Zemřel režisér Jiří Menzel (1938-2020)

Zemřel režisér Jiří Menzel (1938-2020) | Fandíme filmu
Bioscop
Držitel Oscara za Ostře sledované vlaky a jeden z čelních představitelů československé nové vlny, zodpovědný za Na samotě u lesa či Vesničko má středisková, už není mezi námi.

V sobotu večer zemřel ve věku 82 let světově proslulý český režisér, scenárista a herec Jiří Menzel. Veřejnosti to oznámila jeho manželka Olga Menzelová, později to potvrdili ještě režisér Jan Hřebejk a Menzelova asistentka Míla Řádová. V posledních letech už se netěšil nejlepšímu zdravotnímu stavu. V roce 2017 prodělal po zánětu mozkových blan operaci mozku. Asi rok strávil v nemocnici a rehabilitačních ústavech, následně se přesunul do domácího ošetřování a do konce života potřeboval asistenci. Zemřel v rodinném kruhu.

Menzel se narodil 23. února 1938 v Praze, jako syn spisovatele a scenáristy Josefa Menzela. Vystudoval režii na DAMU pod Otakarem Vávrou, absolvoval v roce 1962. Byl spolužákem Věry Chytilové či Evalda Schorma, se kterými následně patřil mezi představitele československé nové vlny. Nastupující generace filmařů přinášela nejednoznačné hrdiny, kritiku společnosti a větší důraz na uměleckou úroveň vyprávění. Jejich snímky nezřídka slavily mezinárodní úspěchy.

V roce 1965 přispěl Menzel do Perliček na dně, povídkového filmu, který vycházel z díla Bohumila Hrabala, z něhož následně Menzel čerpal ještě několikrát. Jeho celovečerní prvotinou se v roce 1966 staly Ostře sledované vlaky (opět Hrabalova předloha), které mu rovnou vynesly prestižního Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Následně Menzel Hrabala adaptoval ještě v v roce 1969 (Skřivánci na niti), 1980 (Postřižiny), 1982 (Krasosmutnění), 1983 (Slavnosti sněženek) a  2006 (Obsluhoval jsem anglického krále).

Druhým Menzelovým literárním oblíbencem byl Vladislav Vančura, na jehož motivy natočil režisér Rozmarné léto (1967) a Konec starých časů (1989). Další velkou kapitolou v Jiřího životě byla spolupráce divadla Járy Cimrmana. V letech 1977 až 1979 byl členem souboru, se scenáristou Zdeňkem Svěrákem připravil filmy Kdo hledá zlaté dno (1974), Na samotě u lesa (1976) a Vesničko má středisková (1985). Za tu byl podruhé nominovaný na Oscara, i když tentokrát neproměnil.

Po revoluci už Menzelovy režijní počiny tak výrazné nebyly, nicméně točil až do roku 2013 (Donšajni) a až do roku 2017 hrál (naposledy se objevil v hlavní roli snímku Tlumočník, uvedeném v roce 2018). Zahrál si třeba ve Spalovači mrtvol (1968), Hře o jablko (1976), Upírovi z Feratu (1981), Srdečném pozdravu ze zeměkoule (1982), Něžném barbarovi (1989) nebo seriálu Hospoda. Dále se věnoval divadelnímu herectví, učil na DAMU a zakládal TV stanici CS Film.

Upřímnou soustrast pozůstalým a čest zesnulého památce.

Titulní foto je ze snímku Tlumočník.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jiřinko náš milovaný, nejstatečnější ze všech statečných. Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět. Bylo nám velkou ctí, že jsme tě mohly doprovodit na tvojí poslední cestě. Tvoje láska ke mně a našim holkám byla láskou, která si neklade podmínek. 1 list Korintským 13:1-8 „Kdybych mluvil jazyky lidskými i andělskými, ale lásku bych neměl, jsem jenom dunící kov a znějící zvon. Kdybych měl dar proroctví, rozuměl všem tajemstvím a obsáhl všecko poznání, ano kdybych měl tak velikou víru, že bych hory přenášel, ale lásku bych neměl, nic nejsem. A kdybych rozdal všecko, co mám, ano kdybych vydal sám sebe k upálení, ale lásku bych neměl, nic mi to neprospěje. Láska je trpělivá, laskavá, nezávidí, láska se nevychloubá a není domýšlivá. Láska nejedná nečestně, nehledá svůj prospěch, nedá se vydráždit, nepočítá křivdy. Nemá radost ze špatnosti, ale vždycky se raduje z pravdy. Ať se děje cokoliv, láska vydrží, láska věří, láska má naději, láska vytrvá. Láska nikdy nezanikne.“ Jiřinko, děkuju za každý den, který jsem mohla být s tebou. Bylo to výjimečné. Děkuju i za ty těžké poslední 3 roky. Stále jsi mi pomáhal. Svou statečností, chutí, neobyčejnou vůlí do života a humorem. Přeju ti hezkej obláček, jaks ty sám říkával... Smrtí nic nekončí a věřím, že se setkáme, ať už v jakékoliv podobě. Protože není možné, aby to tak nebylo. Hladím tě a milujeme tě z celého srdce navěky. Tvoje holky. Olinka, Anička, Evička Todos los seres, todos los acontecimientos de tu vida esta ahi, porque tu los has convocado. De ti depende lo que recielvas hacer con ellos. Ya nadie nos quitará nuestros recuerdos. Všechny bytosti a všechny vaše činy jsou tu, protože jste je svolali. Je jen na vás jak s nimi naložíte. Vzpomínky už nám nikdo nevezme.

Příspěvek sdílený Olga Menzelová (@olgamenzelova),

Zdroje: Olga Menzelová, ČTK, Jan Hřebejk

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest