Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí

Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 8 obrázků
Co si myslí slavný filmař o superhrdinských filmech z poslední doby?

Režisér Richard Donner patří mezi nejšikovnější hollywoodské harcovníky, když má na svém kontě pecky jako Přichází Satan!, Superman, Jestřábí žena, frančízu Smrtonosná zbraň, Maverick nebo Nájemní vrazi. Momentálně prý usilovně pracuje na doladění scénáře ke Smrtonosné zbrani 5, leč v devadesáti letech už některé věci prostě nejdou tak rychle, jak by si člověk přál. V rozhovoru pro The Telegraph zavzpomínal na natáčení a divácké přijetí komiksového Supermana z roku 1978. Oceňovaný snímek si vysloužil pochvalné recenze, solidní tržby v kinech a tři oscarové nominace, včetně té pro Johna Williamse za legendární hudební podkres. Hlavní roli si střihnul Christopher Reeve a sekundovali mu Marlon Brando, Gene Hackman a Margot Kidder. Nicméně našli se i tací, kteří filmovému Supermanovi příliš nefandili.

Warner Bros.
Superman (1978)

Donner se v interview zmínil, že mu chodily velice nepěkné dopisy a dokonce mu bylo vyhrožováno smrtí. Některým divákům totiž vadilo, jakým způsobem snímek nakládá s náboženskou tematikou. Pro Spojené státy byla vždy typická vysoká míra religiozity, tudíž se čas od času stávalo a stává, že určité skupině věřících se některé popkulturní narážky a interpretace zrovna dvakrát nezamlouvají. To byl i případ Donnerova Supermana. "Vyhrožovali mi likvidací. Jedna žena mi napsala dopis, v němž mě napadala za to, že jsem si dovolil postavu Branda přirovnat k Bohovi a Supermana k Ježíšovi. Sdělila mi, že moje krev se povalí ulicemi. Myslel jsem si, že jsme natočili dobrý film, avšak někdo to vnímal jako realitu."

Prošedivělý filmař se v témže rozhovoru dotknul i tématu dnešních superhrdinských bijáků. Přirozeně je rád, že se subžánr takhle chytnul, ale vadí mu, když jsou komiksovky příliš agresivní a temné. S odkazem na ex-prezidenta Donalda Trumpa dodal, že realita je pochmurná dost, což údajně platilo zejména pro čtyři právě uplynulé roky. Donner kritikou nemířil na nikoho určitého, ovšem kupříkladu kousky jako Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti nebo Liga spravedlnosti mu patrně příliš nesedí. A Nolanovu (skvělou) batmanovskou trilogii si taktéž pravděpodobně nepouští každý den před spaním.

Zdroj: The Telegraph

Foto: Warner Bros.

Superman

14.12.1978 | USA, Velká Británie
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu

Galerie: 9

Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu Superman: Křesťanští diváci vyhrožovali režisérovi optimistického superhrdinského filmu smrtí | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest