Rychle a zběsile 9: S tryskovým autem radili vědci a další odhalení

Rychle a zběsile 9: S tryskovým autem radili vědci a další odhalení | Fandíme filmu
Universal Pictures
Zobrazit další 2 obrázky
Režisér Justin Lin se po zveřejnění bláznivého traileru rozpovídal o zesnulém Paulu Walkerovi a dalších podrobnostech.

Před několika dny byl zveřejněný nový trailer pro Rychle a zběsile 9 (F9). Opět byl plný neuvěřitelných výjevů, jako když si Tyrese Gibson a Ludacris v závěru oblečou podomácku vyrobené skafandry, nasadí na auto tryskový pohon a vyrazí kamsi do řídké vrstvy atmosféry. Režisér Justin Lin promluvil s magazíny Games Radar, The Hollywood Reporter, Deadline a EW a trailer detailně rozebral. Pojďme si shrnout jeho nejzajímavější komentáře.

A začněme rovnou s tím, co nejvíc bije do očí. Se zmiňovaným tryskovým autem. Ačkoliv filmaři pravidelně do série zasazují neuvěřitelné kousky, stále se snaží udržet alespoň určitou iluzi uvěřitelnosti. Proto se scénou raketového auta radili vědečtí konzultanti, kteří s režisérem rozebírali fyziku nebo vlastnosti paliva. A stejně tak i scény, kde využívají auta obří magnety, se prý údajně drží reality co nejvíc je to jen možné.

Nápad s létajícím autem měli filmaři v hlavě už dlouho, ale stojí si za tím, že podobné momenty musejí být zasloužené a musejí přirozeně zapadat do příběhu. A v Rychle a zběsile 9 poprvé byl pro raketové auto přirozený příběhový důvod.

Příběhové důvody podle Justina existují také pro návrat postav, které v aktuálním snímku po letech znovu uvidíme. Krom vedlejších postav je řeč především o návratu Hana (Sung Kang). Ten zemřel na konci šestky (popřípadě na konci trojky, která poskočila v čase do budoucnosti). Teď se postava znenadání vrací. Lin hovoří o tom, že má k postavě blízko, má ji se sérií úzce spojenou a chtěl dopřát „#spravedlnostProHana“, jak po ní volali fanoušci, kteří byli zklamaní z toho, že se zbytek party po Hanově smrti spřáhl s jeho vrahem, aniž by se nad tím kdokoliv nějak výrazně pozastavoval. Podrobnosti Hanova návratu zatím nelze prozradit, ale Lin ubezpečuje, že očekávaný film fanouškům zodpoví mnoho otázek.

Kdyby bylo na režisérovi, neprozradil by návrat Hana v trailerech, ale studio trvalo na tom, že v upoutávkách ukázaný bude. Zároveň se Lin dušuje, že na nás čeká stále spousta překvapení. A v jiných směrech byli naopak se studiem za jedno. Například v tom, že film musí být jednoznačně uvedený v kinech, nesmí v pandemické době zamířit do online distribuce. Pokud byla pandemie v něčem prospěšná, tak v tom, že se snímek dal dokončit v klidu. U jednoho z předchozí filmů Justin dodělal v americkém studiu mix zvuku, chvíli na to vyšlo slunce a on běžel na taxíka, aby stihl letadlem včas doletět na londýnskou premiéru.

Vraťme se ale ještě k postavám. Představitel Briana O'Connera Paul Walker zemřel. Brian je ale stále ve filmovém světě naživu. Lin říká, že se k téhle skutečnosti snaží přistupovat s respektem vůči Walkerovi, zároveň je třeba nějakým způsobem brát na vědomí Brianovu existenci. A v následujících filmech, které mají ságu uzavřít, bude potřeba se s tímhle úkolem ještě nějak popasovat. V případu devítky si Justin myslí, že se to podařilo. V traileru jsme mohli Briana vidět ve videozáznamu s dětmi a zatím se zdá, že jeho nepřítomnost bude vysvětlena tak, že se zkrátka stará o děti. Proč se ale potom nejnovější mise účastní Brianova partnerka Mia Toretto (Jordana Brewster), která se během událostí Rychle a zběsile 8 taktéž držela stranou a starala se o rodinu?

Vysvětlení nakonec zřejmě nebude nijak zvlášť komplikované. Hlavním antagonistou filmu je Jakob Toretto, což není jen bratr Dominica Toretta (Vin Diesel), ale i Miy – nové události jsou pro ni stejně osobní, jako pro Dominica. To sice nevysvětluje, kdo bude hlídat malého Briana Toretta, když z dvojice Dom – Letty (Michelle Rodriguez) nezůstane doma ani jeden, ale v tomhle směru asi budeme muset logické nedostatky filmařům prostě odpustit – kolem zesnulého Walkera se zřejmě při zachování důstojnosti nějak výrazně jinak kličkovat nedá.

Dosud utajovaného bratra, Jakoba, si ve filmu zahrál John Cena, o kterém Justin Lin pěl tradiční chvalozpěvy, jaké jsou před premiérou očekávaných bijáků obvyklé. Pro nás pro diváky je zajímavější spíš Linova zmínka o tom, že „existuje prostor pro další zkoumání postavy“, zřejmě tedy můžeme očekávat, že se Jakob neobjeví pouze v devítce, ale i v dalších chystaných pokračováních.

Dom Toretto (Vin Diesel) žije s Letty (Michelle Rodriguez) a synem poklidný život v ústraní. Moc dobře ale vědí, že za horizontem číhá hrozba. Pokud bude chtít opět ochránit ty, které nejvíc miluje, bude se muset Dom vyrovnat s hříchy vlastní minulosti. Jeho parta se opět dá dohromady, aby zastavila svět ohrožující plán toho nejnebezpečnějšího zabijáka a nejschopnějšího řidiče, jakému se kdy postavila – Dominicova zapomenutého bratra, Jakoba (John Cena). Jako režisér se vrací Justin Lin, jenž natočil třetí až šestou část série a udělal ze značky globální hit. Akční dobrodružství se podívá kolem světa, od Londýna, přes Tokio, střední Ameriku, Edinburgh, tajný bunkr v Ázerbájdžánu, až po hemžící se ulice Tbilisi. Staří přátelé budou vzkříšeni, staří nepřátelé se vrátí, historie se přepíše a pravá podstata rodiny projde zkouškou, jako nikdy předtím. Dále hrají Lucas Black, Tyrese Gibson, Jordana Brewster, Ludacris, Charlize Theron, Helen Mirren, Nathalie Emmanuel, Michael Rooker a Sung Kang. Datum české a slovenské premiéry je prozatím stanoveno na 17. 6. 2021.

Foto: Universal

Zdroje: Games Radar, The Hollywood Reporter, Deadline, EW

Galerie: 3

Rychle a zběsile 9: S tryskovým autem radili vědci a další odhalení | Fandíme filmu Rychle a zběsile 9: S tryskovým autem radili vědci a další odhalení | Fandíme filmu Rychle a zběsile 9: S tryskovým autem radili vědci a další odhalení | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest