Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera

Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit dalších 7 obrázků
Představitel nejikoničtějšího filmového záporáka už není mezi námi.

Ve věku 85 let včera zemřel po krátké nemoci David Prowse, britský kulturista, vzpěrač a herec. Narodil se v roce 1935 v anglickém Bristolu. V dospělosti měřil téměř dva metry, po dokončení školy se živil jako vyhazovač. V roce 1961 zvítězil ve vzpěračské soutěži, následně se přestěhoval do Londýna a reprezentoval Británii ve vzpírání i mezinárodně.

Už v 50. letech se krátce mihl v televizi, ale jeho filmovou zkušeností byla malá rolička Frankensteinova monstra v bondovské parodii Casino Royale (1967). Následovaly další role nejrůznějších siláků, až byl v roce 1971 obsazený do role úlohy v kontroverzní legendě Mechanický pomeranč. Právě v téhle roli si jej všiml George Lucas.

O rok později hrál David Minotaura ve dvou epizodách klasického seriálu Doctor Who a v roce 1974 si zopakoval roli Frankensteinova monstra ve snímku Frankenstein and the Monster from Hell. Od roku 1975 začal v Británii vystupovat jako superhrdina „Green Cross Code Man“ v televizních spotech propagujících bezpečnost na silnicích. Celá jedna generace Britů si tak Prowse pamatuje vůbec nejvíc.

V roce 1977 vystupoval jako Černý rytíř ve Žvahlavovi Terryho Gilliama, v Gulliverových cestách, ale především ve Star Wars! Lucas si vzpomněl na jeho výstup z Mechanického pomeranče a pozval jej na konkurz pro role Chewbaccy a Darth Vadera, protože do rolí potřeboval někoho vysokého. Prowse na konkurzu uspěl a vybral si roli Vadera, protože podle jeho vlastního vyjádření si diváci vždycky víc pamatují záporáka. Prowse ztvárnil Vadera fyzicky a dokonce na place namluvil jeho repliky. Nicméně štáb nebyl spokojený s jeho přízvukem, a tak roli předaboval James Earl Jones. David Vaderovi propůjčil pohyby ještě v Impérium vrací úder a v Návratu Jediů, i když v šesté Epizodě jej v řadě případů (šermířský souboj, scéna bez masky) zastupovali další kaskadéři a herci. Po zbytek života se Prowse setkával s fanoušky Hvězdných válek na nejrůznějších akcích, avšak k roli už se nevrátil a v roce 2010 mu z blíže nespecifikovaného důvodu byl zakázán vstup na oficiální Star Wars cony.

David trénoval Christophera Reevese pro roli Supermana a pomáhal s fyzickou přípravou i dalším hollywoodským hvězdám. Sám už se ale hraní věnoval minimálně. Po celý život trpěl zdravotními problémy. Už ve třinácti letech se u něj projevila artritida, která zdánlivě ustoupila, když se věnoval sportu. V 90. letech se ale vrátila v plné síle. Zažil operaci obou kyčlí a kotníku. Po roce 2000 mu postupně ochrnuly obě ruce. Prodělal rakovinu prostaty a na sklonku života začal mít potíže s pamětí. V roce 2016 se stáhl z veřejného života a dožil mimo pozornost médií. David měl manželku a tři děti.

Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroje: BBC, Deadline, Variety, WSFM

Galerie: 8

Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera | Fandíme filmu Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera | Fandíme filmu Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera | Fandíme filmu Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera | Fandíme filmu Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera | Fandíme filmu Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera | Fandíme filmu Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera | Fandíme filmu Zemřel David Prowse, představitel Darth Vadera | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest