Box Office: Wonder Woman diváky v kinech udržet nesvede

Box Office: Wonder Woman diváky v kinech udržet nesvede | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit další 1 obrázek
Ani na komiksový velkofilm se do kin v pandemické Evropě a Americe moc nechodí. Živo je ve filmovém světě v Asii a na streamu.

Wonder Woman 1984 vstoupila do roku 2021 s dost smutnými čísly. Film spadl na největším trhu ve Spojených státech o brutálních 67 % na 5,5 milionu dolarů a v Americe tak celkově sedí na 28,5 milionu. Možnosti překonání Tenetu se dost rychle rozplynuly v jednom z nejhorších povánočních propadů americké kinematografie. Vysvětlení je jasné. Hlavní proud zvědavců dorazil na film v prvních třech dnech, ostatní, menší zvědavci, buď zhlédli film na HBO Max, nebo je odradily hořké ohlasy z internetu. Film určitě dá z Ameriky 40 milionů a překoná 34 mega Croodsových 2, přeci jenom do 5. března nebude v kinech jiný blockbuster (pak snad dorazí sci-fi Chaos Walking). Jinak je ale nasnadě si přiznat, že WW84 ukazuje budoucnost kin a veledůležitost premiérového víkendu. Jakékoli druhé a třetí týdny jsou pak kinařům asi fuk, je-li film k dostání online. Globálně jsme jinak na 118 milionech, z čehož 90 mega je ze 42 mezinárodních trhů. Částečně je na vině pandemie, částečně asi internetové pirátství. Jestli se obětování tržeb ve prospěch streamovací služby HBO Max studiu Warner Bros. vyplatilo nebo ne, se pravděpodobně hned tak nedozvíme, protože hollywoodské společnosti nejsou ochotné dělit se s veřejností o streamovací čísla. 

Solidně se daří aspoň animákům. Croodsovi: Nový věk jsou na 34 milionech z USA a globálně už utržili 115 mega, z čehož 52 milionů přiteklo z Číny. Film mimo jiné dominuje VOD žebříčkům a když k tomu připočteme skromný rozpočet 65 milionů, má tu studio Universal na pandemické poměry docela hezký hit. Disneymu se hodně daří s animákem Duše v Číně. Film tam minulý víkend utržil 5 milionů, ale po premiéře se napříč zemí rozlehly extrémně spokojené ohlasy a film ve druhém týdnu vystřelil o 249 % a utržil 13,7 milionu. Na film přišlo ale více diváků i v dalších zemích jako jsou Singapur, Ukrajina nebo Vietnam. Tím se jeho tržba dostala tento víkend až na 16,5 milionu a z 11 mezinárodních trhů má Duše už 32,5 milionu. Rozpočet činil 200 mega, takže pokud se má film zaplatit, musí doufat ve skvělé streamovací výsledky. Aktuálně je nová pixarovka ve vybraných zemích k vidění na streamovací službě Disney+, nicméně kolik ji tam vidělo lidí a kolik lidí kvůli snímku pořídilo/prodloužilo předplatné, se asi nikdy nedozvíme. Stejně, jako tomu bylo na podzim v případě Mulan.

Netflix
George Clooney ve svém sedmém filmu Půlnoční nebe

Asijská kina jinak jedou na plné obrátky. V Číně debutovalo hřejivé drama A Little Red Flower a nepřekvapivě si ukořistilo prvenství tohoto roku s rekordním novoročním výdělkem, když se debut zastavil na 116 milionech dolarů. Anime Demon Slayer je už 12. týden na první příčce japonského kasovního žebříčku a film doposud utržil bez Evropy a USA rovných 337 milionů dolarů.

V USA se na dalších příčkách mimo Wonder Woman a Croodsových vyzobávají drobky. Na třetím místě je western News of the World s 1,6 milionu, na čtvrtém Monster Hunter s 1,2 milionu. Nic dalšího se přes milion už nedostalo.

Zatímco sledujeme zprávy o tom, jak si vedou kina mizerně (loni většina trhů zažila propad o 70% oproti roku 2019), digitální distributoři si mnou ruce. Netflix nasadil Clooneyho novinku Midnight Sky a dle prvních odhadů půjde o jeden z nejúspěšnějších titulů platformy, když se předpokládá, že za první čtyři týdny od premiéry si film pustí celkem 72 milionů domácností (toto číslo by z Clooneyho sci-fi udělalo devátý nejsledovanější celovečerní film Netflixu). Na první příčku platformy se film dostal v 77 zemích, v dalších 93 teritoriích je v Top 10. To naznačuje, že Netflix dokáže uživatelům dát takové tituly, na které jsou zvědaví a tím pádem je pravděpodobné, že službě zachovají věrnost. Uvidíme, jak se s tím poperou do budoucna kina a další streamovací služby.

Foto: Warner Bros., Netflix

Zdroje: Forbes, Deadline

Galerie: 2

Box Office: Wonder Woman diváky v kinech udržet nesvede | Fandíme filmu Box Office: Wonder Woman diváky v kinech udržet nesvede | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu