10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády

10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 10 obrázků
Připomeňme si deset hereček, které zanechaly v uplynulé dekádě největší stopu ve světové kinematografii.

Druhá dekáda 21. století nabídla celou řadu mimořádných filmů. Hlavním lákadlem většiny z nich jsou přirozeně herci. V našem článku se zaměříme na desítku těch nejúspěšnějších ženských hvězd poslední dekády. Vycházíme z toho, jak bylo o jednotlivých herečkách slyšet, v jakých vystupovaly filmech a jaké zaznamenávali úspěchy. Důležité tak jsou pochvalné recenze, filmová ocenění a vystupování v úspěšných filmech (kriticky i finančně), stejně jako další veřejné vystupování ať už v televizním vysílání nebo na sociálních sítích.

Herce jsme rozebrali v předchozím článku a zde je výčet 10 nejúspěšnějších hereček za uplynulou dekádu:

Margot Robbie

I Austrálie vyslala do našeho výbru svého zástupce. Margot Robbie byla na počátku své kariéry považována spíše za hezkou tvářičku. Lidé viděli atraktivní zevnějšek, ale unikal jim vyjímečný talent pod povrchem. Její příchod na filmovou scénu byl stejně náhlý jako impozantní. V roce 2013 se tehdy neznámá herečka objevila po boku Leonarda DiCapria v opěvovaném dramatu Vlk z Wall Street od Martina Scorseseho. I když se jednalo pouze o vedlejší roli, tak jako představení jednoho výjimečného příchodu na scénu to bylo více než dostačující. Následovalo několik projektů, které Margot obsadily spíše kvůli jejímu vzhledu než schopnostem – Focus nebo Legenda o Tarzanovi.

Warner Bros.
Margot Robbie jako Harley Quinn ve filmu Birds of Prey

Definující přelom znamenal až rok 2016 a role Harley Quinn v Sebevražedném oddílu. Samotný film bohužel pohledem kvality díru do světa rozhodně neudělal, ale jestli se na něčem zklamaní kritici a diváci shodli, tak to byl překvapivě živelný, hravý a ve správných momentech děsivý výkon talentované herečky. O rok později přišlo definitivní potvrzení jejích schopností v životopisu slavné krasobruslařky Já, Tonya, které ji vyneslo první oscarovou nominaci. A svou příslušnost k herecké elitě ztvrdila v posledním sledovaném roce – 2019. Nejprve se blýskla malou, ale důležitou rolí v nejnovějším snímku Quentina Tarantina, Tenkrát v Hollywoodu, a následně v dramatu Bombshell z prostředí americké televizní stanice Fox, za které obdržela druhou oscarovou nominaci.

Viola Davis

Viola Davis je živoucím příkladem herečky, která s přibývajícím věkem zraje jako víno. Počátky její kariéry se datují někdy do poloviny 90. let a při pohledu na její resumé je jasné, že se v jejím případě nejednalo o raketový nástup, ale postupné a trpělivé budování "zespoda". Extrémně talentovaná herečka si musela projít počátky, které byly plné epizodních rolí. Cesta na samotný vrchol trvala léta, ale nakonec přišlo zasloužené uznání za dlouholetou dřinu. První skutečně významnou hlavní rolí, která znamenala naplno využítí jejího talentu, bylo dobové drama Černobílý svět z rok 2011, které ji vyneslo první oscarovou nominaci. Následovalo několik komerčních projektů, které měly za účel dostat ji do povědomí širší veřejnosti: Enderova hra nebo Nádherné bytosti.

Paramount Pictures
Viola Davis ve filmu Ploty

V roce 2013 se rovněž objevila ve vynikajícím thrilleru Zmizení. Od roku 2014 se pravidelně objevuje v napínavém seriálu Vražedná práva. Role vynalézavé a úspěšné profesorky práv jí jako první afroameričance v historii vynesla cenu Emmy pro herečku v dramatu. Jako většina herců i ona zanechala svou stopu v komiksovém světě. V Sebevražedném oddílu coby Amanda Waller. V roce 2016 se konečně dočkala nejvyšší herecké pocty, když získala Oscara za roli oddané manželky v Plotech po boku Denzela Washingtona. A konečně v roce 2018 přišel akční heist Vdovy, který ji přinesl BAFTA nominaci.

Jessica Chastain

Jessica Chastain je svým způsobem výjimkou potvrzující pravidlo. Svou kariéru totiž efektivně zahájila teprve začátkem minulé dekády, tedy za svými třicátými narozeninami. Lze bez přehánění říci, že většina hereček zažije svůj kariérní vrchol právě kolem věku, kdy sympatická rudovláska teprve začínala. O to víc, je její resumé působivější. Poprvé o sobě dala vědět v britském thrilleru Dluh z roku 2010, kde se objevila vedle legendární Helen Mirren. O rok později přišel dvojnásobný úspěch, který ji definitivně posunul na vrchol. Nejprve Strom života, který je nyní považován za jeden z nejlepších filmů 21. století, a hlavně drama Černobílý svět, které ji přineslo první oscarovou nominaci.

Sony Pictures Releasing
Jessica Chastain ve filmu 30 minut po půlnoci

Její druhá a zatím poslední šance na zisk nejprestižnějšího filmového ocenění přišla v roce 2012 za roli analytičky CIA zodpovědné za lov na Usamu Bin Ládina ve filmu 30 minut po půlnoci. V roce 2014 pak po boku Christophera Nolana sledovala let ke hvězdám v epické sci-fi Interstellar. V temném, ale fascinujícím prostoru, obklopená zdánlivě nekonečným množstvím hvězd se jí asi zalíbilo, protože o rok později se objevila po boku Matta Damona ve veleúspěšném Marťanovi. Ve druhé polovině dekády kombinovala komerční projekty (Lovec: Zimní válka a horor To: Kapitola 2) a menší, ale zajímavější role tvrdých a ambiciózních žen ve snímcích jako byli Případ Sloane nebo Velká hra.

Alicia Vikander

Úspěch na mezinárodní scéně není pro herečky pocházející z neanglicky mluvících zemí rozhodně nic jednoduchého. Kromě jazykové bariéry se musejí vypořádat i s horším přístupem ke globálnímu publiku. Přesto, pokud můžeme zmínit někoho, kdo se navzdory horší startovní pozici dokázal i tak vyšplhat až na úplný vrchol, tak je to Alicia Vikander. Drobná herečka z desetimiliónového Švédska jenom potvrzuje, jak velkou líhní talentů je navzdory své velikosti tahle malá severská země. V její historii se stále lesknou herecké klenoty legendární Ingrid Bergman nebo Grety Garbo, které patří mezi nejoslavovanější herečky filmové historie.

MGM
Alicia Vikander ve filmu Tomb Raider

Samotná Vikander o sobě začala dávat vědět už počátkem dekády, i když spíše jenom v evropských filmech, které zůstávaly širšímu mezinárodnímu publiku skryty. V roce 2014 přišel první záblesk osvětlující nově příchozí talent v dobovém dramatu Testament mládí, které ji poprvé představilo globálnímu publiku. Následoval rok 2015, který lze popsaně snad jedině slovy: absolutní triumf. V Ex Machina bezchybně ztvárnila umělou inteligenci a superlativy na její adresu se začínali jenom hrnout. O několik měsíců později následovalo špiónské drama Krycí jméno U.N.C.L.E. a nejúspěšnější rok své kariéry završila Dánskou dívkou po boku Eddiho Reydmana. Za svůj výkon si domů odnesla Oscara pro herečku ve vedlejší roli. V roce 2016 přišla role v akčním thrilleru Jason Bourne, který byl bohužel nejméně úspěšnou částí slavné filmové série. Posledním úspěchem byla v roce 2018 revitalizace ikonické Lary Croft. Tomb Raider sice kritiky nevytrhl ze židlí, ale v kinech si vedl více než obstojně (celosvětové tržby přes 274 miliónů amerických dolarů), což vedlo studio k přípravám pokračování.

Scarlett Johansson

Jedna z nejpopulárnějších hereček současnosti byla podle výčtu filmů tuto dekádu jednoznačně jednou z nejvytíženějších. Svoje jméno spojila s celkem 24 projekty. Nejvýraznější stopu Scarlett Johansson zanechala v komiksovém světě Marvelu, kde ztvárnila ikonickou Černou vdovu. Její spolupráce s Marvelem sice dlouho nevyústila v samostatný film, přesto byla po většinu trvání prvních tří fází hlavní ženskou hrdinkou komiksového světa. A v letošním roce se po zásluze po více než dekádě trvající spolupráci konečně představí i ve vlastním filmu.

Marvel Studios
Scarlett Johansson ve snímku Black Widow

Bylo by ale mylné se domnívat, že tím výčet jejích úspěchů končí. Mezi úspěšné snímky poslední dekády patří třeba romantická komedie s Mattem Damonem Koupili jsme zoo, které utržila v kinech přes 120 miliónů dolarů. Ještě lépe si vedlo akční sci-fi Lucy, jež i přes rozporuplné reakce utržilo fantastických 460 milionů dolarů. Netradiční, ale vynikající role přišla v romantickém dramatu Ona. Scarlett se sice na obrazovce vůbec neobjevila, protože pouze propůjčila svůj hlas umělé inteligenci, nicméně i tak si její výkon získal velké uznání od kritiky i diváků. Hodně rozporuplný byl případ artového sci-fi Pod kůží, které u diváků úplně propadlo, nicméně se snímek koncem dekády objevil u řady kritiků na několika seznamech nejlepších filmů desetiletí. Významný úspěch přišel v roce 2019, kdy si připsala hned dvě oscarové nominace. První za vztahové drama Marriage Story a druhou za válečnou satiru Jojo Rabbit. Ani jednu z nominací neproměnila, nicméně v případě této herečky se zdá být téměř jisté, že se jedná pouze o otázku času.

Saoirse Ronan

Současná generace mladých hvězd rozhodně netrpí nedostatkem výrazných hereckých představitelek, kterým se podařilo zanechat navzdory svému věku i v relativně krátké kariéře již tak zásadní stopu ve světě filmu. Jednou z nejvýznamějších tváří je nejmladší žena v našem výběru. Saoirse Ronan do značné míry kráčí ve stopách, které pár let před ní vybrázdila Jennifer Lawrence. Obě byly již od útlého věku považovány za obrovské přísliby do budoucna a vyzrálost a zkušenosti, které dokázaly svým postavám na filmovém platně vtisknout, zdaleka přesahovaly jejich skutečný věk a životní zkušenosti.

Neon
Saoirse Ronan ve snímku Ammonite

Saoirse je na filmové scéně jako doma od útlého věku. Již ve 13 letech se jí podařil mimořádný úspěch, když získala oscarovou nominaci za Pokání. To se ještě psal rok 2007. Následovalo období nevýrazných snímků, z nich snad vybočuje jenom špiónské drama Hanna z roku 2011, které si vedlo obstojně i v kinosálech. V roce 2014 přišla vedlejší role v barvité mozaice Grandhotel Budapešť od Wese Andersona. O rok později druhá oscarová nominace, tentokrát už v hlavní herecké kategorii za drama Brooklyn. V roce 2017 získala třetí nominaci za nahlédnutí do života dospívající dívky a jejího komplikovaného vztahu s matkou ve snímku Lady Bird. V roce 2019 pak přišlo opakování úspěšné spolupráce s režisérkou Gretou Gerwig v adaptaci slavné knížky Malé ženy. I v tomto již čtvrtém případě nebyla oscarová nominace proměněna. Dočká se talentována herečka při pokusu číslo pět?

Emily Blunt

Někdy je nedostatek respektu ze strany filmové Akademie zarážející, ale zároveň v případě některých jedinců jasným důkazem toho, že filmová ocenění nejsou jedinou cestou do srdce filmového publika. Kariéra Emily Blunt je prozatím prosta jakýchkoliv velkých filmových ocenění a trofejí. Přesto není pochyb o tom, že si talentovaná Angličanka vysoké umístění v našem výčtu více než zaslouží, protože i když ji zatím unikají ty nejprestižnější vavříny, může se více než spolehnout na extrémně silnou filmografii a kvalitu svých snímků.

Paramount Pictures
Emily Blunt ve filmu Tiché místo: Část II

Počátek dekády se v jejím provedení nesl ve znamení dvou úspěšných romantických komedií. Ve Správcích osudu vzdorovala předurčené budoucnosti po boku Matta Damona a ve filmu Lov lososů v Jemenu se pustila s Ewanem McGregorem do bláznivého podnikatelského záměru. V roce 2012 pak přišla akční pecka Looper o cestování v čase, která definitivně ztvrdila její pozici herecké hvězdy. Postavení, potvrdila v roce 2014, když se beze strachu společně s Tomem Cruisem postavila mimozemské invazi ve sci-fi Na hraně zítřka. Na povrch se díky náročné akční roli dostala její herecká všestrannost. V nastoleném kurzu následně pokračovala v akčním dramatu Sicario z roku 2015. O rok později přišla rozporuplně přijatá, ale finančně úspěšná Dívka ve vlaku. A v roce 2018 úspěšný horor Tiché Místo, kde se objevila po boku svého manžela Johna Krasinskiho. A svůj výčet úspěchů zakončila ve stejném roce remakem Mary Poppins se vrací, který si vedl výborně v kinosálech s tržbami dosahujícími 350 miliónů USD.

Amy Adams

Psal se rok 2005 a tehdy čerstvě třicetiletá Amy Adams po sérii kariérních neúspěchů silně zvažovala o tom, že opustí hereckou dráhu. Málokdo tehdy znal její jméno. Následně ovšem přišel jako blesk z čistého nebe úspěch v podobě nízkorozpočtového dramatu Junebug, následovala první oscarová nominace, role v Kouzelné romanci a zbytek už je historie... Ve druhé dekádě tisíciletí se díky svému talentu a skvělému čichu na výběr rolí stala jednou z nejoslavovanějších hereček své doby. Aktuální se počítadlo zastavilo na šesti neproměněných oscarových nominacích, což je mezi aktivními herečkami druhé místo za Glenn Close (7 nominací). Ale pěkně po pořádku.

HBO
Amy Adams v seriálu Ostré předměty

V roce 2010 přišlo boxerské drama Fighter, které znamenalo v její slibně se rozvíjející kariéře předěl. David O´Russell totiž Amy nabídl roli neúprosné, agresivní a tvrdé manželky, což bylo do té doby pravý opak toho, jak byla tehdejším obecenstvem vnímána. Výsledkem byla další oscarová nominace. V následující letech se dvakrát za sebou objevila po poku Joaquina Phoenixe. Nejprve ve vysoce ceněném Mistrovi a vztahovém dramatu o lásce k umělé inteligenci Ona. Ve stejném roce, tedy 2013, přišla druhá spolupráce s D. O´Russellem na Špinavém triku. V roce 2016 pak pravděpodobně přišel její nejlepší film - hlavní role ve sci-fi Příchozí. Dekádu zakončila v roce 2018 dvojnásobným úspěchem. Nejprve v minisérii Ostré předměty, za kterou získala nominaci na Emmy, a politickou sondou do administrativy G.W. Bushe od Adama McKaye s názvem Vice. Pokud jde o blockbustery, tak v tomhle ohledu se Adams může pochlubit rolí Lois Lane ve filmech Muž z oceli, Batman v Superman a Justice League.

Jennifer Lawrence

Když v roce 2010 získala Jennifer Lawrence ve svých dvaceti letech svou první oscarovou nominaci za Do morku kostí, začali hollywoodští komentátoři větřit ve vzduchu něco vyjímečného. Koneckonců jednalo se ve své době o druhou nejmladší nominovanou napříč oscarovou historií. Čas následně ukázal, že se odborníci ve svých předpovědích nemýlili. Kariérní trajektorie, která následovala, si své místo na stránkách historie rozhodně zaslouží. O dva roky později totiž Jennifer získala Oscara pro herečku v hlavní roli za romantické drama Terapie láskou, ve kterém se objevila po boku Bradleyho Coopera. Stala se tak druhou nejmladší vítězkou v nejprestižnější ženské kategorii. O rok později přišla další nominace za Špinavý trik, kterou sice neproměnila, ale připsala si jako cenu útěchy Zlatý glóbus i cenu BAFTA. V roce 2015 pak přidala svou (prozatím) finální, čtvrtou nominaci za roli úspěšné podnikatelky ve filmu Joy. Nikdo v historii nezískal první čtyři oscarové nominace rychleji, než Jennifer Lawrence.

20th Century Studios
Jennifer Lawrence ve filmu Rudá volavka

Výše zmíněné by samo o sobě stačilo na jednu z čelních pozic v našem výčtu, jenomže v období, kdy se na rodačku z Kentucky sypaly vavříny ze všech stran, si ještě stihla odskočit k velkofilmům. V letech 2012-15 se stát hlavní postavou mimořádně úspěšné filmové série Hunger Games, jejíž tržby souhrnně dosáhly téměř 3 miliard dolarů. Jedná se o nejúspěšnější filmovou ságu s hlavní ženskou hrdinkou ve filmové historii. A pak je tu role Mystique v obrozených X-Menech. S tak neskutečně silným nástupem musel přirozeně přijít ve druhé půlce dekády útlum. Pasažéři z roku 2016 si ještě vedli finančně dobře, i když ohlasy už tak jednoznačné nebyly. Následovala ovšem už jenom kontroverzní matka! a posléze rozpočitě přijatá (avšak úspěšná) Rudá volavka.

Emma Stone

Kariéra Emmy Stone je perfektní synergií popularity, filmových vavřínů a velmi silné osobní filmografie. Podobně jako J-Law nebo Ronan i Emma prorazila na vysněný vrchol jako velmi mladá. A její nástup se časově perfektně shoduje se začínající dekádou. V roce 2010 přišla populární komedie Panna nebo orel. Finančně úspěšný pohled do hlavy jedné netradiční středoškolačky jí vynesl nominaci na Zlatý glóbus. V roce 2011 přišla první úspěšná spolupráce s Ryanem Goslingem v romantické komedii Bláznivá, zatracená láska. Ve stejném roce utvrdila svět, že nehodlá zůstat pouze u romantických komedií. Černobílý svět si kromě oscarových nominací vedl skvěle i v kinosálech (216 miliónů USD). V roce 2012 přišla role Gwen Stacy v komiksovém sérii Amazing Spider-Man.

Disney
Emma Stone ve snímku Cruella

V roce 2014 se konečně naplno ponořila do dramatických rolí. První záblesk byla role impulsivní dcery v oscarové dramatu Birdman. První nominace na hereckého Oscara byla na světě. V 2016 přišla zatím její nejikoničtější role v muzikálu La La Land, který při svém příchodu zlomil několik rekordů v počtech ocenění a pro svou hlavní hvězdu získal Oscara pro herečku v hlavní roli. V roce 2017 vystoupila v roli Billie Jean King v Souboji pohlaví. V roce 2018 se nejprve objevila na Netflixu v seriálu Maniac po boku Jonaha Hilla a následně ve Favoritce, za kterou obdržela svou třetí oscarovou nominaci. V roce 2019 pak přišlo pokračování kultovního Zombielandu s podtitulem Rána jistoty.

Foto: Disney, HBO, Paramount, Neon, MGM, Sony, Warner

Galerie: 11

10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu 10 nejúspěšnějších hereček uplynulé dekády | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest