Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty

Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty | Fandíme filmu
Actor's Runway Agency
Zobrazit dalších 7 obrázků
Čtvrtmiliardový tunel nezůstane nepotrestán.

České fantasy Poslední z Aporveru mělo být velkolepé a megalomanské filmové dobrodružství, které katapultuje režiséra Tomáše Krejčího k hvězdným zítřkům. Rozpočet snímku se postupně vyšplhal do absurdních výšin, když se hovoří o částce takřka čtvrt miliardy korun. Nedokončený projekt se v posledním tažení ocitnul dokonce v dražbě a vyvolávací cena byla stanovena na "směšných" osmnáct milionů. Produkční práce se táhly řadu let. Premiéra měla původně proběhnout v roce 2009, což se zpětně jeví jako vcelku drzý žert. Následně tvůrci systematicky mlžili, všemožně zdůvodňovali zdržení a postupem času začali dávat od snímku ruce pryč. Relativně nadějně to vypadalo v roce 2011, kdy se šuškalo o termínu březen 2012. Natáčení probíhalo v drtivé většině před zeleným plátnem, přičemž většina z rozpočtu měla putovat na vizuální efekty. Vznik původně zafinancovaly mimo jiných i Česká televize a Státní fond kinematografie. Desítky milionů korun však zmizely v černé díře a v roce 2014 podal fond na tvůrce trestní oznámení pro dotační podvod. Dle poškozených stav filmu neodpovídal délce výroby a financím investovaným do projektu.

Fakticky šlo o to, že v určité fázi začali tvůrci uměle navyšovat produkční náklady sepisováním smluv "o ničem". Bylo dopředu dohodnuto, že zadání ve smlouvě nikdy nebude naplněno (pozadí pro výrobu animací, podklady do 3D verze), ale přitom se dokumenty s nepravdivými údaji užijí v žádostech o dotace. Ministerstvo kultury pak tvůrcům peníze v dobré víře přikleplo. Soud nicméně shledal Krejčího společně se spoluobžalovanými Jiřím Košťálem a Petrem Hemmrem vinnými z dotačního podvodu, leč do vězení, které jim reálně hrozilo, nakonec i kvůli časové prodlevě nepůjdou. Všichni tři vyfasovali nejvyšší možné podmíněné tresty - tříleté s podmíněným odkladem na pět let. Rozsudek ještě není pravomocný. Trojice vinu od začátku rázně odmítá. Škoda byla v tomto případě vyčíslena na zhruba třináct milionů korun, což by měla výše zmíněná trojice v budoucnu nahradit. Těžko soudit, zda třeba Krejčí bude něčeho takového schopen. V minulosti uvedl, že se kvůli nastalé situaci zhroutil, začal trpět bipolární poruchou, ocitl se v exekuci, přišel o střechu nad hlavou a topí se v dluzích.

Snímek Poslední z Aporveru pravděpodobně nikdy nespatří světlo světa, tudíž čtvrt miliardy korun bude zřejmě cenou za dva trailery a mizerný videoklip. Trošku drahá legrace.

Zdroje. iDnes, ČTK, DeníkN

Foto: Actor's Runway Agency

Galerie: 8

Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty | Fandíme filmu Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty | Fandíme filmu Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty | Fandíme filmu Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty | Fandíme filmu Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty | Fandíme filmu Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty | Fandíme filmu Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty | Fandíme filmu Poslední z Aporveru: Tvůrci nedokončeného českého "Avataru" vyfasovali u soudu podmíněné tresty | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu