Box Office: V pokladnách kin padaly rekordy, Avengers jsou překonáni

Box Office: V  pokladnách kin padaly rekordy, Avengers jsou překonáni | Fandíme filmu
Wanda Media
Zobrazit další 2 obrázky
Čínská kina se narvala k prasknutí a vydělávají takové sumy, na které loni celý filmový svět potřeboval měsíce.

Velké tržby se během Čínského Nového roku čekaly, ale že to bude takhle obří... Tento víkend dorazilo do čínských kin pár novinek, z nichž největší byl třetí díl detektivní buddy komedie Detective Chinatown. Film totálně natřískal projekce a utržil během jediného víkendu 398,6 milionu dolarů (za celé svátky 424 milionů). Jak hodně to bylo? Film utržil o 40 milionů víc než Avengers: Endgame během svého prvního víkendu v USA.

Během pár dnů bude mít komedie vyděláno víc než jakýkoliv z nejúspěšnějších filmů minulého roku, z čínských třeba The Eight Hundred s celkovou tržbou 470 milionů. Těch 398 milionů je taky totožná tržba jakou dalo Rychle a zběsile 7 během premiérového víkendu z celého světa. Detektivní série se od prvního dílu hodně posouvá s tím, jak velké peníze vydělává. Třetí snímek, na první pohled přímočaré komedie, se už natáčel na IMAX kamery v Japonsku a rozpočet činil 170 milionů. Hovoří se o možnosti, že půjde o první film, který dá z jediného teritoria miliardu!

Ani na dalších pozicích žebříčku v Číně se netroškařilo. Na druhé příčce je sci-fi o cestování v čase Hi, Mom, která utržila 161 milionů za víkend, 195 milionů od premiéry a předpokládá se, že by mohla dosáhnout celkové částky 700 milionů. Na třetí příčce je dobrodružný snímek A Writer's Odyssey (alias Assassin in Red), jenž utržil za víkend 48 milionů a od premiéry už 53 milionů. Jen za svátky tak čínská kina utržila rekordních 775 milionů, což je asi 6% toho, co kina po celém světě dokázala loni utržit za celý rok! Prodalo se asi 55 milionů kusů vstupenek a úspěchů bylo dosaženo přes to, že v řadě lokalit je z pandemických důvodů kapacita kin sražená na 75 nebo dokonce jen na 50 procent.

Hollywood se na čínská čísla dívá s nadějí a bere je jako signál, že až kina ve zbytku světa znovu otevřou, lidé budou mít chuť do nich chodit.

Warner Bros.
Judas and the Black Messiah je Oscarový kandidát

V Severní Americe, která donedávna byla největším a určujícím filmovým trhem, jsou čísla stále mizerná. Dorazily tam sice dvě novinky s oscarovými ambicemi, jedničkou jsou ale zase Croodsovi: Nový věk. Po 12 týdnech v kinech a souběžně také na Premium VOD se film znovu vyšplhal na první příčku s 2,66 miliony. V Americe má 49 mega, globálně potom 150 milionů dolarů. Judas and the Black Messiah je oscarová novinka od Warnerů pojednávající o atentátu na vůdce Černých panterů v 60. letech s cílem ukázat pozitivní obraz tohoto uskupení. Premiéra se zastavila na 2 milionech a film může během amerického Black History Month utržit docela solidní peníze podpořen dobrými recenzemi a ohlasy. Film se podělil o druhou příčku s krimi The Little Things, které má ve třetím víkendu 2 miliony a je konečně nad 10 mega v USA. Celosvětově potom na 17 milionech.

Focus Features
Robin Wright ve svém celovečerním režijním debutu Land

Slabší přijetí potkal režijní debut herečky Robin Wright, která přichází s dramatem Land o ženě, která začne nový život na statku ve Wyomingu. Kritici hovoří o hezkém, ale trochu prázdném filmu. Z 1200 kin padlo během tří dnů 940 000 dolarů. Neesonův The Marksman zdolal 10 milionů po pěti týdnech v amerických kinech. Monster Hunter od Sony je skoro u 13 milionů, zatímco News of the World, které mezinárodně uvádí Netflix, má 11,4 miliony. The War with Grandpa v 19. týdnu překročila 20 milionů, jen pro představu, jak dlouho to teď filmům trvá.

Foto: Warner, Focus, Wanda Media

Zdroje: Gavin Feng, Variety, Deadline, Forbes

Galerie: 3

Box Office: V  pokladnách kin padaly rekordy, Avengers jsou překonáni | Fandíme filmu Box Office: V  pokladnách kin padaly rekordy, Avengers jsou překonáni | Fandíme filmu Box Office: V  pokladnách kin padaly rekordy, Avengers jsou překonáni | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest