Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu

Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu
Open Road Films
Zobrazit dalších 12 obrázků
Čestný zloděj mnoho dolarů z peněženek diváků neuloupil. Netflix táhne blbinou od Sandlera, ale i žhavou oscarovkou.

Naše pravidelná rubrika Box Office, zaměřená na tržby pokladen kin, je oficiálně nejdepresivnějším koutkem našeho webu. Už od března týden co týden musíme, až na několik světlých výjimek, opakovat obdobné zprávy: Nových premiér je málo, do kin chodí minimum diváků nebo jsou sály rovnou uzavřené.

S tím, jak na podzim narůstá mezinárodně počet nakažených, se situace nijak výrazně nelepší. Ve Spojených státech sice bylo povoleno otevřít kina ve Státě New York (s výjimkou samotného New York City), jinde se situace naopak zhoršila. V Česku je kompletně zavřeno od 12. října, na Slovensku od 15. října. Ve Francii v řadě měst od 21:00 panuje zákaz vycházení, a tak filmové projekce běží prakticky jen za světla.

Jediný trh, o kterém se dá říct, že funguje tak nějak normálně, je ten v Číně. Už je prakticky dané, že Čína letos vzhledem k situaci převezme od Spojených států titul finančně nejúspěšnějšího trhu světa. Už na začátku týdne byly oba dva trhy více méně vyrovnané (plus minus dvě miliardy dolarů) a zatímco ve Spojených státech utrácejí diváci týdně jednotky až milionů dolarů, v Číně jsou to desítky až stovky. Tenhle týden se zatím k mezinárodním médiím čínská data nedostala, ale máme zprávy z jiného silného asijského trhu. V Japonsku zažívá fenomenální úvodní víkend filmová adaptace populárního animé Demon Slayer The Movie: Mugen Train. Dle odhadů film utržil za víkend zhruba 30-40 milionů dolarů, což by mohlo být až dvakrát tolik, než se podařilo ve Spojených státech Tenetu, zdaleka největšímu hitu, který byl od začátku pandemie v USA uvedený.

Za poslední víkend Tenet ve Státech utržil 1,6 milionu, celkem tam má na kontě 50 milionů a celosvětově to dělá téměř 334 milionů. Vzhledem k obřímu rozpočtu a nákladné marketingové kampani však stále platí, že by snímek potřeboval utržit prakticky dvakrát tolik, aby se zaplatil.

Na prvním místě žebříčku je jinak za velkou louží Pro balík prachů (Honest Thief). Liam Neeson se v minulosti zařekl, že už se k rolím drsných staříků nevrátí, ale znovu to udělal a v covidových časech to za první víkend v Severní Americe vyneslo 4,2 milionu amerických dolarů. Mezinárodně zatím utrženo dalších 1,3 milionu. To je podobná částka, s jakou začínal Vyšinutý s Russellem Crowem, který nakonec v USA vyšplhal na 20 milionů a celosvětově na 40. Drsní hoši dokážou v drsných časech svoje diváky do kin stále přitáhnout, a pokud měly oba snímky rozumné rozpočty, tak se snad i zaplatí.

Robert De Niro je v Dědovi, postrachu rodiny také ostřílený a zatím to dělá 10 milionů celosvětově, po dvou týdnech promítání. Po letech také byly do amerických kin opět uvedeny Ukradené Vánoce Tima Burtona, které si odnesly více než 1,3 milionu. To na archivní snímek není v téhle době špatné, ale kina to samozřejmě nespasí.

Velká síť AMC, která vlastní multiplexy ve Spojených státech i v Evropě, podle aktuálních informací má finanční prostředky pouze do konce roku, pak je reálné, že bude muset vyhlásit bankrot. To nemusí nutně znamenat konec, avšak společnost by na druhém straně tunelu určitě nevyšla ve stejné podobě, v jaké byla doposud a může to znamenat i zavírání kin.

Situace nijak zásadně nevzrušuje Netflix, který v posledních dnech bodoval u diváků se snímku Hubieho Halloween a Chicagský tribunál. První jmenovaný film je další slátanina z dílny Adama Sandlera. Druhý řízné historické drama o společenských nepokojích, které má pozitivní recenze a jeho autorem je cenami ověnčený Aaron Sorkin (Sociální síť, Pár správných chlapů, Západní křídlo). Asi uhodnete, který ze snímků si vedl lépe u širší divácké obce. Jasně, je to Hubie. V USA i v Česku na prvním místě sledovanosti. Tribunál je za mořem druhý, u nás (v neděli večer) osmý.

Rádi bychom vás nalákali na příští týden, ale obáváme se, že to výrazně jiné nebude…

Zdroje: Deadline I, II, III, Forbes, Variety,

Galerie: 13

Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu Box Office: Liam Neeson králem přiškrcených kin, nejvíc se toho děje na Netflixu | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu