Chlast: Film čerstvě oceněný Oscarem čeká remake s DiCapriem

Chlast: Film čerstvě oceněný Oscarem čeká remake s DiCapriem | Fandíme filmu
Nordisk Film Den.
Režisér dánského originálu prozradil, co si o americkém remaku myslí.

V noci z neděle na pondělí byl dánský snímek Chlast (Druk) oceněný Oscarem za nejlepší cizojazyčný film roku. Vzhledem ke skvělému přijetí snímku lze říct, že po zásluze. Jen krátce po udělení sošky bylo oznámeno, že se chystá americký remake…

Příprava odprodeje práv trvala delší dobu, vše vyvrcholilo aukcí. V té zvítězily společnosti Endeavor Content, Makeready a Appian Way. Poslední jmenovaná společnost je spoluvlastněná Leonardem DiCapriem. Aktuálně se hledá scenárista projektu a pokud se bude DiCapriovi zamlouvat to, jak se přípravy remaku vyvíjejí, tak si v něm zahraje hlavní roli.

Oznámení remaku vzbudilo poprask. Ozývala se kritika tradiční americké potřeby přetáčet úspěšné mezinárodní filmy, místo toho, aby se místním divákům pořádně nabídl ceněný originál. Sám režisér původního filmu Thomas Vinterberg je ale podstatně smířlivější. V rozhovoru pro IndieWire uvedl, že jeho snímky Rodinná oslava a Hon byly v minulosti mezinárodně adaptovány jako divadelní hry a tahle umělecká reinterpretace mu přišla zajímavá. Je to způsob, jak z jeho díla může vyrůst něco nového. Americký filmový remake Chlastu vnímá stejně, navíc zrovna Leonardo DiCaprio podle něj v minulosti prokázal, že dělá v rámci svojí kariéry převážně zajímavá a rozumná rozhodnutí. Thomas věří, že i tohle bude ten případ.

Dánský filmař se s producenty sejde ke společné diskusi a pod snímkem bude podepsaný jako výkonný producent, avšak nebude mít žádnou kreativní kontrolu, ta spočívá plně v rukou amerických společností. Když byl Vinterberg dotázaný, zda by hlavní roli v nové verzi nemohl namísto DiCapria hrát Mads Mikkelsen, stejně jako v dánském originálu, tak odpověděl, že Mads by takovou nabídku nejspíš nepřijal. Sice je pravda, že je vedle Dánska plně etablovaný i v Hollywoodu, kde běžně ztvárňuje role v angličtině, avšak v novém ztvárnění Chlastu si hlavní role žádá novou interpretaci a to by se stejným ústředním hercem šlo jen obtížně.

Chlast je hořká komedie o skupině učitelů středního věku, kteří se v praxi pokusí ověřit hypotézu, že člověk má od narození deficit hladiny alkoholu v krvi. Pokud tu hladinu kontrolovaným dávkováním začnete konstantně udržovat na té „správné“ hodnotě, plně odemknete svůj potenciál. Ačkoliv má dlouhodobé užívání alkoholu na protagonisty nemalý (a nezřídka negativní) vliv, snímek není černobílou obžalobou pití. Sám Vinterberg o Chlastu říká, že ukazuje rozdíl mezi plnohodnotným žitím a pouhým přežíváním, kdy klíčové jsou jednotlivé postavy a alkohol slouží jako prostředek, ne nutně jako středobod všeho.

Zdroje: Deadline, IndieWire

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest