Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona

Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu
Miramax
Zobrazit dalších 8 obrázků
Britský dokument připomíná osudy oblíbené postavy a přidává k dobru historky z natáčení. Třeba tu o tom, jak přízvuk Renée Zellweger vzbuzoval zpočátku obavy.

Bridget Jones je trochu kulatější "třicítka", jež má ve svém životě zdánlivě jednoduchá a splnitelná přání - chtěla by shodit nějaké to kilo a najít opravdový vztah. Jenže právě v roce, do něhož vstoupila s bezpočtem předsevzetí a rozhodnutím vést si deník, se to na jeho stránkách hemží pohromami a společenskými poklesky. V prvé řadě se zabouchla do svého pohledného šéfa, aby časem zjistila, že je jen "bokovka", přičemž "stálice" je nejen vychrtlá, ale navíc neskutečně prachatá. Z tohoto důvodu podala výpověď v nakladatelství, kde ji to celkem bavilo, a vrhla se střemhlav na kariéru televizní moderátorky, což vskutku není tak snadná profese, jak si původně myslela. Její matka, ochotná ještě včera udělat vše pro blaho a sňatek své dcery, z ničeho nic dělá vše pro jakéhosi obstarožního seladona a tatínek tomu všemu s tragickým výrazem tiše přihlíží. K čemu dobře míněné rady přátel, když se Bridget cítí jako kulový blesk. Ještěže je čas od času po ruce lahvinka vína a na dosah krabička cigaret. Jenže pak se v jejím životě stane něco, s čím skutečně vůbec nepočítala. Objeví se Mark.

Miramax
Deník Bridget Jonesové (2001)

S postavou Bridget Jones se nejprve seznámili čtenáři britského deníku Independent (1995), v němž mohli týden co týden najít vtipnou, suchým ostrovním humorem nahlíženou kapitolu z deníku mladé, svobodné ženy s nevídaným talentem na maléry a trapasy. O rok později autorka Helen Fielding přetavila oblíbené sloupky v román (1996) a mimořádný úspěch předurčil Bridget i k hollywoodskému sukcesu (2001). Na konci minulého roku tomu bylo čtvrtstoletí od chvíle, kdy spatřila světlo světa první tištěná eskapáda a letos oslaví pro změnu dvacáté narozeniny snímek Sharon Maguire s Renée Zellweger v titulní roli.

S ohledem na zmíněná jubilea se stanice BBC2 rozhodla natočit dokumentární snímek Being Bridget Jones, v němž se ohlédla za historií postavy. Spisovatelka Helen Fielding v něm mimo jiné rozebírá, odkud čerpala inspiraci, jak přispěla Bridget ke způsobu, jakým jsou vyprávěny v rámci mainstreamu ženské příběhy a co se změnilo s rozpukem hnutí #MeToo. Dokument taktéž zmiňuje reálné přátele autorky, kteří mnohdy posloužili jako pravzory pro její fikční svět. Přirozeně nechybí rozhovory s ústředním triem z filmové verze - Zellweger, Hugh Grant a Colin Firth. Kupříkladu Grant se vrací k pochybnostem, jež panovaly kolem obsazení Zellweger do hlavní role. Všichni se totiž podivovali nad tím, proč nebyla úloha nabídnuta britské herečce se správným přízvukem. Vždyť Zellweger pochází z Texasu a to prý působilo trošku krkolomně.

BBC2 uvedla dokument Being Bridget Jones těsně před Vánocemi, tak třeba se snímek někdy dostane i k českým divákům.

Zdroje: Variety, BBC2

Foto: Miramax

Deník Bridget Jonesové

13.04.2001 | USA, Velká Británie, Francie, Irsko
Komedie, Drama, Romantický
Info o filmu

Galerie: 9

Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu Being Bridget Jones: Před pětadvaceti lety se nám poprvé představila fiktivní popkulturní ikona | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest