Avatar je opět kasovně nejúspěšnějším filmem všech dob

Avatar je opět kasovně nejúspěšnějším filmem všech dob | Fandíme filmu
Disney
James Cameron se nevzdává lacino. Po dvou letech opět předjel Avengers: Endgame.

Avatar byl dlouho neporazitelným králem pokladen kin. Utržil 2, 789 miliardy dolarů a vypadalo skoro nemyslitelně, že by tuhle gigantickou sumu mohl někdo překonat. A rekord stanovený v roce 2010 vydržel v platnosti opravdu dlouho. Teprve v roce 2019 se jej podařilo překonat Avengers: Endgame. Ti utržili 2,797 miliardy dolarů a v létě 2019 stanuli na špici historického žebříčku. Už v prosinci 2019 však producent Jon Landau prohlásil, že je jen otázkou času, než si Avatar vezme prvenství zpátky. A teď je to tady.

Avatara se rozhodli znovu nasadit do kin v Číně, kde je pandemická situace výrazně lepší než jinde ve světě a diváci chodí na filmy ve velkém. Ještě dopoledne jsme na Facebooku spekulovali, že Avatar překoná Endgame do konce víkendu, ale nakonec se to povedlo podstatně dříve, už dnes v sobotu, v odpoledních hodinách čínského času. Před obnovenou premiérou rozdíl mezi oběma snímky činil pouhých 7,82 milionu dolarů, Avatar už však v Číně stačil prodat vstupenky za 8,9 milionu! Prvenství je tedy zpátky v rukou režiséra Jamese Camerona.

Ten si obratem neodpustil vyjádření, ve kterém uvedl, že Avatar už měl několik obnovených premiér, zatímco Avengers prodali drtivou většinu svých vstupenek v roce 2019. To sice platí, na druhou stranu od premiéry Avatara uplynulo skoro 12 let, od premiéry Avengers: Endgame teprve dva roky. Na obnovené premiéry ještě bude čas. Zároveň je ale pravda, že pokud by Endgame někdy chtěla zkusit Avatara opět překonat, bude to mít extrémně těžké.

Analytici předpokládají, že během obnovené premiéry v Číně utrží snímek zhruba 58 milionů dolarů. A před premiérou Avatara 2 jistě přijdou obnovené premiéry i v dalších zemích. V následujících měsících by tak Avatar mohl na Endgame nabrat náskok někde v rozmezí 50 a 100 milionů dolarů, což vypadá jako hodně obtížná výzva. Ale uvidíme, třeba se Marvel vytasí s nějakými maratony, až se budou blížit další Avengers.

Avatar 2 dorazí do kin v prosinci 2022.

Foto: 20th Century Studios

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu