Jungle Cruise míří do online distribuce, Shang-Chi exkluzivně do kin

Jungle Cruise míří do online distribuce, Shang-Chi exkluzivně do kin | Fandíme filmu
Disney
Několik dalších filmů bylo odesláno na stream. Zároveň se ujasňují pravidla pro definitivní návrat velkofilmů do kin.

Situace v Hollywoodu se vyjasňuje. Studia byla léta nespokojená s tím, jak dlouho musela svoje velkofilmy promítat exkluzivně v kinech (90 dní), kina naopak trvala na dosavadních úmluvách. Patovou situaci rozlouskla pandemie. Zavřená kina najednou tahala za kratší konec provazu, což urychlilo změny, které v konkurenci Netflixu a dalších domácích platforem působily z dlouhodobého hlediska nevyhnutelně.

Pouze nebylo nějakou dobu jasné, zda chce Hollywood všechny filmy uvádět naráz do kin i na stream, anebo v nějaké podobě s exkluzivitou v kinech dál počítá. Pandemie ukázala, že bez kino exkluzivity mnohasetmilionové částky vydělat nejde, takže se teď ustaluje nová situace, kdy se obvykle doba výlučného nasazení filmů do kin zkracuje z 90 na 30-45 dní, v závislosti na jednotlivých studiích a provozovatelích kin. Celosvětové síť Cineworld se kupříkladu s Disneym (minimálně v USA a Británii) čerstvě dohodla na 45denním okně, konkurenční Universal je domluvený, že hity výhradně v kinech zůstanou 31 dní, snímky s úvodní tržbou nižší než 50 milionů dolarů budou výlučně v kinech k vidění 17 dní. Po uplynutí smluvených lhůt smějí filmová studia své filmy podle vlastního uvážení poslat do online distribuce. O to studia jednoznačně stojí, protože nejvíc peněz se v kinech stejně vydělá v úvodních týdnech a čím dřív filmy půjdou na domácí video, tím méně je třeba vynaložit prostředků na dodatečnou propagaci.

Exkluzivita se tedy postupně vrací do kin. A na příkladu Disneyho je dobře vidět, kdy by podle odhadů Hollywoodu mohli diváci opět do kin chodit ve velkých počtech. Už dříve bylo oznámeno, že Black Widow začátkem července půjde zároveň do kin i na službu Disney+. Teď se dozvídáme, že stejný model čeká i na výpravné dobrodružství Jungle Cruise (Expedice: Džungle) s The Rockem a Emily Blunt. Snímek bude s definitivní platností uvedený 29. 7. do českých kin a 30. 7. na Disney+. Ta u nás stále není oficiálně dostupná.

Od srpna už Disney věří tomu, že to bude dobré, protože filmy Free Guy s Ryanem Reynoldsem a marvelovku Shang-Chi pošle nejprve exkluzivně do kin. A to na zmiňovaných 45 dní, než budou filmy později uvedeny také online. Free Guy má českou premiéru stanovenou na 12. 8., Shang-Chi na 2. 9.

Na závěr ještě krátce dodejme, že nová verze Popelky od Camily Cabello nakonec půjde exkluzivně online – Amazon snímek uvede v září. Snímek Nekonečný (Infinite) potom už v černu zamíří na službu Paramount+. Ta u nás, podobně jako Disney+, zatím také oficiálně nefunguje, nicméně snímek by u nás měl být od 9. 9. k vidění v kinech.

Foto: Disney

Zdroje: Deadline, Deadline II, Deadline III, Deadline IV,

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest