Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů

Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů | Fandíme filmu
Marvel Studios
Zobrazit dalších 7 obrázků
Thanos zřejmě vyjde studio o něco dráž, než se původně předpokládalo.

Studia Disney, 20th Century Fox (nyní pod Disneym) a Paramount Pictures čelí žalobě ze strany společnosti Rearden se sídlem v Silicon Valley, která vyvinula software na tvorbu/vytvoření obličejů u CG charakterů (facial-capture software). Rearden tvrdí, že by měl dostat znatelně vyšší částku z tržeb například v případě blockbusterů Avengers: Infinity War, Endgame, Age of Ultron, Strážci Galaxie, Kráska a zvíře či Noc v Muzeu: Tajemství hrobky. Není to první pokus Reardenu o finanční nápravu, leč tentokrát konečně přišli s argumentací, která soud přesvědčila o tom, že nařčení má opodstatnění. Soudce uvedl, že Rearden přinejmenším v této fázi kauzy "věrohodně napadl způsob", jakým studia finančně benefitují z copyrightu patřícímu zmíněné společnosti. Kauza je dosti složitá a vše se točí kolem specifického užívání softwaru, autorských práv, právních klauzulí a porušování závazků. Tentokrát se však případ pohne dál a bude se před soudem reálně řešit.

Disney se přirozeně proti žalobě ohradil a zpochybnil nároky s odkazem na chování spotřebitelů (dle čeho se diváci rozhodují, zda na film půjdou) a případný přínos Reardenu, respektive daného softwaru. Jinými slovy, odmítají zaplatit ba i dolar navíc, protože neexistuje žádný důvod myslet si, že software má nějaký doložitelný vliv na tržby, potažmo zisky filmu. Nicméně celá věc je mnohem složitější, neboť se řeší kauzalita, práva na software, jeho užití a vyvinutí alternativního softwaru, na nějž nemá Rearden autorská práva. Pakliže by Rearden uspěl, vytvořilo by to do budoucna zásadní precedent, čemuž budou chtít studia dozajista zabránit.

Zdroj: CB, THR

Foto: Disney/Marvel

Galerie: 8

Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů | Fandíme filmu Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů | Fandíme filmu Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů | Fandíme filmu Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů | Fandíme filmu Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů | Fandíme filmu Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů | Fandíme filmu Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů | Fandíme filmu Žaloba ohrožuje tržby Avengers a dalších Disneyho trikových velkofilmů | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest