek zatím v kinech utržil 319 milionů. O službě Disney+ víme, že tam během prvního víkendu utržil 60 milionů (pak už data nejsou k dispozici). Každá individuální virtuální koupě přišla zákazníky na 30 dolarů, to znamená, že o prvním víkendu byla Black Widow k vidění ve 2 milionech domácností. Kdybychom odhadli, že v každé domácnosti viděli v průměru snímek dva lidé a kdybychom uvěřili tomu, že ti všichni by vyrazili do kina, kdyby film nebyl na Disney+, tak by (při průměrné ceně vstupenky 10 dolarů) film utržil za první víkend v pokladnách dalších 40 milionů dolarů. V následujících dnech by tohle číslo dál rostlo a do kina by také nejspíš přišla část lidí, kteří by neměli díky streamovací premiéře možnost si snímek opatřit pirátsky. Je tedy klidně uvěřitelné, že v souhrnu by Black Widow přelezla přinejmenším přes půl miliardy dolarů.

To by možná Johansson nezaručovalo vyloženě gigantické příjmy ze zisku, nicméně rozdíl by tam zkrátka byl. A pokud se to právnímu týmu herečky podaří u soudu prokázat, tak je zřejmě šance, že jí Disney radši zaplatí nějakou částku na dřevo, jen aby se nadále nemusel celým případem zabývat. Zároveň se můžete spolehnout, že do budoucna budou mít hollywoodské hvězdy ve smlouvách jasně definováno, kolik přesně bude muset studio vyplatit, aby mohlo film uvést výhradně na streamu. Schválně si vzpomeňte, že Netflix před časem koupil práva na detektivky Na nože 2 a Na nože 3 za souhrnnou sumu 400 milionů dolarů. To může u skromných kriminálek působit jako gigantické číslo, jenže částka je tak vysoká částečně také kvůli tomu, že je dopředu potřeba draze zaplatit všechny hvězdy, které nebudou mít šanci sáhnout si na procenta z lístků do kina…

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest