Arnold Schwarzenegger má české předky

Arnold Schwarzenegger má české předky | Fandíme filmu
Paramount
Zobrazit dalších 7 obrázků
Hrdinovi akčních filmů koluje v žilách i česká krev.

Akční hrdina 80. a 90 let Arnold Schwarzenegger se mohl jmenovat Arnold Mach. Slovenská lovkyně rodokmenů Alica Jančoková podle deníku Nový čas vypátrala, že Arnold Schwarzenegger má české předky. Dle slov Jančokové byl Arnoldův pradědeček původem Čech a jmenoval se Wenzel (Václav) Mach. Narodil se v roce 1841 ve vesničce Kočov u Tachova v Plzeňském kraji. Avšak z rodné obce odešel do Štýrska v Rakousku, kde v hornické obci Neuberg an der Mürz pracoval jako kovář.

Wenzel se v roce 1871 zapletl s místní dívkou Kunigunde Schwarzenegger. V červenci 1872 se jim narodil nemanželský syn Carl Mach. Krátce po narození Carla se Wenzel s Kunigunde rozešel a o dva roky později se oženil s jinou dívkou. Kunigunde se po rozchodu vzdala dvakrát, ale již neměla další potomky. Zemřela ve věku 39 let, když bylo Carlovi pouhých sedmnáct. Carl následně přijal jméno své matky – Schwarzenegger. V roce 1897 se Carl oženil s Cecilií Hinterleitner, se kterou měl čtyři děti, mimo jiné i Gustava, jehož synem není nikdo jiný než světoznámý Arnold.

Badatelka přiznává, že většinu práce před ní odvedl nejmenovaný americký kolega. Akorát, že jeho objev zatím nebyl v médiích zveřejněn. O Arnoldovi věděla, že se jeho matka jmenovala Aurelia Jadrny. Měla typicky české jméno, ale zároveň se nikdo z rodiny k nějakému českému původu nevyjadřoval. Naopak, byli hrdí Rakušané. „Procházela jsem americké weby, které se věnují původu známých osobností. Na jednom jsem najednou našla údaj o tom, že v rodinné historii Schwarzeneggerů figuruje Wenzel Mach a že Schwarzenegger bylo původně příjmení převzaté po matce. Infomraci o Wenzelovi Machovi našel nějaký genealogický nadšenec v USA. Jelikož u této informace byly přesné údaje o tom, v jaké obci se dědeček Carl Mach / Schwarzenegger narodil, šla jsem si je ověřit přímo do dané matriky v obci Neuberg an der Mürz. Rakouské matriky mají poměrně přehledné internetové stránky, takže jsem přesně věděla, kde hledat. A opravdu se vše potvrdilo,“ řekla Jančoková.

Zdroj: Nový čas

Foto: Paramount

Galerie: 8

Arnold Schwarzenegger má české předky | Fandíme filmu Arnold Schwarzenegger má české předky | Fandíme filmu Arnold Schwarzenegger má české předky | Fandíme filmu Arnold Schwarzenegger má české předky | Fandíme filmu Arnold Schwarzenegger má české předky | Fandíme filmu Arnold Schwarzenegger má české předky | Fandíme filmu Arnold Schwarzenegger má české předky | Fandíme filmu Arnold Schwarzenegger má české předky | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest