Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální

Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu
20th Century Fox
Zobrazit dalších 8 obrázků
Mokří bandité Marv a Harry by ve skutečnosti skončili mrtví, pastičky Kevina McCallistera však nebyly protiprávní.

Rodinná komedie režiséra Chrise Columbuse (Gremlini, Harry Potter) Sám doma se společně s druhým dílem (Ztracen v New Yorku) právem řadí mezi nejoblíbenější vánoční klasiky. Malý Kevin (Macaulay Culkin), člen velké rodiny McCallisterů z Chicaga, je svými rodiči omylem zapomenut v ohromném domě na Vánoce a musí se vlastnoručně vypořádat s dvěma lupiči, kteří si říkají Mokří bandité. Marv a Harry, při opakovaných pokusech proniknout do domu a s malým nezbedníkem se vypořádat, narážejí na Kevinovy důmyslné pasti. Již od uvedení filmu do kin v roce 1990 se vede debata, zda-li by Marv a Harry veškeré nástrahy od rozpálené kliky až po drtivé pády z velké výšky po zásahu plechovkou barvy do hlavy vůbec přežili. Podle odborníků nikoliv, a to je druhý díl v tomhle ohledu ještě brutálnější. Nyní se americký obhájce Mike Buresh zaměřil na právnost Kevinova jednání.

První film se odehrává v Chicagu ve státě Illinois. Tamní legislativa je poměrně tolerantní ve věci sebeobrany v případě, že vám někdo snaží záměrně ublížit. Jako právě Marv a Harry se snažili aktivně ublížit Kevinovi. „Právní ustanovení ve státě Illinois dovoluje užití násilí v případě obrany obydlí/domova,“ píše Buresh na Twitteru, kde na tohle téma rozhořela debata. Podle obhájce se zloději po úvodním seznámení s Kevinovými obrannými mechanismy aktivně snažili způsobit Kevinovi fyzickou újmu nebo přímo smrt. „V této situaci byly Kevinovy činy právně dovoleny a byly nutné k tomu, aby si Kevin zachoval zdraví a zabránil loupežnému vloupání.“

Debata se na Twitteru vedla i na téma, že by Kevin mohl být považován za samozvance (vigilante), protože mohl kdykoliv zavolat policii a nemusel se uchylovat k násilí. Buresh tuhle teorii nepodporuje a souvisí to podle něj s vnímáním situace z pohledu dítěte oproti pohledu dospělého. Podle něj je rozdíl v tom, co je chápáno jako „přiměřené“ dítětem a dospělým. Kevin si jakožto malé dítě, myslí, že svým přáním magicky nechal svoji rodinu zmizet. Proto je přesvědčený, že je za ochranu domova osobně zodpovědný. Jeho konání je tudíž dle právníka ospravedlnitelné.

Své názory ukončil Mike Buresh na Twitteru větou „Merry Christmas, ya filthy animals!“, což je narážka na fiktivní gangsterské filmy, které Kevin sleduje a kde hrdina podobnou hlášku rád používá.

Jak vnímáte Kevinovy činy vy? Myslíte, že je jeho jednání ospravedlnitelné? Hoďte nám názor do komentářů a nezapomeňte si pustit video dopodrobna analyzující, kolikrát by Marv s Harrym během dvou filmů zemřeli.

Foto: 20th Century Studios

Zdroj: Mike Buresh

Galerie: 9

Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu Sám doma: Podle právníka byly Kevinovy život ohrožující pasti legální | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest