Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá

Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu
Beijing Enlight Pictures
Zobrazit dalších 10 obrázků
Stěžejní americký kinotrh je ve velkých potížích. Velkých. Mezinárodně zřejmě zavře majitel české sítě Cinema City.

Aby byl úspěch čínských filmů během aktuálního svátečního víkendu ještě o to výraznější, odhalily největší americké řetězce kin, jak těžce pro ně aktuálně podzim probíhá. Globálních 300 milionů Tenetu prostě nestačilo na to, aby studia nasadila po Nolanovi něco dalšího. Jako další se vylekala třeba chystaná bondovka, která měla přijít během Díkůvzdání. Na to okamžitě zareagovala mezinárodní síť Cineworld, která vlastní sítě kin po celém světě (a také řetězec Cinema City v Česku a na Slovensku) a oznámila, že vážně zvažuje dočasné uzavření svých poboček v Británii a USA. Problémy má i největší americký řetězec AMC, kterému se údajně aktuální provoz vyplatí méně než kdyby měl rovnou zavřeno. Fungovat prý zvládne s aktuálními financemi už jen šest měsíců. Chvíli se spekulovalo, že vše koupí Amazon i s dluhem, který je prý někde okolo 5 miliard, ale nic z toho neproběhlo a kina budou muset spoléhat na to, že jim snad pomůže samotná americká vláda. Jinak nepřežijí. Jak už jsme dříve vysvětlovali, mezinárodní filmové fanoušky to musí zajímat z toho důvodu, že americký trh je stále klíčový a do velké míry rozhoduje o tom, jaké filmy se vůbec vyrábějí a jakým způsobem následně budou k divákům distribuovány.

Huang Jianxin
Vlastenecké My People, My Homeland

Co se mezitím událo v Číně? Během jednoho víkendu tu máme další obří sumy. V první trojce je válečné drama Eight Hundred, to už známe. Odstartovalo před pár týdny se 117 miliony a sedí na nějakých 450 milionech dolarů celkově. Nově k němu přibyl vlastenecký snímek My People, My Homeland se 157 miliony za úvodní čtyři dny. Antologický výbor pěti příběhů od pěti režisérů zřejmě taky skončí někde okolo 450 milionů. Do třetice tu potom máme sequel animovaného hitu minulého roku Ne Zha, který tentokrát nese jméno Jiang Ziya a podtitul Legend Of Deification. Film běží také od čtvrtka a za tu dobu dokázal utržit 150 milionů dolarů. To jsou parádní sumy, přičemž se zatím promítá prakticky jenom v Číně, kde je navíc stále kapacita kin omezená na 75 %. 

V USA stále na prvním místě Tenet s 2,7 milionu dolarů a 45 mega po šesti týdnech promítání. Celosvětově to dělá 307 milionů. Dvojka je překvapení. Dlí na ní znovunasazený film od Disneyho Hocus Pocus z roku 1993, který utržil 1,9 milionu. Před lety to byl celkem propadák se 40 miliony vůči 25milionovému rozpočtu (polovinu tržeb berou kina, vedle nákladů se platí ještě marketing), dneska kultovní film pro tehdy dětské diváky. Mládeži přístupný horor ale běží pravidelně v televizi a na Disney+ je taky dostupný, takže je to spíš taková znouzectnost pro Američany, než že by se v kinech klubal nějaký hit.

Disney
Čerodějky z Hokusu Pokusu

Minulý týden byly ku příležitosti 40. výročí nasazeny Star Wars: Impérium vrací úder. Pár diváků zašlo a film má prozatím za rok 2020 nějaké 2,2 milionu, z toho 335 000 dolarů tento víkend. Noví mutanti mají kulatý 1 milion v šestém víkendu a skoro 21 milionů z USA a 42 milionů globálně. Mulan utržila tenhle víkend jen 1,1 milionu z mezinárodních trhů a globálně je na 66 mega. Jenom 40 milionů dala prozatím z Číny, což je tržba, kterou My People, My Homeland dalo teď za jeden den promítání. 

Zdroj: Deadline, Movieweb, Forbes

Noví mutanti

28.08.2020 | USA
Akční, Sci-Fi
Info o filmu

Galerie: 11

Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu Box Office: Čínská kina vydělávají, jinde ve světě se zase zavírá | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest