Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku

Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu
TriStar Pictures
Zobrazit dalších 8 obrázků
K nestárnoucí klasice se váže řada zajímavostí.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Snímek Terminátor 2: Den zúčtování (Terminator 2: Judgment Day) z roku 1991 patří neoddiskutovatelně do zlatého hollywoodského fondu. Dokonalé akční scífko režiséra Jamese Camerona s Arnoldem Schwarzeneggerem v hlavní roli nabízí filmovým fanouškům neopakovatelnou adrenalinovou zábavu, v níž nechybí naprosto nic. Geniální akční scény, temná atmosféra, pokrokové vizuální triky, vynikající herecké obsazení, sebevědomá režie a natřískané finále. Patrně si nešlo a nelze přát víc. Pojďme se teď alespoň ve zkratce podívat na několik zajímavostí z natáčení téhle nestárnoucí akční pecky.

První Terminátor spatřil světlo světa v roce 1984, přičemž Cameron si byl ihned vědom toho, že narazil na zlatou žílu. Netrvalo dlouho a začalo se spekulovat o dvojce a již tehdy se objevil koncept záporáka T-1000, který by byl tvořen tekutým kovem. Nicméně osmdesátkové vizuální efekty neumožňovaly látku adekvátně zpracovat, tudíž se Cameron vrhnul na Propast. V průběhu natáčení "podvodního" dobrodružství se podařilo revolučně využít CGI technologii, ačkoliv to tvůrce stálo hodně sil. 75 sekund trikových scén s vodním mimozemšťanem se řešilo celých šest měsíců. Výsledek však utvrdil Camerona v tom, že uzrál čas na Terminátora 2.

Přípravy rovněž brzdily právní tahanice, poněvadž na značku vlastnily práva dvě společnosti - Hemdale Film Corporation a Carolco Pictures. V Hemdale nikdy neměli v úmyslu točit dvojku, což představovalo značný problém. Jak už tomu ale bývá, společnost posléze prožívala krušné časy a nakonec kývla na pětimilionovou nabídku na odkup práv ze strany Carolca. Produkce se tak mohla naplno rozjet.

TriStar Pictures

Základem samozřejmě bylo nejen přivést zpět Schwarzeneggera a Lindu Hamilton, ale také obsadit vhodného herce do role záporáka. Volba padla na Roberta Patricka, kterému nepomohl ani tak zlověstný kukuč jako fyzické proporce. Cameron nechtěl, aby byl T-1000 podobně nařachaný jako Schwarzeneggerův T-800, jelikož měl v úmyslu využít kontrastu mezi rychlým, mrštným a "kluzkým" T-1000 a pomalým, mohutným a mechanicky působícím T-800. Patrick měl navíc tu výhodu, že byl obstojný herec.

Produkce dvojky byla náročná časově i logisticky. Točilo se na zhruba dvaceti lokacích v Novém Mexiku a Kalifornii, včetně Mohavské pouště, Long Beach, Hollywoodu, Palmdale a Fremontu. Mnohdy se jednalo o skutečná místa, nikoliv pracně vybudované kulisy. Příkladem budiž Santa Monica Place, Lake View Medical Center či Terminal Island Freeway. Ostatně scéna, kdy Johna ujíždějícího na motorce honí T-1000 v tiráku, se natáčela v reálném odvodňovacím kanále v San Fernando Valley a pro jistotu byl upraven tok nedaleké řeky, aby v rámci produkce nedošlo k nečekanému vodnímu přídělu. Některé záběry se navíc natáčely několikrát, protože Schwarzenegger se musel naučit přebíjet brokovnici, což mu zprvu příliš nešlo. Strhával si kůži na ruce a sám o sobě tvrdil, že u toho nevypadá dostatečně stylově.

Další kapitola »

Terminátor 2: Den zúčtování

01.07.1991 | USA, Francie
Akční, Sci-Fi, Thriller
Info o filmu

Galerie: 9

Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu Terminátor 2: Několik zajímavostí z natáčení kultovního Cameronova akčňáku | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest