Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith

Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu
20th Century Fox
Zobrazit dalších 8 obrázků
Plukovník Steven Hiller se ve dvojce objevit měl, ale Will Smith dal přednost jinému projektu.

Druhý Den nezávislosti (Den nezávislosti: Nový útok, Independence Day: Resurgence) z roku 2016 nepatří mezi nejpovedenější pokračování v historii světové kinematografie, když v tomhle případě jsou kritici i filmoví fanoušci povětšinou ve vzácné shodě. Roland Emmerich nedokázal dvojce vtisknout kouzlo, které diváky po celém světě omámilo v případě jedničky z roku 1996. Dvojka proto vyfasovala přízviska jako zbytečná, nudná, hloupá a předražená, což sice může někdo rozporovat, ovšem s argumentací to bude mít setsakra těžké. Sám Emmerich před časem přiznal, že dvojka se mu úplně nepovedla. Připustil, že pustit se do pokračování nebylo rozumné, respektive chybou bylo nereagovat adekvátně na problémy v rámci preprodukce. Údajně chtěl natočit biják podobný jedničce, jenže když Smith v průběhu produkce projekt opustil, scénář se musel výrazně přepracovat, což byla dle slov Emmericha zásadní chyba. Původní materiál měl podle něj kvalitu, ovšem nový scénář, sepsaný horkou jehlou, nikoliv. A proč vlastně Smith z dvojky vycouval?

Nový útok dostal od studia Fox zelenou na konci roku 2014, přičemž se ihned začalo řešit obsazení a rozpočet. Kolovaly různé fámy o tom, že Smith požaduje příliš velký honorář, ale v původní scénáři jeho jméno samozřejmě figurovalo. Nicméně nakonec se rozhodl on sám, že nechce být součástí universa, když se vyvázal z kontraktu a upsal se Sebevražednému oddílu režiséra Davida Ayera. Smith v minulosti několikrát zopakoval, že mu to připadalo jako správné kariérní rozhodnutí. "Měl jsem v plánu několik projektů. Bylo tu drama Diagnóza: Šampión a Sebevražedný oddíl a já jsem byl donucen vybrat si mezi Dnem nezávislosti a Sebevražedným oddílem."

Smith své volby zřejmě litovat nemusí, ačkoliv Ayerova komiksovka to taktéž od recenzentů schytala, avšak divácká obec k ní byla přece jenom shovívavější. Současně si vedla mnohem lépe v pokladnách kin. Nový útok utržil při rozpočtu 165 milionů dolarů "pouze" 389 milionů, zatímco Sebevražedný oddíl stál 175 milionů a Warnerům přisypal do kasičky více než 746 milionů. Ani jeden z filmů není žádný zázrak, leč těžko soudit, jak by Den nezávislosti 2 vypadal, kdyby Smith necuknul a scénář zůstal v originální podobě. Třeba by Emmerich nenatočil jen neinovativní a stupidní klon devadesátkové pecky.

Zdroje: HeyUGuys, BBC Radio 1Extra, YE I, YE II

Foto: 20th Century Fox

Den nezávislosti: Nový útok

24.06.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 9

Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu Den nezávislosti 2: Proč se nevrátil Will Smith | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest