Iron Man 3: Čína dostane rozšířenou verzi

Iron Man 3: Čína dostane rozšířenou verzi | Fandíme filmu
Číňané zaplatili část produkce, a tak dostanou alternativní sestřih filmu.

Čínský trh je v poslední době lukrativnější a lukrativnější. Jak jsme vám nastínili ve starším článku, zahraniční produkce sice z čínských kin dostanou díky místním pravidlům podstatně menší část tržeb než v jiných zemích, nicméně trh je tak velký, že i malý podíl stojí za námahu. Navíc množství kin v regionu neustále narůstá, a tak v některých případech není zcela neobvyklé, že má film v Číně druhé nejvyšší tržby, hned po USA. A protože hollywoodské studia chtějí své zákazníky maximálně uspokojit, snaží se jim nadbíhat.

Řada filmů se kupříkladu konvertuje do 3D jen proto, že si na mezinárodních trzích vede třetí rozměr nesmírně dobře, a konkrétně na čínském trhu jsou téměř výlučně upřednostňovány ze zahraničních filmů právě trojrozměrné premiéry. Bez zajímavosti není také upravování filmů (sebecenzura) takovým způsobem, aby Čínu neurážely. Remake filmu Red Dawn vyměnil čínského nepřítele za korejského, v Total Recall se část filmu měla odehrávat v Číně, ale digitální úpravou názvů v postprodukci se z lokace udělala Austrálie. I když místní architektura stále vypadá asijsky a drtivá většina obyvatel jsou Asiaté. Poměrně často dochází také k přímé cenzuře, kdy film v Číně běží v sestříhané podobě. U některých scén se změní význam pomocí dabingu, jiné jsou vystřižené úplně, nehledě na to, jestli potom bude film jako celek dávat smysl nebo ne. Pryč musí obvykle nahota, náboženství, popřípadě cokoliv, co by Čínu vykreslovalo v negativním světle. Velký ohlas vzbudilo v poslední době především zkrácení Atlasu mraků o dobrých 40 minut!

Poslední variantou, jak Číňanům udělat radost, je exkluzivní bonusový materiál. Kupříkladu Looper měl několik minut čínských lokací navíc a podobný osud teď čeká i Iron Mana 3, který se také částečně odehrává ve stínu Velké zdi. Čínské publikum by mělo dostat nejen několik minut navíc, ale i jednu další postavu, kterou si zahraje Fan Bingbing. Dá se předpokládat, že preferovaný sestřih bude ten mezinárodní, a že rozšíření nebude nijak zásadní ani dlouhé, ale i tak by bylo fajn, kdyby se americké filmy podřizovali pro změnu třeba České republice, co říkáte? ;-)

Zdroje: Deadline, NY Times, LA Times, The Blaze

Iron Man 3

03.05.2013 | USA, Čína
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest