Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie

Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu
Public Square Films / HBO
Zobrazit dalších 10 obrázků
Režisér o reakcích na dokument a k pokusům materiál zdiskreditovat.

Režisér, scenárista a dokumentarista David France platí za zručného filmaře a především za vynikajícího investigativního novináře (Newsweek, New York Times), jenž čas od času vyrukuje se zajímavým filmovým projektem. V roce 2013 byl nominován na Oscara za dokumentární snímek Jak přežít mor (How to Survive a Plague) a prsty má i v "dokumentární detektivce" Smrt a život Marshy P. Johnson. Přispěl taktéž do parádního dokumentárně-historického televizního cyklu Americká 80. léta. V loňském roce přispěchal s žíravým dokumentem Vítejte v Čečensku (Welcome to Chechnya), ve kterém se zaobírá otázkou pronásledování homosexuálů v Čečensku.

Chválený dokument Vítejte v Čečensku sleduje skupinu aktivistů, kteří riskují své životy, zatímco se staví proti systémovému pronásledování lidí podezřelých z homosexuální orientace v represivním Čečensku, autonomní republice Ruské federace. V roce 2017 zavedl tyranský vůdce Čečenska Ramzan Kadyrov nekompromisní politiku "očištění čečenské krve" vůči členům LGBTQ komunity a dohlížel na vládou řízenou kampaň zaměřenou na jejich perzekuci, mučení a popravu. Bez pomoci Kremlu a za nečinného přihlížení zbytku světa byli aktivisté nucení vzít záležitost plně do svých rukou. France v dokumentu využívá neobvyklého přístupu k anonymitě, aby odhalil tato nelidská zvěrstva a vypráví příběh skupiny neuvěřitelně odvážných lidí, kteří bojují proti prvotnímu zlu. V červnu letošního roku uvedla dokument stanice HBO.

Public Square Films / HBO

Snímek si vysloužil nominaci za nejlepší dokumentární film na loňském festivalu Sundance, přičemž získal ocenění za nejlepší střih v žánru dokumentárních filmů. V rozhovoru pro server The Hollywood Reporter France uvedl, že o neutěšené situaci v Čečensku se prvně dozvěděl v dubnu 2017. Zpráv o perzekuci a pronásledování členů LGBTQ komunity bylo prý všude plno a přímo čečenská otázka vzbudila jeho zvědavost ve chvíli, kdy si přečetl článek v magazínu The New Yorker, v němž aktivisté popisovali svoji zoufalou situaci. Samozřejmě ani potom jim nikdo nepodal pomocnou ruku. Přišlo mu to, jako kdyby četl nějakou historickou knížku popisující evropské hrůzy první poloviny dvacátého století. Jenže nešlo o desítky let staré dění. Když si uvědomil, že i v dnešní době se lidé schovávají de facto pod zemí, v tunelech a jsou doslova loveni, chtěl problematiku detailněji zpracovat.

Po uvedení snímku se prý čečenská vláda systematicky snažila dokument pranýřovat a kritizovat, obzvláště ve státem kontrolované televizi. "Nazývali to špinavou a odpornou provokací a opakovaně popírali jakoukoliv účast na kampani vedené proti čečenské LGBTQ komunitě a dokonce i samotnou existenci takové komunity." Naopak aktivisté snímek využili k tomu, aby světu a lidem kolem sebe ukázali, co se v Čečensku děje. Po zveřejnění traileru jsme ihned registrovali více než milion zhlédnutí jen v rámci Ruska. Diváci se podivovali nad tím, co se v Čečensku děje, jelikož dříve žádné informace ven neprosákly. Následně, i díky bouřlivé odezvě, byl dokument poskytnut televizi BBC News Russian Service, kde bylo možné obejít cenzuru a umožnit zhlédnutí dokumentu každé domácnosti v Rusku. Materiál vidělo obrovské množství Rusů, kteří měli své vlastní zkušenosti z komunit kolem sebe. Na sociálních sítích se vzápětí zvedla vlna solidarity a empatie pro LGBTQ komunitu.

Dokument vyústil i v americké sankce vůči čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi a členům jeho aparátu. Později se přidala i Velká Británie. V samotném Rusku a obzvláště v Čečensku se oficiální kruhy do filmu opakovaně navážejí a popírají zobrazované praktiky a obecně celý kontext. France si uvědomuje, že to byl ruský prezident Vladimir Putin, který fakticky inspiroval Kadyrova k této brutální politice a činům daleko za hranicí lidskosti. Ačkoliv si někteří lidé uvědomili, co se kolem nich děje, situace v Čečensku a v putinovském Rusku je i dnes pro příslušníky LGBTQ komunity stále kritická, i když některé drobné úspěchy France zmínil.

Zdroje: THR, BBC

Foto: HBO

Galerie: 11

Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu Vítejte v Čečensku: Dokument o zvěrstvech páchaných na členech LGBTQ komunity vyústil ve vlnu solidarity a empatie | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest