Harry Potter: Představitel Voldemorta nechápe jedovatost, s jakou lidé odsuzují J.K. Rowling

Harry Potter: Představitel Voldemorta nechápe jedovatost, s jakou lidé odsuzují J.K. Rowling | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 1 obrázek
Ralph Fiennes se proslavil rolí "Pána Zla". Ve skutečném životě patří k inteligentním kliďasům, co vyzývají ke smířlivosti a umírněnosti.

J.K. Rowling, populární britská spisovatelka a v prvé řadě autorka kouzelnické knižní série o Harrym Potterovi, se loni v červnu vyjádřila na Twitteru k názorovému článku, v němž se řešila rovnoprávnost pro "lidi, co menstruují". Fráze z titulku Rowling do značné míry popudila, tudíž na ní zareagovala komentářem: "Lidé, kteří mají menstruaci. Jsem si stoprocentně jistá, že pro ně máme vžité označení. Někdo mi s tím pomožte." A následně nadhodila několik návrhů: "Wumben? Wimpund? Woomud?" Úspěšné spisovatelce pila krev genderová neutrálnost daného spojení, leč zřejmě ani ona sama nečekala vlnu kritiky, která se posléze snesla na její hlavu.

Warner Bros.
Ralph Fiennes jako lord Voldemort ve frančíze o Harrym Potterovi

Rowling byla de facto okamžitě obviněna z transfobie, když si fanoušci, řada celebrit i neziskové organizace vyložili její komentář jako nehorázný útok proti osobám s proměnlivou genderou identitou a rovněž jako projev nenávisti vůči transsexuálům. K tématu se kriticky vyjádřili i herci Daniel Radcliffe, Eddie Redmayne či Emma Watson. Někteří zaměstnanci nakladatelství Hatchette, které má s autorkou smlouvu, dokonce odmítli pracovat na její nové knize. Rowling se nařčením opakovaně bránila a připomněla své aktivity na podporu transsexuálů, nicméně jedním dechem dodala: "Celý můj život se točí kolem toho, že jsem žena. Nemám pocit, že je něco špatného nebo nenávistného na tom, otevřeně to přiznat."

Kontroverze přirozeně již trošku vychladla, ale tu a tam se ještě objeví nějaké kritické hlasy a krajně negativní až agresivní komentáře na adresu Rowling. Nedávno se ke kauze vyjádřil Ralph Fiennes alias lord Voldemort z potterovské frančízy. Šarmantní Angličan poznamenal, že nechápe tu jedovatost nemířenou proti slavné autorce. Sice prý rozumí podstatě debaty a chápe, proč téma vzbuzuje vášně, ovšem oné potřebě neustálého obviňování a kategorického odsuzování nerozumí. Znepokojuje jej míra nenávisti a neschopnost vnímat i cizí/jiné názory na věc. Obzvláště militantní styl vyjadřování ho nenechává klidným.

Zdroje: IndieWire, Deadline, Variety

Foto: Warner Bros.

Harry Potter a Princ dvojí krve

08.07.2009 | USA, Velká Británie
Dobrodružný, Fantasy, Rodinný
Info o filmu

Galerie: 2

Harry Potter: Představitel Voldemorta nechápe jedovatost, s jakou lidé odsuzují J.K. Rowling | Fandíme filmu Harry Potter: Představitel Voldemorta nechápe jedovatost, s jakou lidé odsuzují J.K. Rowling | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu