Wonder Woman 1984: Nová upoutávka a proč film míří do online distribuce

Wonder Woman 1984: Nová upoutávka a proč film míří do online distribuce | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 6 obrázků
Wonder Woman půjde v části světa vedle kin souběžně také na stream. Co potenciálně revoluční (a dosud nemyslitelný) krok zapříčinilo?

Největší filmovou zprávou minulého týdne je uvedení Wonder Woman 1984 na streamovací platformě HBO Max. Ano, tahle příležitost platí pouze pro diváky v USA, kde zároveň stále bude na řadě míst možné snímek vidět v kinech. I tak jde o naprosto bezprecedentní událost. Takhle drahý velkofilm zatím ještě nikdy souběžně s kinosály v obývacích pokojích uvedený nebyl. Hollywoodská studia se to už dlouhá léta snaží změnit, ale až dosud kinaři takovou možnost tvrdě odmítali. Teprve za nestandardní situace pandemické krize byly dosavadní zvyklosti prolomeny. Proč se tak stalo právě u Wonder Woman 1984?

Výhra pro všechny zúčastněné

John Stephens, finanční ředitel AT&T, telekomunikační společnosti, která vlastní studio Warner Bros., na páteční mediální konferenci uvedl, že jde ve složité situaci o výhru pro všechny zúčastněné strany. Provozovatelé kin dostávají možnost (tam, kde jsou kina otevřená) nabídnou lákavý snímek, který by bez dohody s Warnerem neměli k dispozici. Pro Warner (potažmo AT&T) pak Wonder Woman 1984 má sloužit jako skvělé lákadlo pro službu HBO Max. Jakmile se jednou podaří uživatele na HBO Max přilákat, tak tam podle Stephense poznají, jak má bohatou nabídku a začnou službu používat.

Warner Bros.
Gal Gadot jako Diana ve Wonder Woman 1984

Připomeňme, že HBO Max si od květnového spuštění nevede tak dobře, jak Warner doufal. Službu má aktivovanou teprve 8,6 milionu uživatelů a k jejímu spuštění se dost dobře nedaří přesvědčit ani ty diváky, kteří na ni už teď mají bezplatný nárok díky předplácení tradičního HBO.

Hrozilo, že snímek vyčpí

Vedle vyjádření Johna Stephense se objevila také analýza hollywoodského zpravodaje Variety, který vyzpovídal svoje interní zdroje ve studiu Warner. Podle nich byla Wonder Woman 1984 v neřešitelné pozici. Tenet na konci léta ukázal, že nasazení nákladného filmu do kin je v současnosti prodělečná záležitost. A od té doby se pandemická situace jenom zhoršovala. Zároveň ve studiu údajně převládal názor, že snímek není možné nadále odsouvat.

Pokračování Wonder Woman bylo dokončené už v roce 2018. První díl byl uvedený v roce 2017. Zájem o hrdinku mezi diváky chladne a kdysi očekávaný snímek by při dalším odkladu najednou mohl být značně vyčpělým zbožím. A to v současné nestabilní situaci není nikde dáno, že kdyby byla premiéra odložená například na příští léto, tak že by se jednalo o změnu poslední.

Warner Bros.
Kristen Wiig a Gal Gadot při natáčení Wonder Woman 1984

Proto bylo rozhodnuto o souběžném nasazení na HBO Max a do kin. Počítá se s tím, že snímek bude ztrátový, protože v notně omezených biografech se nepodaří dosáhnout takových tržeb, které by zaplatily dvousetmilionový rozpočet a obrovské náklady na propagaci. (Můžeme odhadovat, že by snímek v kinech musel utržit alespoň 600 milionů dolarů, aby se zaplatil). To však má být vykompenzováno právě propagací služby HBO Max, ve které Warner zjevně vidí svoji budoucnost. Konkurenční službě Disney+ se po letním uvedení muzikálového hitu Hamilton podařilo skokově navýšit počet předplatitelů o miliony (možná o deset milionů) a HBO Max doufá v podobný efekt.

Kina doufají, že jde o mimořádnou záležitost

Provozovatelé amerických kin potřebují ve vyprahlé době nasadit jakoukoliv zajímavou nabídku, navíc se podle všeho se studiem dohodli, že pokud svolí k souběžnému uvedení Wonder Woman 1984 na HBO Max, budou si moci ponechat z každé prodané vstupenky větší podíl, než je běžně zvykem. Zároveň pevně doufají, že jde skutečně o mimořádnou příležitost v mimořádné době, a že se do budoucna hollywoodská studia budou chtít vrátit k zajetému modelu, který u očekávaných hitů jako je WW1984 dával šanci na miliardové tržby (mnohasetmilionový profit), což jsou ve sféře online distribuce nedosažitelné částky.

Warner Bros.
Kristen Wiig jako Cheetah ve Wonder Woman 1984

Avšak nikdo nemůže s jistotou říct, jestli současná situace není předzvěstí trvalejších změn a jestli se neotevírá pandořina skříňka, kterou už nepůjde uzavřít. Což je přesně ten důvod, proč je situace zajímavá i pro diváky v Česku a na Slovensku, kde služba HBO Max není dostupná – situace kolem Wonder Woman 1984 může být prvním krokem k výrazným změnám na poli toho, jaké filmy se točí a jakým způsobem se distribuují.

V Česku a na Slovensku zatím vyčkáváme

U nás je jinak premiéra druhé Wonder Woman stále ohlášená na 24. prosince, ačkoliv při pohledu na systém PES se nezdá příliš pravděpodobné, že by v té době byla místní kina otevřená. Jinde po Evropě to může být dost podobné. Podstatně lepší situace panuje v Asii, kdy je pandemie zdánlivě podchycená a zvlášť v Číně diváci proudí do sálů ve velkém. Snímek tam bude nasazený už 16. prosince, aby se předešlo ztrátám zapříčiněných šířením pirátských kopií filmu, ke kterému od 25. prosince (online premiéra na HBO Max) bude nevyhnutelně docházet. Právě k čínské premiéře se váže nově zveřejněná upoutávka, kterou si na závěr můžete přehrát:

V pokračování očekávané komiksovky se tentokrát ocitneme v osmdesátých letech. Proti superhrdince Wonder Woman budou stát dva záporáci. Max Lord v podání Pedra Pascala (seriál Hra o trůny) a také Cheetah s tváří herečky Kristen Wiig (Marťan) Režíruje znovu Patty Jenkins.

Zdroje: Variety, Variety II, Deadline, Statista

Galerie: 7

Wonder Woman 1984: Nová upoutávka a proč film míří do online distribuce | Fandíme filmu Wonder Woman 1984: Nová upoutávka a proč film míří do online distribuce | Fandíme filmu Wonder Woman 1984: Nová upoutávka a proč film míří do online distribuce | Fandíme filmu Wonder Woman 1984: Nová upoutávka a proč film míří do online distribuce | Fandíme filmu Wonder Woman 1984: Nová upoutávka a proč film míří do online distribuce | Fandíme filmu Wonder Woman 1984: Nová upoutávka a proč film míří do online distribuce | Fandíme filmu Wonder Woman 1984: Nová upoutávka a proč film míří do online distribuce | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu