Bleskovky: Zemřel František Filip, režisér Chalupářů

Bleskovky: Zemřel František Filip, režisér Chalupářů | Fandíme filmu
Česká televize
Zobrazit další 2 obrázky
Podíváme se také za čarodějnicemi na hororový Balkán, poznáme ostrou černošskou jednotku první světové války a v nové sci-fi zjistíme, co je hyperthymesie.

Bleskovky je rubrika určená kratším zprávám a zajímavostem, které neplní titulní stránky, ale zaslouží si svůj prostor.

Zemřel František Filip, režisér Chalupářů

Ve věku 90 let zemřel František Filip, režisér Chalupářů, F.L. Věka, Bakalářů či Cirkusu Humberto. Z filmů se vzpomíná především na Kočár nejsvětější svátosti nebo Utrpení mladého Boháčka. Narodil se v roce 1930 v Písku, začínal v amatérském divadle, vystudoval FAMU, filmoval od 50. let. Natočil stovky pořadů pro televizi, obdržel ceny Thalie a Týtý. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým. (Zdroj: ČT)

Kvůli vytouženému dítěti páru hrozí vyděračka

V japonském dramatu True Mothers (Skutečné matky) mladý pár po neúspěšné a úporné snaze otěhotnět nakonec sahá k adopci. O šest let později dvojici zavolá žena, která předstírá, že je biologickou matkou dítěte a začíná páru vyhrožovat a vydírat z něj peníze. Film natočila Naomi Kawase, jejíž předchozí snímky Záře a Smuteční les Mogari bodovaly v Cannes. Skutečné matky Japonsko zkusí vyslat do boje o Oscara, což by snímek mohlo popostrčit do širší mezinárodní distribuce. (Zdroj: Variety)

Kino Films
Japonské drama True Mothers / Asa ga kuru

Malá makedonská čarodějnice

You Won’t Be Alone je chystaný horor zasazený do izolované horské vesničky v Makedonii 19. století. Protagonistkou snímku je mladá čarodějnice, která zvlčela v lesích. Začne se zajímat o lidi a při tom nešťastnou náhodou zabije vesničanku. Rozhodne se proměnit do její podoby a zakusit její život. To v ní probouzí chuť po prožívání života v tělech druhých. Ve snímku se bude mluvit starým makedonským dialektem a čarodějnici ztvární několik různých herců. Obsazení byli Noomi Rapace, Anamaria Marinca, Alice Englert, Carloto Cotta, Félix Maritaud a Sara Klimoska. Jako svůj celovečerní debut snímek natočil Goran Stolevski, který v roce 2018 s kraťasem Would You Look At Her vyhrál cenu na festivalu v Sundance. (Zdroj: Deadline)

Sci-fi o fenoménu zvaném hyperthymesie

Chystaná sci-fi Stars and Scars se bude zabývat hyperthymesií, tedy duševní chorobou, kdy si jedinec velice podrobně pamatuje velké množství situací ze svého dosavadního života a neustále si je (v některých případech) nedobrovolně vybavuje, což komplikuje orientaci v přítomnosti a plánování budoucnosti. Snímek jako prvotinu točí dosavadní výtvarnice a režisérka módních videí Yi Zhou, která chce spojit italskou a hollywoodskou filmovou školu a inspirovat se některými blíže nespecifikovanými sci-fi klasikami. (Zdroj: Variety)

Úspěchy a strasti černošských vojáků 1. světové války

A More Unbending Battle pojednává o první jednotce černošských Američanů, která bojovala v první světové válce. Muži byli diskriminováni doma i v Evropě, byla jim odpírána základní lidská práva, přesto se 369. pěší regiment, přezdívaný jako Harlemští pekelní bojovníci, stal jednou z nejúspěšnějších jednotek války. V boji strávila víc času, než jakákoliv jiná americká jednotka a byla prvním spojeneckým útvarem, který dorazil až k řece Rýn. Vojáci jednotky nikdy nemuseli ustupovat, nikdo z regimentu nebyl zajatý a 170 členů dostalo francouzské vyznamenání. Ashton Sanders, známý třeba ze snímku Moonlight, ztvární Henryho Johnsona, vojáka, který při své hlídce utržil 21 ran, po selhání střelné zbraně se ručně utkal s německými útočníky a zachránil život svému parťákovi. (Zdroj: Deadline)

30 let poté opět dojde na sex, lži a video

Steven Soderbergh znovu potvrdil, že chce po více než třiceti letech natočit pokračování pro Sex, lži a video. Z původního obsazení by se měly vrátit přinejmenším Andie MacDowell a Laura San Giacomo. Soderberga zajímalo, co asi hrdinky po letech prožívají, zvlášť když jedna z nich má dítě ve věku, v jakém byla v prvním filmu ona sama. Původní snímek si odnesl řadu cen, včetně oscarové nominace za scénář, a nastartoval Stevenovu kariéru. Ve své době zaujal otevřenou prezentací vztahů, jejich problémů a sexuality. Vyčpělé manželství ústřední hrdinky bylo vytržené ze svého klidu, když se ve městě objevil manželův dávný známý, který si natáčel otevřené sexuální zpovědi žen. Uvidíme, zda se Soderbergh k motivu nahrávaných sexuálních přiznání vrátí i v pokračování, třeba ve spojitosti s internetem a sociálními sítěmi. (Zdroj: Filmmaker Magazine)

Zdroje: Česká televize, Variety, Variety II, Deadline, Dedline II, Filmmaker Magazine

Galerie: 3

Bleskovky: Zemřel František Filip, režisér Chalupářů | Fandíme filmu Bleskovky: Zemřel František Filip, režisér Chalupářů | Fandíme filmu Bleskovky: Zemřel František Filip, režisér Chalupářů | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu