Box Office: Mezi Disneym a kinaři se rozhořel boj o Rayu a draka

Box Office: Mezi Disneym a kinaři se rozhořel boj o Rayu a draka | Fandíme filmu
Zobrazit další 1 obrázek
Víc a víc kin smí v zahraničí po dlouhé době otevřít, ale z principu stejně nechtějí některé filmy promítat.

Na klíčovém trhu ve Spojených státech začínají pomaličku otevírat některá kina. Jak se to promítlo do situace v pokladnách? Jedničkou víkendu je animák Raya and the Last Dragon. K jakýmkoli výdělkům ze streamovací platformy Disney+ utržil film v kinech ještě dalších 8,6 milionu dolarů. To je o třetinu méně než minulý víkend zvládl warnerowský konkurent Tom & Jerry. Zástupci kin tak mají další důvod k nervozitě.

Tím předchozím důvodem k nervozitě je nedávné prohlášení Disneyho CEO Boba Chapeka. Ten tento týden na virtuální besedě uvedl, že studio Disney silně vnímá nevoli diváků vracet se do kin, a že na jejich návyku sledovat filmy v pohodlí doma chce kapitalizovat. Dá se očekávat, že stávající model kombinace kin a streamovací platformy Disney+ může pro studio zůstat standardem.

Za pozornost stojí skutečnost, že třetí největší americký řetězec kin Cinemark snímek do svých kin nenasadil, a to přes to, že kina v New Yorku směla otevřít po padesátitýdenním zákazu a obecně mají promítači k dispozici jen značně omezený výběr toho, co lze aktuálně divákům pustit. Řetězci se však nelíbí, že šel film souběžně na premium VOD a proto jej bojkotuje. Proč se nedočkal bojkotu Tom a Jerry? Dle informací serveru Deadline Warner Bros. dává u filmů uváděných souběžně on-line a v kinech provozovatelům výhodnější podmínky, zatímco Disney tvrdě vyžaduje stejné finanční plnění, jako v minulosti a to se kinům nelíbí. Je tedy patrné, že ačkoliv se většina studií shoduje na tom, že uvádění filmů v kinech už po pandemii nikdy nebude jako dřív, ne všichni provozovatelé multiplexů jsou ochotní se s tím smířit a ještě budou třeba hodně tvrdá jednání než  se divoké přechodné období nějak normalizuje. Podrobněji jsme tematiku probrali v samostatném článku.

Raya jinak odstartovala i v Číně s popravdě nuznými 8,5 milionu a celkově jsme na globálním startu 26 mega. Pro představu, pokud by film odstartoval bez pandemie v původně předpokládaném termínu Dne díkůvzdání, předpovídali mu analytici mezi 70 - 90 miliony za prodloužený víkend. Ale kde ty loňské sněhy jsou... Tom & Jerry udrželi druhou příčku s 6,6 milionu dolarů. Celosvětově už nastřádali 57 milionů.

Lionsgate
Daisy Ridley a Tom Holland ve Chaos Walking

Na třetí příčku se dostal konečně nasazený Chaos Walking. Stomilionový rozjezd sci-fi pro teenagery s Tomem Hollandem a Daisy Ridley končí víkend s "covidovým normálem" premiéry 3,5 milionu. Tím pádem se mohou rozloučit i jakékoliv další plány na zamýšlenou sérii. Kritici si na tomhle kousku hodně smlsli. Není se čemu divit, film začal natáčení v roce 2017 s Dougem Limanem. Kvůli špatným reakcím z testovacích projekcí se ale začaly rychle připravovat dotáčky, které se ale kvůli spidermanovským a starwarsovským povinnostem hlavních hvězd mohly uskutečnit až v roce 2019, to už pod vedením režiséra Fedého Alvaréze. Hovoří se o tom, že film by nedal ani za normálních okolností víc než desítku a Lionsaget by tratila tak jako tak.

The Little Things už mají po 38 dnech v kinech 13,8 milionu a celosvětově 25. Croodsovi 2 jsou na páté příčce se 780 tisíci za víkend, 53 miliony dolary od premiéry v USA a se 158 mega celosvětově. Stále dominují také celosvětovému žebříčku VOD. V kinech se nebezpečně přibližují světovým tržbám Wonder Woman 1984, která sedí na 163 milionech, z čehož je 44,5 mega z USA. 

Foto: Disney, Lionsgate

Zdroje: Forbes, Deadline

Galerie: 2

Box Office: Mezi Disneym a kinaři se rozhořel boj o Rayu a draka | Fandíme filmu Box Office: Mezi Disneym a kinaři se rozhořel boj o Rayu a draka | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu