Proč je Marvel tak úspěšný: Scenárista vysvětluje

Proč je Marvel tak úspěšný: Scenárista vysvětluje | Fandíme filmu
Marvel Studios
První Avengers mohli vypadat úplně jinak. Thor spoléhal na to, že se podaří najít bezchybné obsazení a v počátcích se muselo šetřit.

Může se zdát, že na co Marvel sáhne, to se daří. Celovečerní filmy v pokladnách trží miliardy, a když jsou kina zavřená, přichází studio s veleúspěšnými minisériemi pro domácí sledování. Vždycky to ale nebyla taková hitparáda. V řadě klíčových momentech stačilo špatně odbočit a úspěch se nemusel nikdy dostavit. Více se o tom rozpovídal Zack Stentz, jeden ze scenáristů prvního Thora, jenž se domnívá, že studio zocelilo, že se muselo překonávat s řadou překážek. Na svém Twitteru vypráví o časech, kdy se celá značka teprve rozjížděla:

Kenneth Branagh má DALEKO větší zásluhu na dnešní podobě Marvel Cinematic Universe, než je mu přisuzováno. Protože Thor a Loki jsou role, u kterých bylo extrémně těžké najít ty správné představitele. Thora musíte milovat, i když je to arogantní zmetek a Lokiho musíte milovat a nenávidět zároveň. Kdyby to tak nebylo, tak by [první Thor] nefungoval.

Kdybych parafrázoval Marka Twaina, tak zrovna tohle jsou role, kde je obrovský rozdíl, jestli obsadíte velmi dobrého představitele nebo perfektního představitele. Když obsadíte velmi dobrého představitele, dostanete světlušku. Když perfektního, tak blesk. Hemsworth a Hiddleston jsou oba blesky.

Je ironií že k řadě zajímavých a kreativních rozhodnutí došlo kvůli tomu, že [tehdejší ředitel Marvelu] Ike Perlmutter byl neskutečný škrt. Obsadili se neznámí herci místo hvězd a najali režiséři, kteří za sebou měli dobré filmy, ale v té době jejich kariéra nevzkvétala.

Třeba já Joe Johnstona miluju a najmout režiséra Rocketeera, aby natočil komiksové dobrodružství z druhé světové války, je podle mě skvělá volba. Ale spousta hollywoodských manažerů by vám řekla, že neměl dostatečnou reputaci na to, aby mohl točit stopadesátimilionový film. Takže všechna čest Marvelu, že si ho vybral.

Marvel už tak dlouho jde od úspěchu k úspěchu, že se snadno zapomínají jeho někdejší zakopnutí. Neuvěřitelný Hulk si vedl průměrně. Iron Man 2 sice vydělal, ale kreativně chválený nebyl. Kdyby Thor a Captain America nebyli v roce 2011 hity, Avengers by v roce 2012 vypadali úplně jinak.

Kdyby Thor a Captain America dopadli jako Neuvěřitelný Hulk, Avengers by pořád vznikli, ale pravděpodobně by byli přestříhaní a přetočení jako ‚Iron Man a jeho kamarádi‘, namísto toho, aby to byl skutečně týmový film, jaký jsme nakonec dostali.“

Takže odvážná kreativní rozhodnutí, perfektní casting, improvizace kvůli finančním mantinelům a trocha toho štěstíčka přispěly k tomu, že je z Marvelu dnes onen perfektně naolejovaný stroj, který známe.

Zdroj: Zack Stentz

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest