Filmová cena Zlatý glóbus je v ohrožení

Filmová cena Zlatý glóbus je v ohrožení | Fandíme filmu
HFPA
Druhé nejprestižnější ocenění po Oscarech po tvrdé kritice zřejmě vynechá příští ročník a budoucnost je nejistá. Tom Cruise své sošky vrátil.

Stanice NBC oznámila, že v roce 2022 neodvysílá Zlaté glóby, udílení druhých nejznámějších filmových cen planety, hned po Oscarech. Jako důvod stanice uvedla, že Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA) bude potřebovat dlouhý čas na to, aby stačila zapracovat změny, které po ní Hollywood momentálně požaduje. Můžeme spekulovat o tom, že větší roli mohl hrát tlak veřejnosti, potažmo skutečnost, že se od Zlatých glóbů distancovala řada filmových osobností a celých studií.

Zlaté glóby mají dlouhodobě zvláštní pozici. Na jednu stranu je známou skutečností, že o cenách rozhoduje několik desítek lidí s pochybnou způsobilostí. Také se dlouho veřejně mluví o tom, že členové nejednou vybírali nominanty podle toho, zda jim konkrétní produkce byla ochotná nabídnout nějaké zajímavé benefity (luxusní výlety, setkání s celebritami…). Zároveň ale Glóby byly po celá desetiletí předávání vysílané na velké televizní stanici a hollywoodská studia počet získaných sošek hrdě uváděla ve vlastních propagačních materiálech. Cena tak měla vždy svoji váhu a byla nedílnou součástí propagačního ekosystému u filmů oscarového typu.

To, že členové organizace dlouhá léta zřejmě berou v jisté formě úplatky a jsou to vesměs osoby pochybné kvalifikace, se dosud nikdy příliš neřešilo. Skutečným terčem médií a hollywoodských osobností se Glóby staly teprve během letošního roku. Loni Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu obvinila norská novinářka Kjersti Flaa z toho, že v organizaci funguje korupční jednání – kvalifikovaní zájemci o členství jsou odmítáni, členové si pro sebe monopolizují výhody plynoucí z jejich postavení a nejednají ve prospěch organizace, ale svůj vlastní. Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu je vedená jako nezisková organizace, která jen za vysílání svého každoročního předávání inkasuje 60 milionů dolarů a její členové si pozicemi v různých komisích ročně přicházejí na milionové příjmy.

Soud nerozhodl ve prospěch Kjersti Flaa, avšak do Asociace zahraničních novinářů začaly šťourat LA Times. Ty v únoru vydaly velké expozé, kde se řešila legitimita celé organizace, její etika a způsobilost jednotlivých členů. Možná nejvíc v americké společnosti rezonovalo zjištění, že organizace nemá ani jednoho černošského člena. Okamžitě se snesla vlna kritiky a organizace se během slavnostního ceremoniálu v únoru dušovala, že udělá velké změny. Následně to však vypadalo, že organizace by nejraději dělala jen změny kosmetické, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Jakýkoliv progres byl jen pomalý a Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu postupně opustili její konzultanti, PR experti a poradci, kteří buď uváděli, že jejich radám není nasloucháno, nebo už si nechtěli spojením s HFPA kazit reputaci.

Vše vyvrcholilo v posledních dnech. Začátkem května se sice HFPA zavázala hlasováním svých členů ke změnám (v čele s navýšení počtu členů o polovinu, s důrazem na minority), avšak často neuváděla konkrétní řešení a kritici tvrdili, že do příštího hlasování o cenách Zlatý glóbus se stejně ceny nestihnou propsat. Společnosti Amazon, Netflix a Warner Bros. postupně veřejně oznámily, že dokud nebudou reformy prokazatelně hotové, ukončují s filmovou organizací spolupráci. Proti HFPA veřejně vystoupila i řada hollywoodských osobností, kdy nejvýraznější bylo gesto Toma Cruise, jenž vrátil tři Zlaté glóby, které od organizace obdržel.

HFPA rychle zareagovala a dušuje se, že všechny slíbené změny dokončí do srpna. V tuhle chvíli jen těžko říct zda to stanici NBC obměkčí a nakonec ročník 2022 odvysílá. A pokud by se tak nestalo, není zřejmé, zda bude stanice muset stejně HFPA vyplatit šedesátimilionový poplatek, popřípadě zda Asociace zahraničních novinářů může přenos slavnostního večera nabídnout jiné stanici. A pokud by se nakonec v nějaké podobě ceremoniál odehrával, tak zda by na něj někdo z oceněných přišel.

Při pohledu zvenčí se nejde nezeptat, proč Hollywood na HFPA zatlačil až teď, když to byla mizerná organizace vždycky. Může za to pandemický rok a nízká sledovanost, která cenám ubrala na důležitosti? Hrálo klíčovou roli odhalení, že součástí organizace nejsou žádní černošští novináři?

Pokud by Hollywood chtěl mít skutečně legitimní ceny, tak se nabízí vyměnit v televizi Zlaté glóby za Critics Choice Awards. Jejich asociace má několik set členů, kteří jsou navíc filmoví recenzenti, ne nějací pofidérní pisálci, kteří z Hollywoodu posílají do světa plytké rozhovory s hvězdami. Udržela by se tak dualita, kdy Oscary udělují samotní filmaři, druhou velkou cenu novináři. Zároveň by ale cena najednou byla od takových novinářů, kteří mají nějaký respekt. Obávám se však, že Hollywood nebude chtít přijít o silnou marketingovou značku, kterou Zlaté glóby stále ještě jsou. Všichni se pode mne nad HFPA momentálně veřejně pohorší, za pár měsíců se poplácají po zádech, jak skvěle organizaci dotlačili k reformám, a pak si od převážně stejných lidí v následujících letech i nadále budou s chutí přebírat ceny…

Zdroje: Deadline I, II, III, IV, THR, Variety, LA Times

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest