Box Office: Jak si Wonder Woman 1984 a Duše vedou v online distribuci

Box Office: Jak si Wonder Woman 1984 a Duše vedou v online distribuci | Fandíme filmu
Warner Bros. / Pixar
Zobrazit další 3 obrázky
Kina jsou stále do velké míry v hibernaci, o to větší pozornost se zaměřuje na dění na streamu.

Návštěvnost v kinech byla opět mizerná, takže ji sfoukneme rychle a budeme se věnovat Duši a Wonder Woman 1984. Ale pro pořádek alespoň ve stručnosti:

Warner uvedl souběžně do kin a na HBO Max thriller Střípky s Denzelem Washingtonem, Jarede Letem a Ramim Malekem. Tržba v USA slušných 4,8 milionu, mezinárodně dalších 2,8 milionu dolarů. Druhou pozici amerických pokladen stále okupuje trvalka Croodsovi 2. Tentokrát z toho bylo 1,8 milionu a celkově už je po celém světě utrženo 144 milionů. Což na film, který je dávno k dispozici online a promítá se během pandemie, není vůbec špatné číslo.

Pořád se do jisté míry chodí i na Wonder Woman 1984, která přidala další 1,3 milionu dolarů a může se pyšnit celkovou částkou 152 milionů. To je sice víc než u Croodsových, ale náklady byly několikanásobně vyšší, takže nejde o žádný zázrak. Mezinárodně stojí za pozornost ještě pixarovka Duše, které se v zemích, kde nefunguje platforma Disney+, podařilo utržit zatím 85 milionů. A rostou také tržby japonského animovaného hitu Demon Slayer the Movie: Mugen Train. Ten už utržil 356 milionů dolarů a v dohledných týdnech zřejmě překoná Tenet na pozici 4. nejúspěšnějšího filmu loňského roku.

Evropská kina volají o pomoc

Asi není třeba připomínat, že situace ve světových kinech je stále mizerná. Zpráva, která jde proti proudu, přišla čerstvě z Indie, kde ode dneška smějí mít kina otevřeno s plnou kapacitou. Jakkoliv je ale Indie obrovská země, na celosvětovém filmovém trhu zatím stále tvoří jen poměrně malý dílek a převládá tu lokální kinematografie. V Německu panuje opačná situace, kdy se kina bouří proti tomu, že budou až jedny z posledních byznysů, které budou moci otevřít. V Česku zatím bohužel nejde mluvit ani o nějakém výhledovém otevření. V celé Evropě podle organizace UNIC tržby v kinech oproti roku 2019 loni poklesly o kolosálních 70 procent. UNIC zároveň volá po výraznější pomoci jednotlivých národních vlád, bez které kina budou bojovat o přežití.

Vlk z Wall Streetu 2: Tentokrát v kinech

Zvláštní věci se dějí v USA, což je pro fungování Hollywoodu stále rozhodující trh. Obřímu řetězci AMC se nejprve podařilo získat asi miliardovou injekci nezbytnou pro další provoz. A pak přišel další pozitivní záblesk. Na akciovém trhu vznikla zvláštní situace, kdy se řada uživatelů Redditu spojila a postavila se proti fondům, které na burze vydělávají na tom, že úspěšně odhadnou, které akcie budou brzy klesat. Členové skupiny r/wallstreetbets začali skupovat akcie těch firem, u kterých odhadují, že po nich fondy půjdou. Není přitom zcela zřejmé, proč to skupina dělá. Zda v konečném důsledku sleduje zisk, útočí na Wall Street nebo o co vlastně jde.

Jasným účinkem je ale to, že jednotlivým firmám raketově roste hodnota akcií. Nejznámější je případ videoherního obchodu GameStop, kde došlo k nárůstu ceny akcií ve vrcholném momentu skoro o 140 procent. A něco takového potkalo i síť kin AMC, kde došlo k nárůstu až o 480%. Nárůst hlásily také společnosti Cinemark nebo IMAX. A nárůst ceny akcií společnostem v nelehkých dobách může pomoci. (Upozornění: Finanční trhy jsou pro mne španělská vesnice. Téma extrémně zjednodušuji, ale zároveň doufám, že se mi nepodařilo udělat nějaký vyložený omyl. Pokud ano, budu rád za uvedení na pravou míru v komentářích).

Wonder Woman 1984 a Duše online

V současné době se nicméně ty nejzajímavější věci dějí v online distribuci. Společnost Nielsen, která se dlouhodobě zabývá měřením sledovanosti, přinesla čísla z domácího streamování ve vánočním období, kdy byly uvedeny dva očekávané blockbustery, Wonder Woman 1984 a Duše. V přiložené tabulce můžete vidět, jak ve Spojených státech vypadala celá top desítka, nicméně oba filmy zaujaly vrchní pozice. Jde sice o dost abstraktní čísla, ale můžete poměrně dobře vidět alespoň to, o kolik byl větší zájem o žhavé filmového novinky, než o zbývající nabídku.

Těžko říct, jaké by o oba snímky byl zájem, kdyby normálně fungoval kino trh, nicméně v tuhle chvíli je stěžejní, že žhavé tituly pomáhají společnostem zvyšovat počet předplatitelů streamovacích služeb. Přírůstky už odhalilo HBO Max, které je domovem Wonder Woman 1984. Ve čtvrtém kvartálu službě narostl počet uživatelů o 17 milionů, což je zhruba dvojnásobný růst oproti kvartálu předchozímu. Celkově tak už má HBO Max 41,5 milionu zákazníků a dříve rozpačité výsledky nabírají podstatně zajímavější podobu. Z HBO Max se začíná stávat atraktivní konkurent pro Netflix a Disney+ a vypadá to, že lví podíl na tom má nová strategie nasazování očekávaných velkofilmů souběžně do kin a na stream.

Zdroje: Deadline I, II, III, IV, V, VI, Variety I, II, Box Office Mojo

Galerie: 4

Box Office: Jak si Wonder Woman 1984 a Duše vedou v online distribuci | Fandíme filmu Box Office: Jak si Wonder Woman 1984 a Duše vedou v online distribuci | Fandíme filmu Box Office: Jak si Wonder Woman 1984 a Duše vedou v online distribuci | Fandíme filmu Box Office: Jak si Wonder Woman 1984 a Duše vedou v online distribuci | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu