Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru

Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 46 obrázků
Marvelovka Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings představila vůbec první záběry. Rozebíráme je na atomy.

Film Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings bude první marvelovkou s primárně asijským obsazením. Postava Shang-Chiho, kterou ve filmu ztvárňuje Simu Liu, je v komiksech superhrdina a mistr bojových umění inspirovaný kung-fu filmy a akčními hvězdami typu Bruce Leeho. Marvel nám před pár dny bez většího varování nadělil první teaser trailer, který ukázal styl a atmosféru v jakých se film ponese, stejně tak spoustu zajímavých detailů z Shang-Chiho světa. Pro ty, kteří nestačili v traileru pochytit všechny zajímavosti, přinášíme podrobný rozbor a zároveň se pokusíme rozklíčovat alespoň základní strukturu snímku.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Hned na začátku vidíme Shang-Chiho (Liu) když si vzpomíná na svůj dětský výcvik. Probíhal kdesi v Asii, pod dohledem jeho otce. K výcviku se ještě vrátíme.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Další záběry ukazují Shang-Chiho současný život na začátku příběhu. Shang-Chi opustil dráhu již pro něj nalinkoval otec a usadil se v Americe, konkrétně v San Franciscu. Vidíme jeho bydlení v garáži, jeho zaměstnání portýra v hotelu, a jeho přátele - Awkwafinu v roli Katy, a Ronny Chienga v roli Jon Jona.

Shang-Chi si žije svůj život, trénuje a stará se o sebe aniž by měl jakoukoliv potřebu se vracet ke svému otci, či spoléhat na jeho vliv a bohatství, což krásně reflektuje scéna před hotelem. Na zdi jeho garážového bytu pak můžeme zahlédnout plakát k filmu Kung Fu Hustle, který tvůrci zřejmě nenápadně naznačují, kde také čerpali inspiraci. Voiceover v těchto scénách pak naznačuje, že i když Shang-Chi žije svůj život daleko od svého otce, ten ho stále určitým způsobem sleduje.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Marvel Studios

Marvel Studios
Marvel Studios

V dalších záběrech se dostáváme do minulosti, do dětství ústřední postavy, a do stejné tréninkové místnosti jako v úvodu. Vidíme výcvik, který probíhá pod dozorem Shang-Chiho otce a postavy jménem Death Dealer. To je v komiksech původně dvojitý agent MI6 jménem Li Ching-Li, pracující pro záporáka Fu Manchu.

V komiksech je Shang-Chiho otcem právě Fu Manchu, avšak filmaři si vazby trochu poupravili a hrdinovým otcem učinili jiného slavného padoucha - Mandarina, jenž si ve filmu říká civilním jménem Wenwu. Death Dealer zde vystupuje jako jeho zaměstnanec (či alespoň stoupenec). Zajímavé je, že doteď nemáme oficiálně potvrzeno, kdo se vlastně pod maskou Death Dealera skrývá.

Marvel Studios
Marvel Studios

Nyní je čas podívat se na ústředního záporáka filmu, Wenwua alias Mandarina, kterého hraje Tony Leung. Tentokrát dostáváme toho pravého Mandarina. V komiksech je původně jedním z největších záporáků Iron Mana, zde však byl jeho příběh lehce pozměněn. Vystupuje tu jako otce Shang-Chiho a hlava kriminální organizace známé jako Ten Rings. Ta se v MCU objevuje od samého začátku, už v prvním Iron Manovi totiž teroristická buňka která unesla Tonyho Starka patřila do této organizace. Její členové se pak objevili i ve filmech Iron Man 2, Ant-Man a v kraťasu All Hail the King.

Organizace je v komiksech pojmenována podle deseti prstenů s obrovskými schopnostmi. Každý prsten třímá duši starodávného kosmického válečníka a také určitou sílu – mrazící paprsek, telekinezi, elektrické výboje, ohnivé výboje či radiaci, ovládání elektromagnetického spektra, absorpci světla a vytváření naprosté tmy, paprsek který rozloží veškeré atomy, manipulaci s větrem (umožňuje levitaci), a nakonec neutronový paprsek, jenž umožňuje přeskupovat atomy či molekuly a urychlit jejich přesun či výrobu.

To v součtu dává držiteli prstenů opravdu velkou moc a z dosavadních záběrů se zatím jen obtížně posuzuje, nakolik bude ve filmu síla zachována nebo omezena. V některých záběrech však je vidět náznak určitých nadpřirozených schopností a jejich využití. Proč v traileru vypadají prsteny spíše jako náramky rozebereme za chvíli. Vypadá to však, že jsou prastaré. Opakovaně je totiž můžeme vidět na záběrech z různých časových období (nebo něčeho, co jako různá časová období vypadá). Prsteny představují hlavní zdroj Mandarinovy síly.

Marvel Studios

A proč prsteny působí spíše jako náramky? Možná jsou prsteny tak velké, aby pasovaly na drápy velkého draka. Ano, mluvíme o Fing Fang Foomovi, jednom z několika draků objevujících se v Marvel komiksech, který sice nebyl potvrzený tvůrci, podle nedávno objevené fotky hračky to však vypadá, že se draka opravdu dočkáme. A právě on by mohl být původní nositel těchto prstenů, které mu zřejmě Mandarin ukradl, stejně, jako to bylo v komiksech. S nimi si pak dokázal podrobit spousty lidí a vybudovat impérium, jehož je nyní vládce. Shang-Chiho misí by pak mohlo být probuzení Fing Fang Fooma, který mu pomůže přemoci jeho otce, a získání deseti prstenů zpět.

V bojových scénách si můžeme všimnout zeleného náhrdelníku, který Shang-Chi nosí, stejně jako jeho sestra Xialing (Meng’er Zhang). Může se jednat o připomínku z dětství, stejně jako prostředek, kterým ho byl schopný jeho otec sledovat. A nebo je možné, že se jedná o náhrdelník, jenž dostal na památku od své matky.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Dalším zajímavým záběrem je velká aréna, kam Shang-Chiho a Katy zavede Ronny. Dost pravděpodobně se však nenacházíme v San Franciscu, ovšem v Madripooru, fiktivní ostrovní zemi v Jižní Asii, kterou známe z minisérie Falcon and the Winter Soldier. Proč si to myslím? Jednak vzhled toho místa docela odpovídá tomu, jak vykreslený jsme Madripoor viděli ve zmíněné minisérii. Především však v jednom z dalších záběrů můžeme za mřížemi klece jasně vidět znak Madripooru, tedy půlměsíc a hvězdu, který se v TFatWT objevoval na přepravních kontejnerech, stejně jako SPZtkách aut.

Když si jednotlivé záběry poskládány, odhaduji následující sled událostí: Shang-Chi je v San Franciscu napaden lidmi které pro něj poslal Mandarin. Tak se o jeho bojových schopnostech dozvědí jeho přátelé, s nějakým cílem se vydají do Madripooru, a odtud se dále dostanou k Mandarinovi, na jeho hlavní základnu.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Následně se ukazuje i Florean Munteanu, který ve filmu hraje postavu známou jako Razor Fist. Tento zabiják a nepřítel Shang-Chiho v komiksech nosí na hrudi logo organizace Ten Rings, a jeho hlavní zbraní je čepel v pravé ruce. Ta v pozdějším záběru jaksi září, možná jde o nějaký druh magie nebo magicky vylepšeného ostří. Razor Fist se pak ukazuje se všemi ostatními při výstupu z vrtulníku, který přistává již v Mandarinově pevnosti kdesi v horách. Zřejmě tak jeho úkolem bude přivést Shang-Chiho zpět k jeho otci.

Mandarinova pevnost je obecně dosti zajímavá. Můžeme zde vidět, že má k dispozici celou armádu vojáků, vojenské džípy, heliport se znakem Ten Rings a dokonce protileteckou obranu. Záběr na Mandarina v pozadí s logem organizace pak zřejmě pochází z dřívější doby, a naznačuje, že by prsteny mohly Mandarinovi dávat dlouhověkost. Teoreticky by mohl žít po staletí. Znaky uvnitř kruhů pak zřejmě představují jednotlivé válečníky, jejichž duši jednotlivé kruhy (prsteny) obsahují.

Marvel Studios

Dále vidíme záběr na něčí paži se zářícími prsteny. Před touto osobou pak stojí celá armáda válečníků. Mně osobně přijde ruka ženská, to ale posuďte sami. Zajímaví jsou nicméně dva obří lvi, kteří stojí spolu s válečníky před nositelem prstenů. Těmto čínským lvům se říká anglicky Foo Dogs, a jejich sochy se nachází u vchodů do starobylých chrámů či hrobek po celé Číně, a slouží k ochraně daného místa. V traileru vidíme pouze dva, stejně jako jejich sochy jsou vždy zobrazovány v párech. V jednom z dalších záběrů bitvy si je můžeme lépe prohlédnout přímo v akci.

Marvel Studios
Marvel Studios

V místnosti, kde se zastaví voda na místě pak lze napravo vidět malý oltář zasvěcený Shang-Chiho matce. Proč se voda takto zastaví není známo, nicméně usuzuji, že Wenwu nějakým způsobem ukazuje schopnosti prstenů, či je Shang-Chimu představuje. 

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Souboj Chang-Chiho a Death Dealera, skákajícího z helikoptéry na podlaží mrakodrapu, před neonovým pozadím budovy pak vypadá opravdu dobře. Za kameru je zodpovědný Bill Pope, který je známý především svojí prací na trilogii Matrix.

Marvel Studios

Další záběr ukazuje souboj Wenwua (na jehož paži lze vidět zářící prsteny), a jakési ženy v zeleném uprostřed nádherného čínského lesa překypujícího barvami. Styl boje dosti připomíná čínský žánr názvem wuxia, který často vypráví příběhy bájných hrdinů a jejich příběhů. Jako příklad filmů v tomto stylu můžeme uvést např. Tygr a drak či Klan létajících dýk. Záhadná žena má obličej zakrytý maskou, avšak můj tip je, že se pod ní skrývá Michelle Yeoh, která byla obsazena do role postavy jménem Jiang Nan, o které nic zatím nevíme. Yeoh se mimochodem v MCU už jednou v minulosti objevila - jako Aleta Ogord ve Strážcích Galaxie 2 

Marvel Studios

Výjev z bitvy, která byla zmíněna již dříve, pak nabízí lepší pohled na čínského lva v akci a válečníka s kopím, jenž používá štíty jako podporu pro výskok. Všude kolem pak poletují záhadní tvorové, možná nějací malí dráčkové? Zbraně válečníků a šípy létající kolem pak zajímavě oranžově září, což může evokovat nějaký druh magie.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

 Přesouváme se do ringu, kde Shang-Chi bojuje se svojí sestrou Xialing. Ta nosí úplně stejný náhrdelník jako on. Dále vidíme jeho přímý souboj s Wenwuem, na jehož pažích lze opět spatřit zářící prsteny. A dále zřejmě vidíme nějakou automobilovou honičku a pokus o útěk z Mandarinovy pevnosti.

Marvel Studios

Zajímavý je následující záběr z dálky na Wenwua stojícího před jakousi pevností, která je chráněna bojovníky v červeném. Před ním lze vidět koridor, jako kdyby použil nějaký výboj a všechny bojovníky před sebou odhodil stranou či nějak odpálil. Když se pak zadíváme na horské pozadí, je dost pravděpodobné, že vidíme stejnou pevnost v jaké žije, a má svoji základnu v dnešní době. Záběry jsou tak zřejmě flashbacky zobrazující jak pevnost kdysi obsadil.

Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios
Marvel Studios

Souboj v autobuse, do kterého je hezky a rytmicky zmixovaná hudba, je pak zřejmě již zmíněným pokusem o přivedení Shang-Chiho zpět k jeho otci. V autobuse je s ním Katy, která se díky tomu všemu zřejmě dozví co je ve skutečnosti zač. A následuje ikonická Shang-Chiho póza, název filmu, a závěrečná nekontrolovaná jízda San Franciscem.

Marvel Studios

Z ní pochází také záběry z natáčení z loňského roku, na kterém jsme mohli vidět, jak se autobus přepůlí vedví. Za volantem sedí Katy neznámo proč, autobus projíždí kolem Ghirardelli Square, které je pojmenované po slavné sanfranciské firmě produkující čokoládu. Během toho zničí nejedno drahé auto a Shang-Chi jako správný hrdina zachrání hned tři různé ženy padající z rozbitého okna autobusu.

Jeden zajímavý detail na konec. V autobuse můžeme zahlédnout komika Zacha Cherryho, který se již v MCU jednou objevil, konkrétně ve Spider-Manovi: Homecoming jako chlapík, který žádá Petera Parkera o salto. Nevíme, proč je jeho postava najednou v San Franciscu, ale třeba Cherryho ještě v budoucnu v nějaké marvelovce opět uvidíme.

A to je vše co jsem byl schopen z první ukázky na novou marvelovku Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings vyčíst. Doufám, že jste si z tohoto rozboru odnesli něco užitečného, zajímavý detail či lepší přehled o jednotlivých postavách a jejich příbězích, a rozhodně napište do komentářů, zda jste našli cokoliv dalšího, co stojí za zmínku.

Galerie: 47

Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu Shang-Chi: Co všechno jste přehlédli v prvním traileru | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest