Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix

Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu
MGM
Zobrazit dalších 12 obrázků
Špionážní dobrodružství Jamese Bonda málem vyměnilo kina za obýváky, jednalo se s Applem, Amazonem i Netflixem. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZACE: Zajímavé podrobnosti k celé situaci dodává The Hollywood Reporter. Ten připomíná, že krom samotného filmového rozpočtu a nákladů na reklamu jsou tu ještě další náklady. Studio MGM musí klíčovým hráčům, jako je Daniel Craig zaplatit procenta ze zisku. Pak jsou tu licenční poplatky, které je třeba uhradit mezinárodním distribučním partnerům. V Hollywoodu je navíc poměrně běžné, že se natáčení filmu platí úvěrem. A z toho teď měsíc co měsíc studiu MGM narůstají milionové úroky.

Podle některých zdrojů se tedy mohla požadovaná částka vyšplhat klidně až na 800 milionů dolarů. Teprve takhle vysoká suma dává při pronájmu filmu nějaké streamovací společnosti ekonomický smysl. Pokud není možné ji získat, pak se vyplatí zariskovat, počkat na otevření kin a na to, kolik snímek vydělá v pokladnách multiplexů. Bondovka Spectre utržila 880 milionů, Skyfall 1,1 miliardy. MGM zřejmě doufá, že se novinka Není čas zemřít dokáže přiblížit číslům Skyfall. (Z tržeb v kinech dostává filmové studio zhruba polovinu částky).

Dle dostupných informací však pouze Apple předložil nějakou konkrétní nabídku, která se pohybovala někde mezi 350 a 400 miliony dolary. To je pro MGM málo a naopak cokoliv vyššího je příliš pro streamovací služby. Podle zdroje z Netflixu by zařazení Bonda do nabídky v uživatelích vytvářelo očekávání, že film podobného kalibru dostanou alespoň jednou měsíčně, a to je při půlmiliardových nákladech na jeden film (nebo spíš minimálně půlmiliardových nákladech) nemyslitelné. Netflix svoje úplně nejdražší filmy vyrábí za nějakých 150 milionů se vším všudy a takto nákladné filmy má tak dva do roka.

Odprodej drahých velkofilmů do nabídky nezávislých streamovacích služeb (něco jiného je, když Disney zveřejnil Mulan na své vlastní streamovací službě) tak v tuhle chvíli působí nemyslitelně. Situaci by mohlo změnit pouze to, pokud by kina byla zavřená opravdu dlouho, protože třeba právě studio MGM má momentálně prakticky nulové příjmy, stále platí svůj každodenní provoz a úroky z půjček na předchozí projekty. Finanční vyhladovění by tak teoreticky mohlo po dlouhé době misky vah převážit. Nicméně Barbara Broccoli ze společnosti EOn, která pro MGM Bonda vyrábí, před prodejem Bonda na stream ostře varuje. Agent 007 je podle ní exkluzivní produkt, něco výjimečného. Jakmile se jednou pustí na stream, je z něj spotřební zboží, tenhle krok už nikdy nepůjde vrátit a značka bude navždy pošramocena. Proto podle Barbary musí být Není čas zemřít uvedeno v kinech za každou cenu!

Původní zpráva z 27.10.: Před několika dny obletěla internet a svět filmu zpráva, že nejnovější bondovka Není čas zemřít možná zamíří na stream, jelikož platformy Apple, Amazon a Netflix měly údajně v plánu odkoupit distribuční práva. Jednalo se nejprve o poněkud divokou zvěst, ale v současné situaci člověk lehce uvěří čemukoliv, obzvláště bavíme-li se o proměně distribučního modelu. Koronavirová pandemie sice tento "streamovací" trend neodstartovala, leč bezpochyby výrazně zrychlila. Klasická kina se tak ocitají pod obrovským tlakem a nám nezbývá než doufat, že studia a kinaři znovu naleznou společnou řeč a my si budeme moci největší filmové parády užívat i nadále na velkém plátně. A jak to vypadá, jednou z těch pecek bude i bondovka Není čas zemřít, neboť k dohodě mezi studiem MGM a streamovacími službami nedošlo.

Původní zvěst nicméně zjevně nebyla mylná, protože všechny velké hollywoodské zpravodaje potvrzují, že vyjednávání opravdu proběhlo, ač za zády producentů (Barbara Broccoli a Michael G. Wilson), kteří o přesun na stream rozhodně nestojí. Distribuční společnost MGM údajně práva zkusila nabídnout za 600 milionů dolarů, což bylo pro Apple, Amazon i Netflix prostě příliš. Problém zřejmě spočíval i v tom, že obrovská suma se vztahovala na práva v trvání pouhého jednoho roku.

MGM

V MGM nicméně nehodlali z požadavků slevit, protože poptávaná částka měla vykompenzovat nejen astronomické náklady na výrobu a marketing (ty by mohly v součtu dosahovat až 450 milionů dolarů), ale také předpokládaný ušlý zisk, který takhle výrazná značka v plně fungujících kinech dokáže vygenerovat. Na požadované sumě je mimochodem vidět, že studio věří v hrubé kinotržby alespoň ve výši 1,2 miliardy dolarů, pokud nějak přečká současné období, kdy má jen minimální příjmy. Naopak streamovací společnosti si snadno spočítají, že za 600 milionů jsou schopné vyrobit třeba desítku zajímavých seriálů, které v součtu přesvědčí k předplatnému víc diváků než jeden Bond.

Agent 007 tedy patrně pofrčí na velká plátna. Buďme za to rádi, protože Daniel Craig si zaslouží velkolepou rozlučku! Na závěr si pusťte ústřední píseň od Billie Eilish, tentokrát i s videoklipem s novými záběry z filmu.

Zdroje: THR, Deadline, Variety

Foto: Eon/MGM

Galerie: 13

Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu Není čas zemřít: Za astronomickou sumu mohla nová bondovka rovnou na Netflix | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest