Box Office Mojo: Návrat Avatara vládne 2. týden po sobě

Box Office Mojo: Návrat Avatara vládne 2. týden po sobě | Fandíme filmu
20th Century Studios
Zobrazit další 1 obrázek
V otevřených kinech vzrostl zájem o filmy nominované na Oscara.

V době zamrzlých kin je v posledních týdnech největší halo kolem obnovené premiéry Avatara v Číně. Minulý týden Cameronův film uzmul první příčku celosvětového žebříčku Avengers: Endgame, teď svoji pozici nadále utužuje. Za víkend snímek v Číně utržil dalších 14 milionů dolarů a tak jeho celkový příjem činí 2,833 miliardy dolarů. Za celou dobu obnovené premiéry se předpokládá, že film v Číně utrží celkem zhruba 50 milionů, což je víc, než se tam podařilo schramstnout Wonder Woman 1984 (25 milionů) nebo Mulan (40 milionů). Velká část příjmů přišla z kin IMAX a Avatar je jediný film v historii prémiových sálů, kterému se podařilo překonat tržbu čtvrt miliardy dolarů (celkem to dělá 256 milionů).

Raya a Spojené státy

Čerstvá novinka Raya a drak zatím v Číně úhrnně utržila 17 milionů a drží také první pozici v pokladnách Spojených států. Tam to za aktuální víkend činí 5 milionů, celkově 23 milionů a celosvětově je to 60. U Rayy hraje roli to, že je k dispozici na službě Disney+, tím pádem si ji někteří diváci raději přehrají doma a některá kina ji odmítají promítat. Těžko říct, kolik se Disneymu podařilo utržit online, avšak zájem v kinech je stále extrémně nízký, i když s postupující vakcinací začínají mezinárodně sály opět pomaličku fungovat. Kumulativně ve Spojených státech bylo utrženo za víkend zhruba 17 milionů dolarů, což je pořád víc než dlouhodobý průměr, který se držel několik měsíců kolem deseti, ale zázračná hodnota to také není. Uvidíme, zda s návštěvností nějak zásadně pohne Godzilla vs. Kong, jež dorazí za necelé dva týdny.

Na druhé příčce v amerických kinech skončili Tom a Jerry (3,8 milionu a 77 milionů celosvětově) a na trojce je špionážní novinka Courier se dvěma miliony.

Oscary pomáhají nominovaným

Zájem přitahovaly také snímky nominované na Oscara. Ty sice nevykazovaly nějaké horentní sumy (které si navíc studia často schovávají pro sebe), ale nárůst diváckého zájmu byl po oznámení nominací patrný. Dle neoficiálních analýz si nejvíc polepšila Země nomádů, jíž měly vyrůst tržby o 157% (což v současných chudých časech znamená, že celkově film utržil v kinech asi 2 miliony). Snímek Minari, jež má shodně jako Země nomádů 6 nominací, zažil nárůst o 131%, The Father o 25% (šest noinací), Nadějná mladá žena (5 nominací) si polepšila o 117% a Judas and the Black Messiah (6 nominací) o 53%.

U všech filmů jsou příjmy, stejně jako u Země nomádů, v řádech statisíců za poslední víkend a v jednotkách milionů celkově. Nabízí se však otázka, zda z nárůstu diváckého zájmu můžeme cokoliv vyčíst o dalším průběhu Oscarů. Může se lehce vyšší divácký zájem o Zemi nomádů promítnout do vyšších šancí v oscarovém zápolení? To je samozřejmě hodně divoká smyšlenka, ale zrovna Země nomádů je opravdu často řazena k největším favoritům. (Zároveň je ale také klidně docela dobře možné, že by zájem o dané filmy strmě narostl tak nebo tak, protože se po dlouhé době otevřela některá kin v Los Angeles).

Po Godzille dorazí v půli dubna Mortal Kombat, a pokud se nic nezmění, tak začátkem května uvidí (někteří) diváci v kinech marvelovskou Black Widow. Právě její úspěch či neúspěch v případě premiéry jasně ukáže, zda definitivně začíná návrat kin k plnohodnotnému fungování, anebo se všechno opět o dalších několik týdnů či měsíců odsune a studia budou nadále opatrná.

Zdroje: Deadline I, II

Galerie: 2

Box Office Mojo: Návrat Avatara vládne 2. týden po sobě | Fandíme filmu Box Office Mojo: Návrat Avatara vládne 2. týden po sobě | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu