Avatar: Režisér Cameron věří, že našel klíč k úspěchu pokračování

Avatar: Režisér Cameron věří, že našel klíč k úspěchu pokračování | Fandíme filmu
20th Century Studios
James Cameron zanalyzoval úspěch prvního filmu a vydedukoval, jak kouzelnou formuli replikovat i v pokračování.

Avatar se před několika dny vrátil do čela žebříčku komerčně nejúspěšnějších filmů v pokladnách kin. Jak je to možné a lze takový úspěch vůbec zopakovat? Tuhle otázku rozkrýval režisér James Cameron v podcastu Marianne Williamson. Podle něj úspěch prvního filmu nebyla náhoda. Avatar byl na čele žebříčku prakticky ve všech zemích světa. Podle „Železného Jima“ je to dané tím, že měl film jednoduchý příběh, který dokázal inspirovat všechny diváky nehledě na jejich kulturní kořeny.

Když Cameron začal chystat pokračování, tak měl jasno, že zážitek z prvního filmu musí divákům zopakovat. Postupně si rozmyslel, že chce točit tři, pak čtyři nové filmy. Dal dohromady tým scenáristů a jasně jim řekl, že nechce slyšet žádné nápady pro chystaná pokračování, dokud společně nepřijdou na to, co fungovalo na prvním snímku, jak to fungovalo a jak to vnímalo publikum. Scenáristé ale pořád chtěli mluvit o nových příbězích, protože to mají scenáristé prostě v povaze. V jednu chvíli prý dokonce začal Cameron vyhrožovat, že je vyhodí, pokud se nezačnou soustředit na to, aby pochopili, co divákům tak učarovalo na prvním filmu a nepřijdou na to, jak na ten „faktor X“ navázat.

Společně tedy první snímek znovu shlédli a zmapovali tři úrovně, na kterých funguje, a které podle Camerona vysvětlují jeho úspěch. První úroveň tvoří zkrátka příběh, zápletka – to, jak se odvíjí ve filmu. Druhou úrovní jsou témata – rozpínavost kapitalismu, imperialismu, kolonialismu, pošlapávání lidských práv, nedostatečné spojení lidí s přírodou a hledání spirituality.

Ale jako nejdůležitější se ukázala být úroveň třetí. Tu dle Camerona nelze snadno popsat ve větě, je na ní cosi abstraktního, neuchopitelného. Je to určitý sen o tom, že jste na Pandoře, že tam toužíte být, ocitnout se v tom prostoru, cítit, že jste na bezpečném místě, kde jste rádi. Ať už to byl pocit svobody a vzrušení při létání nebo pocity, které zažíváte v lese, kde lze prakticky cítit půda. To všechno způsobilo napojení diváka na Avatara kdesi hluboko, na senzorické úrovni. To byla spirituální podstata prvního filmu.

Pak se konečně začaly psát scénáře pro další čtyři filmy, scenáristé směli vymýšlet nové příběhy a právě tahle třetí úroveň prožitku se jim stala nejdůležitějším vodítkem. Spoustu dějových linek pro druhý a třetí film podle Camerona prostě zamítli, protože prostě neměly potenciál diváka transportovat na nové místo, někam, kde lze prožít ten zasněný pocit, kdy jako divák žasnete s očima dokořán…

Zní to metodicky, tak musíme doufat, že se opravdu podařilo scenáristům kouzelnou formuli rozlousknout. Spolu s Cameronem pokračování psali Josh Friedman, Rick Jaffa, Amanda Silver a Shane Salerno. Víme, že v pokračováních má dál docházet ke střetům pozemšťanů s Na'vii a máme sledovat genezi celé rodiny Jakea Sullyho a Neytiri. Minimálně ve druhém snímku má být stěžejní mořské prostředí, jež nedávno přiblížily zveřejněné výtvarné návrhy.

Avatar 2 dorazí do kin 15. prosince 2022. V hlavních rolích se představí Zoe Saldana, Sam Worthington, Sigourney Weaver, Stephen Lang, CCH Pounder, Matt Gerald, Joel David Moore, Oona Chaplin, Cliff Curtis, Jamie Flatters, Britain Dalton, Trinity Bliss, Bailey Bass, Filip Geljo, Duane Evans, Jacks Champion a Kate Winslet. Režíruje James Cameron.

Foto: 20th Century Studios

Zdroj: The Marianne Williamson Podcast

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest