Do kina bychom se měli vrátit 24. 5., ale bude o co stát?

Do kina bychom se měli vrátit 24. 5., ale bude o co stát? | Fandíme filmu
THAM YUAN YUAN z Pixabay / Volné pro komerční užití
Ministr kultury Lubomír Zaorálek potvrdil plán otevírání kin. Praxe zřejmě nebude zpočátku úplně růžová, ale zajímavé premiéry se konečně blíží.

Dnes na tiskové konferenci ČSSD ministr kultury Lubomír Zaorálek potvrdil, že platí dříve připravené podmínky pro otevření kin. V České republice smějí kina otevřít 24. května, pokud se počet nově nakažených za posledních 7 dní udrží pod počtem 75 na 100 tisíc obyvatel (při současném průběhu epidemie by tato podmínka měla být splněna). Maximální počet diváků v sále je 500, avšak hlediště smí mít pouze poloviční kapacitu. Návštěvníci jsou povinni mít respirátor, je třeba od nich u vstupu vzít kontakt a mají se prokázat, že jsou očkovaní, testovaní nebo prodělali COVID. Prodej občerstvení bude odvislý od toho, kdy bude povoleno podávat jídlo ve vnitřních prostorách restaurací. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček předpokládá, že k tomu by mohlo dojít v prvním, nejpozději ve druhém týdnu měsíce června.

Když byl Zaorálek dotázaný na to, zda nějak bude zohledněna kritika otevření bez možnosti prodeje občerstvení, tak pouze zopakoval, že jídlo v sále bude povoleno v momentě, kdy bude povoleno obsluhování hostů ve vnitřních prostorách restaurací. Dotaz narážel na víkendové vyjádření Jana Bradáče, šéfa sítě multikin Cinestar. Ten pro Aktuálně.cz uvedl, že Cinestar neotevře, protože kontrola návštěvníků (zda byli testováni, očkováni apod.) a obzvlášť zákaz prodeje občerstvení jsou překážky, kvůli kterým se otevřít nevyplatí. Již předtím šéf Cinestaru v rozhovoru pro DVTV vysvětlil, že si kino loni při zákazu občerstvení ověřilo, že nejen, že má kvůli zákazu občerstvení výrazně nižší tržby na zákazníka, ale také podstatně méně diváků do kina přijde, protože velká část z nich prostě bez pochutin filmy sledovat nechce.

Bradáč pro Aktuálně taktéž uvedl, že podle jeho informací se k otevření nechystají ani ostatní řetězce. Ve zmiňovaném rozhovoru pro DVTV potom dovysvětlil, že uzavřená multikina jsou problém pro celý trh. Distributoři bez multikin nenasadí svoje největší hity a tím pádem se rozhodnou neotevřít také některá menší kina, která třeba na občerstvení tolik závislá nejsou. Některá kina ale plánují otevřít, hned jak to bude možné, potvrdila to například síť artových kin společnosti Aerofilms (kina Aero, Oko a Světozor v Praze, Central v Hradci Králové, Scala v Brně).

Co tedy můžeme po otevření v kinech vidět? Aktuálně jsou podle Unie filmových distributorů oznámené následující premiéry:

Rozhodně doporučujeme snímky Chlast, Králové videa, Rytíři spravedlnosti a Nadějná mladá žena. I v květnu tedy bude jednoznačně v kinech z čeho vybírat. Zároveň jde ale o snímky staršího data, vesměs určené klubovému publiku. V červnu nicméně distributoři už zjevně věří tomu, že občerstvení skutečně povoleno bude, protože v plánu premiér je hned od začátku měsíce zapsaná i celá celá řada očekávaných velkofilmů. Tady jsou ty nejzajímavější novinky měsíce:

Držme si tedy palce, ať návrat do kin skutečně klapne, povolení občerstvení umožní uvádění velkých premiér a hlavně ať už se vyhneme dalším uzavírkám.

Zdroje: UFD, MKCR, Tisková konference ČSSD, Aktuálně, DVTV, E15

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest