Box Office: Godzilla s Kongem rozcupovali pandemickým rekordem pokladny kin

Box Office: Godzilla s Kongem rozcupovali pandemickým rekordem pokladny kin | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 2 obrázky
Akční novinka Nikdo si nevede v pokladnách vůbec zle, zbytek peletonu zobe drobky.

Vezměte dvě obří potvůrky, pošlete je bourat mrakodrapy a máte z toho skromný hit, na který diváci při polevující pandemii přijdou. Godzilla vs. Kong během svojí premiéry utržili celosvětově do neděle 122 milionů dolarů, což je největší mezinárodní tržba pro hollywoodský biják od začátku pandemie. Asijské filmy zaznamenaly lepší výsledky, ale pokud se bavíme anglicky mluvených velkofilmech s globálními ambicemi, pak si dosud vedl nejlépe během pandemického roku Tenet, jenž utržil za úvodní víkend 53 milionů.

Nejlepší výsledek udělali Godzilla s Kongem v Číně. Na druhém největším kinotrhu světa (loni vlatně největším) se snímku podařilo utržit 70 milionů dolarů. Druhými největšími trhy byly Austrálie a Mexiko, se shodnou tržbou 6,3 milionu. V příštím týdnu bude snímek uvedený ve Spojených státech, kde jsou však kina stále notně přiškrcena a film tam navíc souběžně uvedený na streamovací platformě HBO Max. Jakákoliv tržba k příjmům od předplatitelů Maxu je tak vlastně bonus. Film podle odhadů stál 160-200 milionů dolarů, potenciálně by tedy potřeboval utržit až 600 milionů, nicméně za covidových časů se na zaplacení nákladů až tolik nehraje. Teď je primárním předpokladem minimalizace škod a ta jde Godzillovi obstojně.

Universal Pictures
Bob Odenkirk ve snímku Nobody (2021)

Ve Spojených státech, které jindy udávají Hollywoodu směr, stále platí, že se pomalu otevírají. Za víkend se podařilo utržit v kinech vyrobit tržby 18 milionů dolarů, což se stále blíží zhruba dvojnásobku dlouhodobého, kovidového průměru (mimo svátky), ale zároveň křivka stagnuje, dál se nelepší. Ano, platí, že na další výraznější otevírání kin se v USA čeká a stejně tak se čeká na výrazné premiéry. Uvidíme tedy, jak budou čísla vypadat příští víkend, až do Států dorazí Godzilla s Kongem, otevře další velký řetězec (Regal) a povolená kapacita sálů naroste ze čtvrtiny na polovinu. Pokud se konečně čísla dají do pohybu vzhůru, bude to dobrý signál. Další stagnace už by možná byla trochu na pováženou.

Každopádně tento týden je jedničkou víkendu „John Wick pro starší a pokročilé“ - akční kriminálka Nikdo. Ta za víkend utržila 6,7 milionu dolarů a předpokládá se, že by před sebou nemusela mít špatné vyhlídky. Filmy „pro taťky“ (Vyšinutý, The Marksman) během COVIDu dokázaly většinou zpětinásobit své úvodní tržby. U snímku Nikdo se vzhledem ke skvělým diváckým hodnocením a dalšímu otevírání kin čeká, že by ten násobitel mohl být ještě výraznější. Zhruba 30 milionů celkem by tedy pro pana Nikdo mělo být v úhrnu naprosté minimum. Ve Spojených státech. Další zajímavou tržbu lze čekat z mezinárodních trhů. Už teď je mimo USA utrženo 5 milionů. Se střízlivým rozpočtem 16 milionů by Nobody měl být jedním z příběhů sympatického úspěchu, které se v posledním roce v kinech objevily.

Disney
Raya a drak (2021)

Na druhé příčce Raya a drak. Tentokrát 3,5 milionu za víkend, 28 milionů v USA, 82 milionů celosvětově. Pro takto drahý film jde o mizernou částku. Disney tedy musí spoléhat hlavně na příjmy filmu z platformy Disney+, kde si Rayu uživatelé mohou zakoupit za 30 dolarů. Tom a Jerry tento víkend 2,5 milionu, v úhrnu celosvětově 85 milionu, ale náklady na výrobu byly o pětinu nižší. Také to není vyložené terno, ale vzhledem k očekáváním (lacině vypadající Tom a Jerry vs. výpravná disneyovka) jde přeci jen o lepší výsledek. Na druhou stranu HBO Max, kde lze Toma s Jerrym také vidět, pouze nabírá předplatitele, studio Warner tam nevybírá prémiov příplatky, jako to dělá u sebe Disney.

Čtvrtá příčka 1,1 milionu pro Chaos Walking (16 celkem), pátá The Courier s jedním milionem (4 celkem). Šesté místo má největší trvalka posledních měsíců. Croodsovi si drží zajímavé příjmy i v 18. týdnu promítání. Půl milionu dolarů za víkend, celkem celosvětově už 161 milionů. Rozpočet byl 65 milionů, takže slušný úspěch. Pak už žebříček padá jako kámen do oblasti nižších statisíců. Jestli v minulých týdnech oscarovky po nominacích zaznamenaly jistý nárůst, tak teď už všechny klesají. Wonder Woman 1984 potom celosvětově utržila 166 milionů a je možné, že ji jednou překonají Croodsovi.

Příští týden tedy uvidíme, jak si Godzilla s Kongem povedou dál ve světě a jak dopadnou v USA.

Foto: Waner / Universal / Disney

Zdroje: Box Office Mojo, Deadline I, II, Variety

Galerie: 3

Box Office: Godzilla s Kongem rozcupovali pandemickým rekordem pokladny kin | Fandíme filmu Box Office: Godzilla s Kongem rozcupovali pandemickým rekordem pokladny kin | Fandíme filmu Box Office: Godzilla s Kongem rozcupovali pandemickým rekordem pokladny kin | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest