Zemřel Robert Downey Sr.

Zemřel Robert Downey Sr. | Fandíme filmu
National Board of Review
Otec herce Roberta Downeyho Jr. a uznávaný režisér už není mezi námi.

Ve věku 85 let zemřel včera, 7, července, Robert Downey Sr., otec známějšího Roberta Juniora. Ten sám otcovu smrt potvrdil na sociálních sítích. Posledních pět let Seniora sžírala Parkinsonova choroba, avšak až do konce neztrácel optimismus a zemřel pokojně ve spánku. Junior ve svém příspěvku otce označil za průkopnického filmaře a poslal modlitby k Rosemary Rogers-Downey, otcově současné manželce, se kterou byl sezdaný od roku 1998.

Robert Downey Sr. se narodil v roce 1936 na Manhattanu, do rodiny modelky a pohostinského manažera. Příjmení převzal později po svém nevlastním otci. V 50. letech narukoval do armády, věnoval se sportu a začal psát divadelní scénáře. Do světa filmu pronikl v 60. letech, kdy začal točit extrémně levné, nezávislé snímky. Ty často vystupovaly proti establishmentu a byly považovány za obskurní i na nezávislé scéně.

Přesto si některé získaly kultovní status a Downeyho práce inspirovala další nezávislé filmaře, aby zkusili své štěstí. Robertovou režijní prvotinou byl v roce 1961 kraťas Balls Bluff. Na nezávislé scéně si získal pozornost už v roce 1966 filmem Chafed Elbows, širší veřejnost jej začala vnímat po snímku Putney Swope, kde se opíral do korupce, korporátů, reklamy nebo rasismu. V roce 2016 byl snímek zařazený do knihovny amerického Kongresu jako „kulturně, historicky a esteticky významné dílo“.

V celé řadě Seniorových filmů si zahrál syn Robert Downey Jr., který se narodil v roce 1965. Spousta diváků dost možná viděla spíš než Seniorovy filmy jeho epizody populárních seriálů (natočil například několik dílů pro The Twilight Zone). Jako herec vystupoval v epizodních roličkách ve filmech jako Hříšné noci nebo Magnolia. Jako svůj poslední hraný film natočil v roce 1997 Lásku na druhý dotek, jeho posledním filmem vůbec byl dokument Rittenhouse Square z roku 2005 a vůbec naposledy v Hollywoodu pracoval, když si v roce 2011 zahrál v komedii Mistrovský plán.

Budiž Robertu Downeymu Sr. země lehká. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Foto: Robert při natáčení snímku Pound (National Board of Review)

Zdroje: Deadline, Robert Downey Jr.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu