Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem

Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu
Amazon Prime Video
Zobrazit dalších 10 obrázků
Cohen také pohovořil o tom, co bylo záměrem loňského filmu a proč byl uvedený právě tehdy a právě na internetu.

Britský komik, herec a scenárista Sacha Baron Cohen patří k nejhlasitějším kritikům amerického prezidenta Donalda Trumpa a obecně mu příliš nevoní nedemokratické, populistické a autoritářské tendence, které se objevují všude po světě. Současně se rodák z Londýna opakovaně opírá do krajně pravicových radikálů a extremistických skupin, kterým Trump explicitně i implicitně vyjadřoval v minulosti své sympatie.

Z tohoto důvodu v loňském roce opět oživil fiktivního kazašského reportéra Borata, aby divákům po celém světě ukázal, že trumpismus není cestou, kterou by se americká (a jakákoliv jiná) společnost měla vydat. Asi není těžké domyslet si, co Cohenovi prosvištělo hlavou ve chvíli, kdy v přímém přenosu sledoval, jak rozzuřený dav Trumpových příznivců demoluje washingtonský Kapitol a pošlapává základní principy, na nichž byla americká demokracie vystavěna. I proto by si nejeden Cohenův fanoušek patrně přál, aby se Borat opětovně vrátil do akce, leč momentálně nic takového v plánu není.

Cohen v poutavém rozhovoru pro server Variety totiž přiznal, že Borat bude dění ve Spojených státech sledovat pouze z povzdálí. "Borata jsem oživil kvůli Trumpovi. Dvojka měla svůj smysl a nyní nevidím důvod k tomu, pustit se do něčeho podobného znovu." Dle jeho soudu byl pro Boratův comeback rok 2020 absolutně ideální, jelikož jenom kníratý Kazach mohl lidi zachránit před nimi samými, přičemž koronavirové okolnosti vše zintenzivnily. "Cítil jsem, že demokracie se otřásala v základech. Měl jsem pocit, že lidské životy jsou v ohrožení, což mě motivovalo k dokončení filmu. Snímek byl původně o nebezpečí, jež představuje Trump a trumpismus. Koronavirová pandemie pak jasně demonstrovala smrtící dopady jeho lží a následky šíření konspiračních teorií."

Amazon Prime Video
Borat Subsequent Moviefilm (2020)

Nejen koncept samotný byl poznamenán koronavirovou pandemií, ale samozřejmě i praktická realizace. Natáčení bylo během první vlny přerušeno, ovšem produkční tým v čele s Cohenem spojil síly s odborníky z Johns Hopkins University a společně vyvinuli bezpečnostní protokoly, které umožnily červnový restart produkce. Jak bylo naznačeno výše, tvůrci se v průběhu natáčení rozhodli, že koronavirovou tematiku zakomponují do scénáře, protože ignorovat takovou krizi by bylo chybou.

"Nepřišlo mi vhodné zavírat oči před tím, jak se svět vyrovnává s koronavirem. Řekl jsem si, že se s tím naopak musíme vypořádat. Borat je smyšlená postava, kterou ztvárňuji já, ale existuje v reálném světě... Kdybychom přiměli lidi sundat si masky, byl by to smyšlený charakter ve smyšleném světě, ve zmanipulované realitě, tudíž by vyprchal onen základní komediální element."

Koronavirus přirozeně zamíchal kartami i z hlediska premiéry. Studio Universal údajně plánovalo uvedení do kin, ale Cohen poté, co vyšlo najevo, že většina kin bude na podzim zavřená, rozhodl o prodeji distribučních práv službě Amazon Prime. Nechtěl totiž čekat na to, až budou kina zase otevřená, neboť cílem bylo dostat Borata do kin před americkými prezidentskými volbami, jež se konaly 3. listopadu 2020. "Nechci sebestředně naznačovat, že lidé měli sledovat Borat a nevolit Trumpa, avšak přesně takový byl můj cíl." To byl prý důvod, proč druhého Borata poslal na stream a VOD.

Zdroj: Variety

Foto: Amazon Prime

Galerie: 11

Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu Sacha Baron Cohen pro tuto chvíli končí s Boratem | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest